Breaking

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Βενζίνη: Κάτω από τα 2 ευρώ προσδοκούν να πληρώσουν οι καταναλωτές –Τι μας επιφυλάσσει ο Αύγουστος

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κινείται στα 2,238 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά και είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (ήταν στα 2,315) ενώ σταθερά κοντά στα 2 ευρώ κινείται το diesel κίνησης (στα 1,979 από 1,987 την περασμένη εβδομάδα). Οι τιμές στην απλή αμόλυβδη έχουν καταγράψει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως των 15-20 λεπτών το λίτρο αλλά παραμένουν άνω των 2,2 ευρώ και όπως προβλέπουν εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς θα εξακολουθήσουν να κινούνται κοντά στα 2 ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η πτώση της τιμής κάτω από το ψυχολογικό όριο αναμένεται να αναθερμάνει την αγορά, τουλάχιστον για αυτό το τρίμηνο οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το Fuel Pass 2. Οι υψηλές τιμές έχουν επιφέρει αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες με πιο σημαντική τον περιορισμό των μετακινήσεων και των χιλιομετρικών αποστάσεων αλλά και την εξυπηρέτηση περισσότερων επιβατών ανά όχημα.

Ο Αύγουστος, αν οι βασικές συνισταμένες διαμόρφωσης των τιμών παραμείνουν σταθερές, αναμένεται ότι θα είναι λίγο πιο ανάλαφρος καθώς θα «τρέχει» η επιδότηση ενώ όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τροποποίηση και επέκταση των μέτρων και μετά το τρίμηνο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σταθερές παραμένουν οι προβλέψεις για υψηλές τιμές

Παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η σκιά των υψηλών τιμών δείχνει να αποτελεί μια μόνιμη απειλή για το επόμενο διάστημα. Παρά την πτώση, η διεθνής τιμή διατηρεί ως κατώτατο σκαλοπάτι τα 100 δολάρια καθώς η αγορά παραμένει σφιχτή και οι προοπτικές αύξησης της προμήθειας αβέβαιες.

“Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι αρνητικά στο οικονομικό μέτωπο, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε διαρθρωτικό έλλειμμα και αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί αγοραστές θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν την πτώση των τιμών γνωρίζοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει στο γεωπολιτικό μέτωπο”, δήλωσε ο Stephen Innes, από την SPI Asset Management.

Ο Innes είπε ότι οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου.

“Παρά την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι προοπτικές για το ζήτημα της προσφοράς παραμένουν προβληματικές. Μέχρι να υπάρξουν απτά στοιχεία για άμβλυνση της ζήτησης, η ανεπάρκεια εφοδιασμού (Ουκρανίας) που εντεινόταν από τον πόλεμο θα διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου ισχυρές”, δήλωσε η Tina Teng από την CMC Markets.

Το WTI κατακρεουργήθηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ είχε μειωθεί σχεδόν 8% από πέρυσι, εν μέσω της αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, χτυπημένη από τιμές ρεκόρ στην αντλία.

Αντίθετα, σημάδια ισχυρής ζήτησης στην Ασία στήριξαν το Brent αλλά και στην Ινδία, η ζήτηση για βενζίνη και προϊόντα απόσταξης αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, παρά τις υψηλότερες τιμές, με τη συνολική κατανάλωση ραφιναρισμένων προϊόντων να τρέχει στο 18% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο και τα ινδικά διυλιστήρια να λειτουργούν κοντά στα πιο πολυσύχναστα επίπεδά τους ποτέ, ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.

“Αυτό σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μια ισχυρή ανάκαμψη από τα χρόνια που μαστίζονται από τον COVID”, δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής του RBC Michael Tran.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο, μια σφιχτή αγορά σε συνδυασμό με μια αύξηση της ζήτησης δεν προμηνύουν άμεσα πτώση των τιμών.

www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου