Breaking

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ΕKTAKTO δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Καταιγίδες, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ

Το… χρονικό ενός προαναγγελθέντος έκτακτου δελτίου επιδείνωσης επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (17.05.2022), με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για ραγδαία αλλαγή του καιρού από το μεσημέρι της Τετάρτης!

Ο καιρός θα χαλάσει αρχικά στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα και η επιδείνωση θα διαρκέσει έως το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η πρόσκαιρη κακοκαιρία θα διαρκέσει έως το πρωί της Πέμπτης και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα από το μεσημέρι της Τετάρτης (18-05-2022) έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (19-05-2022) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

1)Την Τετάρτη (18-04-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α) από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική, τη δυτική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

β) από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί η Ήπειρος και η δυτική Στερεά.

γ) Το βράδυ θα επηρεαστεί η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Την Πέμπτη (19-04-2022), έως τις πρωινές ώρες, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2) Από το απόγευμα της Τετάρτης (18-04-2022) μέχρι και την Πέμπτη (19-05-2022) θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

3) Αισθητή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο, από βορρά προς νότο, κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ., καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζή:

Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Τι πρέπει να ξέρετε όταν οδηγείτε σε συνθήκες χιονιού ή κρύου

Μπορεί ως εικόνα τα χιόνια να είναι ωραία αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, μπορούν να γίνουν πρόβλημα για τις καθημερινές μετακινήσεις.

Γι’ αυτό και οι… συμβουλές προς τους οδηγούς. Έχουμε και λέμε, λοιπόν…

Ο/η οδηγός οφείλει να είναι προσεκτικός όταν αποφασίσει να οδηγήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες και να τηρεί κάποιους βασικούς κανόνες που θα του/της επιτρέψουν να είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ελέγξει τα ελαστικά του αυτοκινήτου και αν υπάρχει η δυνατότητα να βάλει χειμερινά ελαστικά τα οποία θα βγάλει στις αρχές της άνοιξης. Τα ελαστικά αυτά έχουν ειδική σύνθεση γόμας και ειδική χάραξη που εξασφαλίζουν καλύτερη πορεία στο χιόνι, αλλά και καλύτερο φρενάρισμα, ακόμη και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Αν είναι φθαρμένα, τότε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και καλό είναι να μην ξεκινήσει κανείς να οδηγά με αυτά.

Ο/η οδηγός θα πρέπει να ελέγξει και να προσθέσει την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυγείο της μηχανής, το οποίο θα προστατέψει το ψυγείο από διάβρωση και δεν θα επιτρέψει να γίνει πάγος το νερό που κυκλοφορεί στις κυψέλες του.

Πρέπει να γίνει έλεγχος της μπαταρίας και να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας. Άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα οι μπαταρίες το αντιμετωπίζουν τις πολύ κρύες ημέρες, ενώ καλό είναι ένας οδηγός να φροντίζει να μπαίνει στον χειμώνα με καλά φορτισμένη μπαταρία. Αυτό σημαίνει φόρτιση σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτου ή με ειδικό φορτιστή στο σπίτι.

Τα φρένα είναι ένας άλλος παράγοντας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Εάν τα φρένα δεν έχουν την σωστή κατανομή, τότε κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος θα παρουσιαστούν «τραβήγματα» δεξιά ή αριστερά με αποτέλεσμα ο/η οδηγός να μην μπορεί να ελέγξει το όχημά του/της.

Φυσικά μαζί του μέσα στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει πάντα αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, φακό, ένα μπουφάν ή μια μάλλινη μπλούζα, ένα φαρμακείο, ένα μικρό φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια.

Η καλή κατάσταση του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού θα εξασφαλίσει άνεση και ζεστασιά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ θα δώσει λύση σε πιθανότητα εγκλωβισμού. Παράλληλα θα βοηθήσει να κρατάει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου καθαρό από πάγο και υδρατμούς.

Η καλή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κύριο μέλημα του οδηγού, καθώς αυτοί θα βοηθήσουν να έχει καλή ορατότητα του δρόμου. Μάλιστα μέσα στο δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων καλό είναι να βάλουμε ειδικό αντιψυκτικό διάλυμα που δεν θα επιτρέψει να παγώσει το νερό.

Τέλος, στο μέτρο του δυνατού, ο/η οδηγός θα πρέπει να έχει αρκετό καύσιμο στο αυτοκίνητο, όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου σε ισχύ και κυρίως το ασφαλιστήριο, καθώς η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη.

 

Δείτε ζωντανά τις καιρικές συνθήκες πάνω από την Ελλάδα με πρόγνωση 10 ημερών, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου