Breaking

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Αντεπίθεση του Μπάιντεν για τις αμβλώσεις

Αντεπίθεση του Μπάιντεν για τις αμβλώσεις Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί, ότι θα επιδιώξει να αποτρέψει τις Πολιτείες από την απαγόρευση ενός χαπιού, που χρησιμοποιείται για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης στον απόηχο της χθεσινής κίνησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ», προεξοφλώντας μια μεγάλη νέα δικαστική διαμάχη.

Η κυβέρνηση πιθανόν να ισχυριστεί στο δικαστήριο, ότι η έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της μιφεπριστόνης - ενός από τα χάπια που χρησιμοποιούνται για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης- προηγείται των Πολιτειακών περιορισμών, που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή εξουσία υπερτερεί των όποιων πολιτειακών ενεργειών.

Το ίδιο επιχείρημα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και από την εταιρεία GenBioPro Inc με έδρα το Λας Βέγκας, η οποία πουλάει ένα γενόσημο του χαπιού αυτού σε μια αγωγή με στόχο να προσβάλει τους πολιτειακούς περιορισμούς στο Μισισίπι σχετικά με την φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε χθες την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ» που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και την είχε νομιμοποιήσει σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι, που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι δικαστές απεφάνθησαν, πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας - ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης - ήταν εσφαλμένη επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Οι Πολιτείες πιθανόν να αντιμετωπίσουν άλλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να επιβάλουν περιορισμούς στην φαρμακευτική διακοπή της κύησης επειδή οι γυναίκες θα συνεχίσουν να μπορούν να προμηθεύονται τα χάπια από το διαδίκτυο ή από άλλες Πολιτείες.

Σε σχόλιά του μετά την χθεσινή απόφαση ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να προστατεύσει την πρόσβαση στην φαρμακευτική διακοπή της κύησης και ότι οι προσπάθειες περιορισμού της θα ήταν «εσφαλμένες, ακραίες και εκτός επαφής με την πλειονότητα των Αμερικανών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ήταν πιο ξεκάθαρος ως προς το που προσβλέπει το υπουργείο του αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Οι Πολιτείες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν την μιφεπριστόνη βασιζόμενες στη διαφωνία με την κρίση των εμπειρογνωμόνων του FDA σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της».

Η μιφεπριστόνη εγκρίθηκε για χρήση σε αμβλώσεις από τον FDA το 2000, πολύ μετά την υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ το 1973. Το χάπι, που είναι γνωστό και ως RU 486, μπλοκάρει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνη που συντηρεί την κύηση, ενώ το άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται - η μισοπροστόλη - προκαλεί συσπάσεις της μήτρας.

Ακόμη και πριν από την χθεσινή απόφαση, οι Πολιτείες επέβαλαν περιορισμούς στην πρόσβαση στο χάπι αυτό. Σε 19 Πολιτείες είναι υποχρεωτική η επίσκεψη της γυναίκας σε γιατρό για να το προμηθευτεί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική οργάνωση που υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Ο FDA δεν απαιτεί επίσκεψη από την ενδιαφερόμενη.

Πάνω από 12 Πολιτείες έτοιμες να απαγορεύσουν ολοκληρωτικά τις αμβλώσεις

Περισσότερες από 12 Πολιτείες σχεδιάζουν την σχεδόν καθολική απαγόρευση της άμβλωσης έπειτα από την χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι New York Times έδωσαν στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό χάρτη, όπου με κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι Πολιτείες, που έχουν επιβάλει απαγόρευση στο δικαίωμα της άμβλωσης και με ροζ, αυτές στις οποίες αναμένεται η απαγόρευση.

Στη συνέχεια δημοσιοποίησαν χωριστά τρεις χάρτες, που αναλυτικά αποτυπώνουν τις Πολιτείες, όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες (κόκκινο χρώμα), τις Πολιτείες που αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανοίξουν τον δρόμο σε πολιτειακό επίπεδο, για την επιβολή ακόμα μεγαλύτερων περιορισμών στις αμβλώσεις (ροζ χρώμα) και εκείνες που δεν έχουν αποφασίσει προς το παρόν (απαλό ροζ).

 

Οι αμβλώσεις έχουν πλέον απαγορευθεί σε τουλάχιστον εννέα Πολιτείες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν σχετικές απαγορεύσεις και σε άλλες περιοχές. Σχετικοί νόμοι ενεργοποιήθηκαν σε οκτώ Πολιτείες την Παρασκευή, αμέσως μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Ειδικότερα, σχετικές απαγορεύσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε: Γιούτα, Οκλαχόμα, Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Κεντάκι, Άρκανσο, Μιζούρι, Νότια Ντακότα και Ουισκόνσιν.

Σχετικές απαγορεύσεις ή μεγαλύτεροι περιορισμοί αναμένεται, όμως να επιβληθούν κατά πάσα πιθανότητα το προσεχές διάστηκα και σε: Τέξας, Μισισιπή, Φλόριντα, Τενεσί, Οχάιο, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα, Αϊνταχο, Αριζόνα, Ουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια.

Ενώ ως αβέβαιο, ανάλογα και με τις εκλογικές εξελίξεις, παρουσιάζεται το μέλλον σε: Μοντάνα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Αϊοβα, Μίσιγκαν, Ιντιάνα, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου