Breaking

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Power Pass: 14 με 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αποζημίωση ρεύματος έως 600 ευρώ

Power Pass: 14 με 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αποζημίωση ρεύματος έως 600 ευρώ

25 Μαϊου 2022, τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (25.05.2022) στη Βουλή και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποζημίωση, έως 600 ευρώ, για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν τους προηγούμενους μήνες οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με άρθρο στο newsit.gr η πλατφόρμα για το Power Pass, την αποζημίωση που θα δώσει το κράτος στους πολίτες για τους λογαριασμούς ρεύματος των προηγούμενων μηνών, αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαΐου 2022», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο. Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στο gov.gr.

Στο παρά πέντε του ανοίγματος της ηλεκτρικής πλατφόρμας για το Power Pass, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι, μέσα στις επόμενες μέρες, θα εξεταστεί η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που θα φέρει και ουσιαστική αλλαγή στους δικαιούχους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα στον ΑΝΤ1 ο κ. Σκυλακάκης:

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.»

Έτσι αναμένεται να υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι τελικά, αφού τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν ένας από τους «κόφτες» που τελικά θα ίσχυαν. Όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, το φορολογητέο εισόδημα θα έπρεπε να μην ξεπερνά τα 45.000 ευρώ και αφορούσε το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα που έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020, από όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό. Όμως οι έγγαμοι, με αυτά τα κριτήρια, για να πάρουν το επίδομα έπρεπε να συνυπολογίσουν τα εισοδήματά τους. Αν δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Αυτό ακριβώς πιθανότατα να αλλάξει με τα νέα δεδομένα που έβαλε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως για το βοήθημα «θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία εισοδήματος που αφορούν το 2020 για να είναι ομοιόμορφη η κρίση του κράτους για το ύψος της βοήθειας».

Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
  • θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Προσοχή, όμως, γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023.

Για την αίτηση, θα πρέπει να έχετε επίσης διαθέσιμα:

  • ΑΦΜ
  • IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου