Breaking

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Σαν σήμερα το 2007, «έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός και κωμικός Σωτήρης Μουστάκας

Στις 4 Ιουνίου 2007 «έφυγε» ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς, ο Σωτήρης Μουστάκας.

Βρισκόταν στις πρόβες στο θέατρο, καθότι προετοιμαζόταν μαζί με τον Θύμιο Καρακατσάνη στην παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου εισήχθη επείγοντος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ξημερώματα Δευτέρας άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Σωτήρης Μουστάκας, εκείνος που για 40 ολόκληρα χρόνια μας χάριζε άφθονο γέλιο…

Τον έφαγε το μαράζι | κοσμικα , star gallery | womenonly.gr

Γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου το 1940. Η καταγωγή του ήταν από χωριό, οι Κάτω Πλάτρες. Στα 15 του χρόνια συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους μέχρι που οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για επτά μήνες. Μέτα την αποφυλάκιση του, τελείωσε το σχολείο και το 1958 αναχώρησε για Αθήνα με πλαστό διαβατήριο, που του είχε βγάλει ο Ντίνος Μιχαηλίδης, ένας από τους αρχηγούς της Ε.Ο.Κ.Α και πρώην υπουργός .

Ήθελε να σπουδάσει ηθοποιός, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του. Έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη φορά κόπηκε αλλά δεν τα έβαλε κάτω, ξαναπροσπάθησε και πέρασε, ταυτόχρονα δούλευε σαν σερβιτόρος. Στην Δραματική Σχολή γνώρισε και την Μαρία Μπονέλου, παντρεύτηκαν το 1973. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Αλεξία.

Οι φίλοι και συνάδελφοι του έλεγαν ότι ο Σωτήρης, μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ερωτευμένος με τη γυναίκα του και λάτρευε την κόρη του. Πέντε χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, αρρώστησε η Μαρία με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ήταν συνέχεια δίπλα της και όταν ήταν στο θέατρο, τηλεφωνούσε διαρκώς στο σπίτι και ρωτούσε τη κοπέλα που την πρόσεχε να μάθει πως ήταν.

Η κατάσταση της όμως χειροτέρεψε και τους τελευταίους μήνες της ζωής της, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην κλινική Αγία Φωτεινή στη Λάρισα .Έπειτα ο ηθοποιός βίωσε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, διαγνώστηκε με καρκίνο. Σε παλαιότερη συνέντευξή, ο επίσης ηθοποιός Μιχάλης Μουστάκας, γιος του αδελφού του Σωτήρη, αναφέρει «Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει πως πέθανε ο αδερφός του στον Καναδά και μου ανάφερε απλά πως ήταν άρρωστος, δεν μου είπε τίποτα περισσότερο.

Με πήρε ξανά τον Απρίλιο του 2007 και μου είπε πως είχε καρκίνο και άρχισε χημειοθεραπεία. Όταν είχα πάει για να τον δω, ήταν πραγματικά πολύ εξαντλημένος.

Ήξερε πως θα πεθάνει και δεν το έλεγε σε κανέναν ούτε καν στη κόρη του. Τον πρώτο καιρό, πέρα από το κοιμητήριο περνούσα και έξω από το σπίτι του. Ένιωθα πως θα τον έβλεπα εκεί, να στέκεται έξω από την πόρτα. Έπαψα να περνώ μόνο όταν πουλήθηκε. Όταν πηγαίνω στο κοιμητήριο, κάθομαι δίπλα από το τάφο του και τον ρωτώ: «Τι γίνεται Σωτήρη, τι κάνεις; Να σου πω τα νέα από τη Κύπρο;».

Η τελευταία επιθυμία του Σωτήρη Μουστάκα…

Ήταν να σκεπαστεί η σορός του με την Γαλανόλευκη σημαία. Συμπτωματικά η ημερομηνία θανάτου του, είναι ίδια με αυτή του επίσης μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου που πέθανε στις 4 Ιουνίου 2001.
Ο Σωτήρης κηδεύτηκε στις 6 Ιουνίου το μεσημέρι από το νεκροταφείο Χαλανδρίου δημοσία δαπάνη. Όλοι ήταν εκεί εκτός από την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, που ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι λόγο της ασθένειας της. Το μνημόσυνο στις 40 μέρες, έγινε στη Κύπρο από τους συγγενείς του.

Ο Σωτήρης Μουστάκας υπηρέτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο με αξιοπρέπεια και ήθος. Σε μία συνέντευξή του είχε πει «Είμαι αληθινός σ΄αυτό που κάνω, χωρίς ψεύτικα τερτίπια, χωρίς χυδαιότητες και αυτό το νιώθει ο κόσμος. Για μένα το θέατρο είναι χαρά, κατάθεση ψυχής».

Έχει παίξει σε 57 ταινίες στον κινηματογράφο, είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ερμηνεύοντας δεύτερους αλλά ουσιαστικούς ρόλους. Στη Φίνος Φιλμ εμφανίστηκε σε τέσσερις ταινίες.

Στην τέταρτη ταινία του, «Ένας Νομοταγής Πολίτης» (1974), διακρίθηκε για την εξαιρετική ερμηνεία στο ρόλο ενός σεμνού, τίμιου, αφελή και παθητικού πολίτη. Η τελευταία του ταινία ήταν, η διεθνής παραγωγή «Ελ Γκρέκο» (2007), για την οποία απέσπασε μία σειρά από θετικές κριτικές.

Στο θέατρο έπαιξε σε πολλές επιθεωρήσεις, στις οποίες χάριζε άφθονο γέλιο, αλλά και σε έργα πρόζας δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Αλέξης Μινωτής και η Κατίνα Παξινού. Ήταν από τους καλύτερους ερμηνευτές έργων του Αριστοφάνη. Το 1966 έπαιξε στις «Θεσμοφοριάζουσες» στην Επίδαυρο

Σχεδόν 3 μήνες μετά, η σύζυγός, Μαρία Μπονέλου, απεβίωσε στις 30 Αυγούστου. Κηδεύτηκε 1η Σεπτεμβρίου, στο νεκροταφείο Χαλανδρίου, δημοσία δαπάνη.

1964
Zorba the Greek
1965
Μπετόβεν και μπουζούκι
Το πρόσωπο της ημέρας
1966
Να ζη κανείς ή να μη ζη;
Φίφης ο ακτύπητος
Φως νερό τηλέφωνο…οικόπεδα με δόσεις
1967
Άδικη κατάρα
Για την καρδιά της ωραίας Ελένης
Έρωτες στη Λέσβο
Η κόρη της Πενταγιώτισσας
Καλώς ήλθε το δολλάριο
Κολωνάκι διαγωγή μηδέν
Ο κόσμος τρελλάθηκε…
Ο μόδιστρος
Ο χαζομπαμπάς
Τα ψίχουλα του κόσμου
1968
Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου
Θα τα κάψω τα λεφτά μου
Ο μπούφος
Ο τσαχπίνης
Οι μνηστήρες της Πηνελόπης
Ο πεθερόπληκτος
1969
Η ωραία του κουρέα
Ξύπνα κορόιδο…
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό….
1970
Αναστενάζουν οι πενιές
Ένα αστείο κορίτσι
Η τύχη μου τρελλάθηκε…
Ο αχαϊρευτος
Το παιδί της μαμάς
1971
Για μια χούφτα τουρίστριες
Θύμιος εναντίον Τσίτσιου
Ο αρχιψεύταρος
Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν
1974
Ένας νομοταγής πολίτης
1979
Γυναίκες στα όπλα
1980
Γεύση από Ελλάδα
Ο παρθενοκυνηγός
Καθένας με την τρέλλα του…
1981
Το μεγάλο ρουθούνι
Η “Νονά”
1982
Εγώ και το πουλί μου
Καμικάζι τσαντάκιας
Πάτερ Γκομένιος
1983
Το ψώνιο
Το παίζω και πολύ άντρας
Μήτσος… ο ρεζίλης
1984
Αν ήταν το βιολί πουλί
1985
Τα τούβλα
Ο Δυναστείας
Ο ροζ γάτος
Ο υπηρέτης
1986
Μερικές τον προτιμούν ηλεκτρονικό
Ο θυρωρός της νύστας
Ο… σαλταδόρος
Ο σεξοβόμβος
1987
Ο ανοιχτομάτης
Ο Τσιτσιολίνος
Εραστής από το ψυγείο
Περικλής ο Τρίχας
Ο κύριος Λιμενάρχης
Ολέ ολέ γειά σου Ελλάδα κουρελέ
Ο πεθερόπληκτος
Σέξυ μπάτσος και σκληρός
Σωτήρης ο κροκοδειλάκιας
Τρελλά κανάλια
Ο τρελλογιατρός
1988
Απιστίες με… συνταγή γιατρού
Βαρύς γλυκός και… μερακλής!
Διαρρήκτης με το ζόρι
Εγκέφαλος με βίδα… και βαλβίδα!!!
Ένας τρελλός θα μας σώσει
Εραστής για 11 νύχτες
Ο ερωτοχτυπημένος
Ληστές και ασφα…ληστές
Ο μάγος του σεξ
Μην το παίζεις υπουργέ
Παντρεύουν τον Ανδρέα!
Τι είδε η Φιλιππινέζα
Το συνδικάτο των μπατήριδων
Τόλμη και αφασία
Ο χασοδίκης
Κοριοί και ΑΤΑ και δυο αυγά μελάτα
1989
Ένας μπάτσος στον… Παράδεισο
Ο εραστής της γυναίκας μου
Θα το πάρεις το κορίτσι;
Καπετάν Φουρτούνας
Μια τρελή τρελή νύχτα
Μπορώ και με την…. γιαγιά μου
Σκοτώστε… τις γυναίκες μου παρακαλώ
Πεινασμένος και τζέντλεμαν
Ο τζογαδόρος
1990
Ο Αλεπούς
1996
Καβάφης
2003
Ο Χάρος βγήκε παγανιά
2007
El Greco

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου