Breaking


Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Μέτρα στήριξης: Έρχεται νέο επίδομα ακρίβειας –Kαταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής -Οικονόμου: Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό που θα είναι πέντε φορές πάνω

Την ώρα που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ανήμπορη να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζονται να παρέμβουν, βάζοντας τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι τα παρακάτω:

1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.

3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο από τα παραπάνω σενάρια προκριθεί θα φέρει άμεση μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία είναι αυτή που φέρνει και αυτές τις υπέρογκες τιμές που αντικρίζουν οι καταναλωτές.

Έρχεται δεύτερη επιταγή ακρίβειας
Την ίδια ώρα, σε δεύτερη επιταγή ακρίβειας προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών. Στο Μαξίμου θεωρούν πως ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους, προσφέροντας ουσιαστικά αποτελέσματα. Έτσι έχει πέσει στο τραπέζι μια παρόμοια δράση, στην οποία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει σε εφαρμογή τέλος Ιουνίου.

Μολονότι η τελική φόρμουλα του είδους της στήριξης αυτής δεν έχει κλειδώσει, το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων, ΑμεΑ κ.α.

Για την ενεργειακή ακρίβεια και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος μίλησε ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως «δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό που θα είναι τέσσερις και πέντε φορές πάνω» και μάλιστα πρόσθεσε πως τα όποια υπερκέρδη έχουν προκύψει -τα οποία μάλιστα έχουν εντοπιστεί από τη ΡΑΕ– θα επιστραφούν στον κόσμο.

Εξήγησε δε πως με όσο δημοσιονομικό χώρο δημιουργήθηκε και όποια δυνατότητα υπάρχει θα γίνει δεύτερη παρέμβαση από την κυβέρνηση, από την οποία θα πέσει δραματικά η τιμή του ρεύματος.

«Κανένας λογαριασμός δεν κόβεται αν τον αφήσεις απλήρωτο μια φορά»
Αναφερόμενος στις διακοπές ρεύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη μένει χωρίς ρεύμα ο κόσμος».

Επισήμανε πως «κανένας λογαριασμός δεν κόβεται αν τον αφήσεις απλήρωτο μία φορά» και πρόσθεσε πως τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια θα είναι οριζόντια και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

«Με βάση την απόδοση της οικονομίας θα κάνουμε μια αποφασιστική παρέμβαση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν πιο κοντά στα δεδομένα που είχαμε πριν.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι τα μέτρα στήριξης θα ισχύσουν και τον Μάιο ενώ σύντομα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στις τιμές ενέργειας.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δουν και οι επιχειρήσεις την ουσιαστική ενίσχυση του ρεύματος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, σχολιάζοντας την επιδότηση καυσίμων, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα για να κάνουν αίτηση.

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η ανάγκη παρέμβασης στην αγορά ενέργειας είναι κάτι που έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή από τα κυβερνητικά στελέχη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως ακόμα και αν δεν υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Το σχέδιο επιδότησης
Επιδότηση ρεύματος

– Μαρτίου – Απριλίου: 40 € και 72 €

– Μαΐου: 72 € (θα ανακοινωθεί)

Από τον Ιούνιο και μετά, πολλά είναι τα σενάρια που έχουν «πέσει στο τραπέζι». Μεταξύ αυτών:

* Να μπει πλαφόν στη χονδρική

* Να γίνει μεγάλη μείωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής

* Η νέα μέση τιμή της κιλοβατώρας να οριστεί στα 0,16 €/ kWh. Σήμερα η τιμή ορίζεται στα 0,25 €/kWh (με επιδότηση), ενώ χωρίς επιδότηση είναι 0,35 €/kWh.

Τι θα ισχύσει το Μάιο
Οι εκπτώσεις έως τα τέλη Μαΐου θα ισχύουν για τις πρώτες 300 kWh/μήνα και εμφανίζονται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, ενώ επιδοτείται η 1η κατοικία και η φοιτητική.

Οι φοιτητές θα πρέπει να δηλώσουν την κατοικία τους στις νέες δηλώσεις, και θα λάβουν αναδρομικά την επιδότηση από τον Ιανουάριο του 2023.

Η πραγματική αύξηση (μ.ο) που φτάνει στα πορτοφόλια είναι από 40 έως 80 €/4μήνο.

Για τα Κοινωνικά Τιμολόγια η επιδότηση ορίζεται στα 87 €/μήνα.

Για τους επαγγελματίες στα 65 €/ΜWh (Μάρτιο) και 130 €/ΜWh (Απρίλιο), ενώ για τους μικρομεσαίους στα 230 €/ΜWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπτώσεις από 1η Ιουνίου θα αφορούν στο σύνολο των λογαριασμών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

1 Μαΐου, 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου