Breaking

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Δολοφονική “ασθένεια Χ” προ των πυλών λένε Βρετανοί επιστήμονες

Share

Κορυφαίος καθηγητής προειδοποιεί ότι η Βρετανία πρέπει να “ενισχύσει” τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, εν μέσω της έξαρσης του Covid-19, της ευλογιάς των πιθήκων και της πολιομυελίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σειρά μολυσματικών ασθενειών που έπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους έξι μήνες υποδηλώνει ότι η Βρετανία θα μπορούσε σύντομα να πληγεί από μια δολοφονική “ασθένεια Χ” σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πέρυσι μάλιστα ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι “στην κλίμακα” του Μαύρου Θανάτου και ο καθηγητής Mark Woolhouse λέει ότι κάτι “πιο σημαντικό” θα μπορούσε να είναι “στον ορίζοντα.

Η Βρετανία πρέπει να “ενισχύσει” τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας με την ονομασία “ασθένεια Χ”, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μετά από μια σειρά μολυσματικών ασθενειών που έπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους έξι μήνες.

Αφού βρέθηκαν ίχνη πολιομυελίτιδας σε δείγματα λυμάτων σε περιοχές του Λονδίνου για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια αυτή την εβδομάδα, ένας ειδικός σε θέματα ασθενειών δήλωσε ότι μετά από μια σειρά υγειονομικών “γεγονότων” τους τελευταίους έξι μήνες, είναι πιθανό να υπάρχει κάτι “στον ορίζοντα”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε ένα στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5 σε έναν άνθρωπο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, στη νοτιοδυτική Αγγλία, και τον Φεβρουάριο τρία κρούσματα πυρετού Lassa – ένα από τα οποία πέθανε από την ασθένεια.
Η ασθένεια Lassa fever, που μεταδίδεται από τρωκτικά, μεταφέρθηκε στη Βρετανία για πρώτη φορά από το 2009 τον Φεβρουάριο, όταν μια οικογένεια επέστρεψε στο σπίτι της στην ανατολική Αγγλία από τη Δυτική Αφρική.

Και τον Μάρτιο, ο αιμορραγικός πυρετός του Κριμαϊκού Κονγκό εισήχθη στη χώρα μετά την επιστροφή μιας γυναίκας στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κεντρική Ασία.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ο πυρετός, μια ιογενής ασθένεια που συνήθως μεταδίδεται από τσιμπούρια και ζώα σε χώρες όπου η ασθένεια ενδημεί, έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο τρεις φορές από το 2012.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά μολυσματικών ασθενειών που ήρθαν στη Βρετανία είναι η ευλογιά των πιθήκων τον Μάιο και από τότε έχουν καταγραφεί σχεδόν 800 κρούσματα του ιού.
Στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες που διατρέχουν “υψηλό κίνδυνο” να προσβληθούν από την η ευλογιά των πιθήκων πρόκειται να προσφερθεί το εμβόλιο Imvanex – το οποίο είναι κατά 85% αποτελεσματικό – για την προστασία από τη μόλυνση, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι υγείας. Σχεδόν όλες οι λοιμώξεις μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Ο καθηγητής Ιατρικής Paul Hunter του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε στην Telegraph: «Πρέπει να δώσουμε προσοχή, να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας για ενδεχόμενη πανδημία».

Πέρυσι, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι “στην κλίμακα” του Μαύρου Θανάτου, ο οποίος σκότωσε περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ 1346 και 1353.

Ξέσπασμα πολιομυελίτιδας

Το ξέσπασμα της πολιομυελίτιδας ανάγκασε τους υπεύθυνους υγείας να κηρύξουν “εθνικό συμβάν” και κάλεσαν τους γονείς να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι ενημερωμένα με τους εμβολιασμούς τους.
Όλα τα παιδιά υποτίθεται ότι έχουν κάνει το πρώτο από τα τρία εμβόλια πολιομυελίτιδας όταν ήταν μωρά, αλλά ο εμβολιασμός στο Λονδίνο υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η πανδημία προκάλεσε επίσης ύφεση στην ανοσοποίηση.

Η πολιομυελίτιδα μεταδίδεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή της επαφής με αντικείμενα μολυσμένα με περιττώματα, προκαλώντας μόνιμη παράλυση σε περίπου μία στις 100 περιπτώσεις. Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η βρετανική υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας πιστεύει ότι ένας ταξιδιώτης, πιθανότατα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν ή τη Νιγηρία, στον οποίο είχε χορηγηθεί το ζωντανό εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα, ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και “απέβαλε” ίχνη του ιού στα κόπρανά του. Ο ιός εντοπίστηκε αρκετές φορές μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου και συνέχισε να μεταλλάσσεται, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Καμπανάκι ειδικών για περισσότερες επιδημίες

Ο καθηγητής Woolhouse πρόσθεσε: “Οι αρχές του 21ου αιώνα ήταν μια τέλεια καταιγίδα για τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες και όλα δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν όλο και περισσότερα κρούσματα”.

“Όλοι οι παράγοντες που οδηγούν στα κρούσματα επιδημιών στην πραγματικότητα χειροτερεύουν, όχι βελτιώνονται, με την πάροδο του χρόνου” . Και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από “ζωονοσογόνες” ασθένειες, οι οποίες συμβαίνουν όταν οι λοιμώξεις μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Οι παράγοντες της εξάπλωσης ιών

Οι παράγοντες πίσω από την εξάπλωση νέων και υφιστάμενων ιών είναι πιθανό να οφείλονται στην αυξανόμενη οικονομία των προηγουμένως μη ανεπτυγμένων εθνών, στην αύξηση του πληθυσμού, στην αύξηση του εμπορίου άγριων ζώων και στην ανθρώπινη μετακίνηση σε ζούγκλες και δάση.

Το Brexit προκάλεσε επίσης τη μαζική αύξηση της μετανάστευσης από χώρες εκτός ΕΕ, από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Τον Ιανουάριο, ο “ασθενής μηδέν” της Βρετανίας κόλλησε τον ιό H5N1 μετά από “πολύ στενή και τακτική” επαφή με μεγάλο αριθμό μολυσμένων πτηνών που διατηρούσε μέσα και γύρω από το σπίτι του, σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Πρόκειται για το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα H5N1 – το οποίο σκοτώνει έως και τους μισούς ανθρώπους που μολύνει – που καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότεροι από 1. 000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με το στέλεχος αυτό παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο πυρετός Lassa, ο οποίος εντοπίστηκε σε τρεις ανθρώπους και σκότωσε έναν από αυτούς τον Φεβρουάριο, θεωρείται ότι δεν προκαλεί συμπτώματα στο 80% των ασθενών και σκοτώνει μόλις το 1% όσων μολύνει.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί την πιο πρόσφατη και πραγματική απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο και δεκάδες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο.

Οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν επίσης πληγεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει “πραγματική” απειλή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε να γίνει ενδημική στην Ευρώπη, εάν δεν εξαλειφθεί επειγόντως η τρέχουσα συρροή.

ecozen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου