Breaking

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Μαρία Θεοδωρίδου: Για τα νέας γενιάς εμβόλια απαιτείται χρόνος –Είναι λάθος να περιμένουν ειδικά οι ευάλωτοι -Ο κορονοϊος ξεφεύγει από νόσηση και εμβόλιο

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επανήλθαν στις ενημερώσεις για να δώσουν διευκρινίσεις για την 4η δόση του εμβολίου.

Η κα Μαρία Θεοδωρίδου παίρνοντας τον λόγο είπε ότι στις 03/05/2022 η επιτροπή εμβολιασμού είχε διατυπώσει την σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού αλλά και των νέων παραλλαγών της Όμικρον και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή επανήλθε στην σύστασή της που είναι αμετάβλητη. Η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη. Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού, τόνισε, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν γίνει 332.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 60 ετών.

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κα Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Είπε ακόμα ότι αδικήθηκε η επιτροπή γιατί οι συστάσεις γίνονται εν κενώ. Υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης. Τόνισε ότι αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων. Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την επιτροπή να την επανεξετάσετε.

Δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στην 4η δόση εμβολίου covid στον γενικό πληθυσμό αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως παραδέχτηκε τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Ωστόσο, η επιτροπή επανήλθε στη σύστασή της που είναι αμετάβλητη, καθώς θεωρεί ότι η 4η δόση (2η αναμνηστική) θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για 4η δόση στις ηλικίες 30 έως 59 ετών πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να συνοδεύεται από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε στις 3 Μαΐου η επιτροπή εμβολιασμού είχε διατυπώσει την σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού αλλά και των νέων παραλλαγών της Όμικρον και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Για τον λόγο αυτό η επιτροπή επανήλθε στη σύστασή της που είναι αμετάβλητη καθώς η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών.

Περιορισμένα τα δεδομένα για 4η δόση εμβολίου covid

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η επιτροπή συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη. Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού, τόνισε, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση.

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Σημείωσε επίσης ότι η επιτροπή αδικήθηκε γιατί οι συστάσεις γίνονται εν κενώ. Υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης.

Πρόσθεσε δε, ότι αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων και σημείωσε: Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την επιτροπή να την επανεξετάσετε.

Απάντησε ακόμη, ότι δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 332.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 60 ετών.

Δείτε την ενημέρωση για την 4η δόση εμβολίου covid

 

 

30 Ιουνίου, 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου