Breaking


Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Australian Energy: Πανάκριβο σπορ οι ανανεώσιμες πηγές –

Share

Θα κοστίσουν 86 τρισ. δολ ή «μόνο» 430 φορές το ελληνικό ΑΕΠ

Ως μέτρο σύγκρισης τα 86 τρισεκ. δολάρια επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι 430 φορές το ελληνικό ΑΕΠ ή το ελληνικό ΑΕΠ για τα επόμενα 400 χρόνια…

Η παγκόσμια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τελικά είναι πολύ ακριβό σπορ καθώς θα κοστίσει 86 τρισεκ. δολάρια Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Australian Energy η μετάβαση σε καθεστώς μηδενικών ρύπων θα αποδειχθεί πανάκριβη διαδικασία.
Ως μέτρο σύγκρισης τα 86 τρισεκ. δολάρια επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι 430 φορές το ελληνικό ΑΕΠ ή το ελληνικό ΑΕΠ για τα επόμενα 400 χρόνια…

Ο πλανήτης θα χρειαστεί να επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στον ενεργειακό τομέα αν θέλει να φτάσει σε καθεστώς μηδενικών ρύπων σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού της Αυστραλίας.

Επαναφέρετε τον άνθρακα τώρα…

Ο Frank Calabria, Διευθύνων Σύμβουλος της Origin Energy, που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Αυστραλίας, προέτρεψε επίσης «να επαναφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα άνθρακα στο σύστημα το συντομότερο δυνατό».
Μάλιστα προέβλεψε ότι θα βοηθήσει μια «επιτυχή μετάβαση» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μακροπρόθεσμα και θα μειώσει την πίεση στις τιμές της ενέργειας.

Μιλώντας στο συνέδριο για την ενέργεια στην Αυστραλία ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού της Αυστραλίας περιέγραψε τη στροφή προς μια οικονομία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως «έναν παγκόσμιο μετασχηματισμό πολλών δεκαετιών, μεγάλης κλίμακας που θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο, παράγουμε, προμηθεύουμε, διανέμουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια»

Ο Calabria εκτίμησε ότι αυτός ο μετασχηματισμός θα απαιτήσει 120 τρισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (86,25 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να επενδυθούν στον ενεργειακό τομέα.
Επίσης οι επενδύσεις για την σύνδεση των ηλιακών και αιολικών πάρκων με τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, θα κοστίσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (51,30 δισεκατομμύρια δολάρια) μόνο στην Αυστραλία.

Το κόστος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι υψηλό

Πέραν από τις προκλήσεις στην κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κίνδυνος είναι ότι αυτά τα έργα διαρκούν περισσότερο και κοστίζουν περισσότερο.

Κόστος που τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές».

Πρόβλημα με την αποθήκευση

Η αποθήκευση μπαταριών θα πρέπει να αυξηθεί κατά 170 φορές για να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας «όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει».
«Η εξισορρόπηση της αυστηρότερης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά είναι μια ολοένα και πιο περίπλοκη πρόκληση, με την υποστήριξη ή την ενίσχυση της μεταβλητής προσφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Νέα μελέτη

Επιστήμονες του Καναδικού Κέντρου Επιστήμης και Εκπαίδευσης διαπίστωσε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι, στην πραγματικότητα, πιο ακριβή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το κόστος κατασκευής, καυσίμων, μεταφοράς, αποθήκευσης, εφεδρείας, εκπομπών, ανακύκλωσης και χώρων.
Ο συγγραφέας της μελέτης, οικονομολόγος Lars Schernikau, σημείωσε ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν περιβαλλοντικά μη βιώσιμη, καθώς οι πράσινες πηγές ενέργειας απαιτούν περισσότερα υλικά και μεγαλύτερη υποδομή από τον συμβατικό άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι ενεργειακή κρίση πλήττει την Αυστραλία, η οποία είδε τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει τα 400 δολάρια Αυστραλίας (287,50 δολάρια ΗΠΑ) ανά μεγαβατώρα στο Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία, σε σύγκριση με μια μέση τιμή κάτω από 70 δολάρια (51,30 δολάρια ΗΠΑ) ανά μεγαβατώρα το 2021.

Ο επικεφαλής της Origin Energy, ανέφερε ότι για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή πρόκληση, η κυβέρνηση και η βιομηχανία πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή από τους υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, επειδή οι διακοπές λειτουργίας στα εργοστάσια άνθρακα, η προμήθεια άνθρακα και άλλα… ήταν ο «κύριος μοχλός» των αυξανόμενων τιμών χονδρικής.

«Τα εργοστάσια άνθρακα εξακολουθούν να παρέχουν περίπου το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα είναι πολύ σημαντικά τόσο για την αξιοπιστία όσο και με όρους κόστους.

Επίσης στην Αυστραλία σχεδόν 12 μικρές εταιρίες παροχής ρεύματος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου