Breaking

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Σρι Λάνκα: 200 νεκροί από τις ταραχές – Ξέμεινε από καύσιμα η χώρα!

Share

Κυνηγούν πλούσιους και τους σκοτώνουν!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σρι Λάνκα εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλο τον κόσμο εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης στην Ρωσία με αποτέλεσμα καθημερινές ταραχές οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι τώρα το θάνατο 200 ατόμων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σρι Λάνκα είπε ότι τα αποθέματα καυσίμων της χώρας θα εξαντληθούν σε λίγες μέρες, αναγκάζοντας το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα ενώ οι παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, συνεχίζονται στην χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας.

Ο Kanchana Wijesekera είπε ότι τα αποθέματα καυσίμου δεν φτάνουν ούτε για μια ημέρα υπό την τρέχουσα ζήτηση και η βενζίνη και το ντίζελ περιορίστηκαν σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα δημόσια μέσα μεταφοράς, προκειμένου να παρατεθούν οι υπόλοιπες προμήθειες για μερικές ακόμη ημέρες και να διασφαλιστεί η χώρα δεν κατεβάσει ρολά εντελώς.

Οι πωλήσεις καυσίμων για ιδιωτικά οχήματα έχουν απαγορευτεί για τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, αλλά έξω από τα πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα υπήρχαν ακόμη ουρές οχημάτων πολλών χιλιομέτρων.

Η κρίση των καυσίμων επηρεάζει σχεδόν κάθε στοιχείο της ζωής στη Σρι Λάνκα, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να μπορούν να πάνε στη δουλειά και στο σχολείο. Την Κυριακή, το κλείσιμο σχολείων στο Κολόμπο και σε άλλες μεγάλες πόλεις παρατάθηκε για άλλη μια εβδομάδα, καθώς οι δάσκαλοι και οι μαθητές δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στις τάξεις. Έχουν επιβληθεί διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και 14 ωρών για τη διατήρηση των καυσίμων.

Ένα φορτίο ντίζελ από το εξωτερικό αναμένεται το Σαββατοκύριακο και ένα άλλο με βενζίνη αναμένεται σε δύο εβδομάδες, αλλά η Wijesekera παραδέχτηκε ότι η Σρι Λάνκα δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει για τις αποστολές. Θα είναι συνολικά περίπου 587 εκατομμύρια δολάρια και η χώρα έχει μόνο 125 εκατομμύρια δολάρια αποθεματικά.

Η κυβέρνηση έχει ήδη χρέος περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε αρκετούς προμηθευτές καυσίμων, καθώς τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα έχουν εξαντληθεί και της έχει αποκλειστεί από το να δανειστεί περισσότερα χρήματα από τις διεθνείς αγορές. Έχει διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για να προσπαθήσει να αποκτήσει κάποια φθηνά καύσιμα.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει ελλείψεις καυσίμων εδώ και μήνες καθώς παλεύει με μια οικονομική κρίση που την έχει αφήσει ανίκανη να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα. Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός, Ranil Wickremesinghe, είπε στο κοινοβούλιο ότι «η οικονομία μας έχει καταρρεύσει πλήρως» και ο ΟΗΕ είπε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση.

Ο πληθωρισμός έχει αγγίξει το 54%, αφήνοντας πολλά νοικοκυριά ανίκανα να αγοράσουν βασικά είδη, ειδικά καθώς στα περισσότερα είδη διατροφής έχουν υπερδιπλασιαστεί σε τιμές.

Τα οικονομικά δεινά προέρχονται από ένα επί δεκαετίες εμπορικό έλλειμμα και την κουλτούρα του βαρέως ξένου δανεισμού, που έχουν αφήσει τη Σρι Λάνκα με χρέη 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αποπληρώσει.

Από το 2019, λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης του Προέδρου Gotabaya Rajapaksa οδήγησαν σε πτώση των κρατικών εσόδων κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο ρουπίες και το νησί των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων επλήγη σκληρά οικονομικά από τις επιπτώσεις του Covid στον τουρισμό και τώρα από την ενεργειακή κρίση, απόρροια των κυρώσεων της Δύσης στην Ρωσία.

pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου