Breaking

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Το καλοκαιρινό κύμα της Ο4 και της Ο5, που αναμένεται να φτάσει σε πλήρη κορύφωση μέσα στον Ιούλιο και έπειτα από λίγο να υποχωρήσει ώστε να δώσει την θέση του αργότερα σε φθινοπωρινές κορυφώσεις, δεν φαίνεται να δημιουργεί πίεση που δεν είναι διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία. Έτσι λοιπόν για την ώρα, οι  ειδικοί στις συνεδριάσεις τους δεν βλέπουν την ανάγκη για την λήψη έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού το φθινόπωρο.

Ειδικά, όπως αναφέρει άρθρο στο enikos.gr, για την επιστροφή των μαθητών κάθε βαθμίδας στα σχολεία οι προβλέψεις μέχρι τώρα είναι ευοίωνες. Την πρόβλεψη πως οι μαθητές θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβρη στα θρανία τους χωρίς μάσκες στην τάξη και χωρίς να χρειάζεται η διενέργεια self test σε εβδομαδιαία βάση έκανε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης στην επετειακή εκδήλωση του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας ΕΟΔΥ  για τις κινητές μονάδες που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας.

Τα κρούσματα δεν θα παραμείνουν τόσο πολύ αυξημένα όλο το καλοκαίρι, θα υπάρξει μία κορύφωση, μετά μία ύφεση και το φθινόπωρο θα ξαναυπάρξει νέα αύξηση, όπως εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας.

Οι νέες μεταλλάξεις αν και διαφορετικές, δεν είναι άγνωστος εχθρός για τον οργανισμό

Οι νέες μεταλλάξεις μπορεί να καταφέρνουν να μεταδίδονται ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και έχουν και εμβολιαστεί – και μάλιστα και με τις αναμνηστικές δόσεις – αλλά δεν είναι εντελώς άγνωστος εχθρός για τον οργανισμό μας αφού έχουμε πια εκτεθεί- πολλοί από μας αρκετές φορές- στα στελέχη του κορονοϊού.

Αφού λοιπόν έχει προηγηθεί εμβολιασμός, αναμνηστικές δόσεις, φυσικές νοσήσεις με πολλές επαναλοιμώξεις «βλέπουμε ότι τα εμβόλια που σχεδιάστηκαν για τα αρχικά στελέχη εξασφαλίζουν σοβαρή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης  και του κινδύνου θανάτου», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιιορκίνης  και προσθέτει πως το βλέπουμε εκ του αποτελέσματος, γιατί αν δεν ήτανε έτσι τότε με την αύξηση των κρουσμάτων θα είχαν ξανά γεμίσει τα νοσοκομεία με βαριά νοσούντες. Αυτό όμως δεν γίνεται και η εκτίμηση είναι ότι δεν θα  συμβεί.

Υπό αίρεση τα άλλα μέτρα το φθινόπωρο

Ερωτώμενος για το αν θα επιστρέψουμε τον Σεπτέμβρη σε πιστοποιητικά εμβολιασμού ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά πως όλα αυτά είναι υπό αίρεση και δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα-δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτά τα μέτρα. Το πιο σημαντικό είναι να προστατέψουμε τους ευπαθείς, να γίνουν οι αναμνηστικές δόσεις σε εκείνους που πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση, να γίνεται έγκαιρη η δήλωση του κρούσματος ώστε να μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στην θεραπεία με τα αντιικά χάπια και οι νεότεροι να προσέχουν να μην κολλήσουν τους ευπαθείς ηλικιωμένους συγγενείς τους, εφόσον οι ίδιοι έχουν βρεθεί σε μέρη με υψηλό συγχρωτισμό.

Η Ο5 κάνει νοσήσεις με πυρετό και πονοκέφαλο, αλλά και πάλι δεν προσβάλλει τους πνεύμονες όπως συνέβαινε με το στέλεχος Δέλτα, οπότε μπορεί να έχουμε λίγα συμπτώματα παραπάνω και λίγη ταλαιπωρία παραπάνω, αλλά δεν υπάρχει σοβαρή απειλή για την υγεία για τους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι,  με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους  να τονίζει ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τις τρεις δόσεις δεν χρειάζεται να κάνουν τέταρτη δόση γιατί η νόσηση αντιστοιχεί σε τέταρτη δόση.

Από τη δική του μεριά ο πρόεδρος του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας καθηγητής παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης διευκρινίζει ότι είμαστε δεύτεροι σε τεστ αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη -όλες οι χώρες έχουν μειώσει τον αριθμό των τεστ και κάνουν πιο στοχευμένα τεστ και σημειώνει ότι υπάρχουν αντιδραστήρια, απαντώντας στις φωνές που λένε ότι έχουμε μειώσει τον αριθμό των τεστ επειδή έχουμε έλλειψη αντιδραστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου