Breaking

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Τουρκική ”επίθεση” για συνολική αναθεώρηση του status quo του Αιγαίου: Να καταλάβουν ελληνικά νησιά θέλουν οι Κεμαλιστές – ”Επιχείρηση EGAYDAAK” από την Άγκυρα

Share

Η γειτονική χώρα, έχει «τραβήξει» 13 γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη στις οποίες αναγράφονται 152 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με την Άγκυρα δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα μέσα από τις Συνθήκες και κατά κύριο λόγο τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το κωδικό όνομα EGAYDAAK άλλωστε σημαίνει στην τούρκικη γλώσσα ακριβώς αυτό: «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες». («Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar»).

Με λίγα λόγια, η Τουρκία διεκδικεί όλο το Αιγαίο και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία που είναι κατοχυρωμένη βάσει διεθνών συνθηκών.

Οι περισσότερες βραχονησίδες που θέλει να αμφισβητήσει η Τουρκία ανήκουν σε νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, αλλά και κοντά στις ακτές της Κρήτης.

Mάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν έντονα Κεμαλιστές δημοσιογράφοι και πρώην στρατιωτικοί!

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι σε σημερινό τους δημοσίευμα:

”Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Ελλάδας σε βραχονησίδες και νησιά εντός των συνόρων μας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, κατέλαβε συνολικά 20 τουρκικά νησιά και 2 βραχονησίδες.

Η Ελλάδα όχι μόνο εγκαθίσταται στα κατεχόμενα και προσαρτημένα νησιά, αλλά και επενδύει. Τοποθετώντας ένα υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στο νησί Izmir Koyun (Οινούσσες), η Ελλάδα έστειλε τον Έλληνα υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά στο νησί στις 20 Απριλίου 2022 και έκανε επίδειξη κυριαρχίας.

Ο συγγραφέας της Sözcü Saygı Öztürk αναφέρει τα εξής: “Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Cougar που μετέφερε τον Χαρδαλιά παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για 6 μίλια χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο και προσγειώθηκε στο νησί İzmir Koyun (Οινούσσες). Παρά την παραβίαση που έγινε, το Ενιαίο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Eskişehir δεν εμπόδισε το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο να προσγειωθεί στο νησί İzmir Koyun (Οινούσσες).”

Αναλυτικά τι αναφέρει ο Κεμαλιστής δημοσιογράφος:
”Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, στα νησιά φυλάσσονται βαριά όπλα και υπάρχουν χιλιάδες στρατιώτες. Ελλιμενίζονται πολεμικά πλοία, αποβιβάζονται στρατιώτες στα νησιά, γίνονται ασκήσεις. Τα παράπονα της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση πάντα αγνοούνται.

Η Ελλάδα δεν καταλαμβάνει μόνο τα νησιά και παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Προτείνουν ότι ο εναέριος χώρος τους είναι τα 10 μίλια, αν και τα χωρικά τους ύδατα είναι 6 μίλια. Είναι αυτό εφικτό; Όμως η Ελλάδα ενεργεί με την κατανόηση του «το έκανα και έγινε». Ως εκ τούτου, παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας σαν να είναι δικός του. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται σκληρός αγώνας μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων πιλότων στον αέρα. Η Ελλάδα θεωρεί τον εναέριο χώρο των νησιών μας δικό της εναέριο χώρο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: «Η Πολεμική μας Αεροπορία δείχνει την απαραίτητη αντίδραση ενάντια στις αεροπορικές παραβιάσεις που διαπράττουν». Δεν αρκούν όμως μόνο τα λόγια του υπουργού.

Ο συνταγματάρχης Ümit Yalım, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εγείρει συχνά το θέμα της κατοχής νησιών και της μη συμμόρφωσης με τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας δεν έχουν εντολή να αποτρέψουν την κατοχή και να εκκενώσουν τα νησιά», λέει ο Γιαλίμ. Ενθαρρυμένοι από αυτό, ας δούμε τι κάνει τώρα η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι καλά εγκαταστημένη και επενδύει στα κατεχόμενα και προσαρτημένα νησιά μας. Τοποθετώντας ένα υποβρύχιο καλώδιο στο νησί Izmir Koyun (Οινούσσες), η Ελλάδα έστειλε τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά στο νησί στις 20 Απριλίου 2022 και έκανε επίδειξη κυριαρχίας. Τα νέα και οι σχετικές φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Cougar που μετέφερε τον Χαρδαλιά παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για 6 μίλια χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο και προσγειώθηκε στο νησί.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόστρατος συνταγματάρχης Ümit Yalım ανέφερε επίσης: «Η κυβέρνηση του Παλατιού δεν αντιδρά ενώ η Ελλάδα χτίζει υποδομές και εγκαθίσταται στα κατεχόμενα και προσαρτημένα νησιά μας, διορίζει μητροπολίτες στα νησιά μας και κρεμάει βυζαντινές σημαίες μαζί με ελληνικές»”, αναφέρουν οι Κεμαλιστές!

directus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου