Breaking

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Φυσικό αέριο: Επιπλέον κόστος έως 500 ευρώ ΤΟ ΜΗΝΑ για κάθε νοικοκυριό αν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα στην ΕΕ

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη αν η Ρωσία αποφασίσει να κόψει το φυσικό αέριο.

Η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα είναι τεράστια που θα φτάνει μέχρι και 500 ευρώ το μήνα ή 5.650 ευρώ το χρόνιο αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα στο φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 65% σε σύγκριση με σήμερα, που η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται ήδη σε αδιανόητα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ.

Έτσι αυτή την περίπτωση, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα χρόνο περίπου 5.650 ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο, δηλαδή 470-500 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% (!!) σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η περαιτέρω εκτόξευση της ήδη ακριβής ενέργειας θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών ενεργειακών βιομηχανιών, όπως είναι π.χ. οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες γυαλιού, χαρτιού, χάλυβα, τσιμέντου, κεραμικής, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου να έχουν ελλείψεις και να αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους.

Συγκρίνοντας σήμερα με το 2020, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 200% σύμφωνα με στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή ARERA.

Μεγάλο πρόβλημα σε Γερμανία και Ιταλία

Η Γερμανία και η Ιταλία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ενέργειας και είναι πολύ πιθανό ότι σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την κάνουλα περίπου το 65% έως 80% της βιομηχανικής τους παραγωγής θα να επηρεαστεί.

Ειδικότερα στη Γερμανία, ένα πλήρες κλείσιμο θα έχει μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Υπολογίζει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίζει έλλειψη περίπου 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που θα επηρεάσει περίπου το 65% των βιομηχανιών της, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης.

Παράλληλα το κύμα ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα θα είναι τρομακτικό και οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα ορατές σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η Ευρωπαική Ένωση χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάτι που σημαίνει για παράδειγμα πως αν ο Nord Stream 1 που έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης δεν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου που είναι προγραμματισμένο, τότε το πρόβλημα στην ευρωζώνη θα είναι τεράστιο και θα αφορά και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η μελέτη της Goldman Sachs, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην αγορά φυσικού αερίου ακόμη και σε τιμές έως 65% ακριβότερες. Αυτό σημαίνει πως αρχικά αυτή η αύξηση θα περάσει στην ηλεκτρική ενέργεια και από εκεί και πέρα στις επιχειρήσεις που και αυτές με τη σειρά τους θα την μετακυλήσουν στον καταναλωτή μέσω της αυξημένης τιμής στα προιοντα.

Σε μια νέα πραγματικότητα θα βρεθεί η Ευρώπη από τις επόμενες ώρες, καθώς η Ρωσία αναμένεται να κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 για την παροχή φυσικού αερίου με τους ηγέτες των χωρών να προετοιμάζονται για ένα ενεργειακό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλείνει τον αγωγό φυσικού αερίου τη Δευτέρα (11.07.2022) με το πρόσχημα της διεξαγωγής κάποιων εργασιών συντήρησης, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά ότι θα τον θέσει και πάλι σε λειτουργία.

Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα στην ενέργεια, καθώς η πλήρης διακοπή από το φυσικό αέριο είναι το πιθανό σενάριο. Και η αγωνία είναι έκδηλη σε όλους…

Για να μην πέσει «μαύρο» στην ενέργεια ο Καναδάς ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream. Μέχρι πρότινος το Κρεμλίνο ισχυριζόταν ότι δεν επιστρεφόταν η τουρμπίνα στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων. Τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου»

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία.

«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε την ώρα και που η Γερμανία προετοιμάζεται για ένα καθεστώς ενεργειακής έκτακτης ανάγκης.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Η Γερμανία επαναλειτουργεί μονάδα καύσης άνθρακα

Η Γερμανία προσπαθεί να βρει λύση στο ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Γι’ αυτό τον λόγο θα επαναλειτουργήσει η μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της εταιρίας παροχής αερίου Uniper, που έχει χτυπηθεί από τη μείωση της παροχής από την Gazprom.

Η κατάσταση πάντως στη Γερμανία δεν προμηνύεται καλή. Τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς και αξιωματούχοι προτείνουν μορατόριουμ στις διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε περίπτωση μη εξόφλησης. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες στιγμές το χειμώνα, όταν οι καταναλωτές χρειάζονται ειδική προστασία. Σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης, κανείς δεν πρέπει να τους κόψει το ρεύμα ή το φυσικό αέριο επειδή καθυστερούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό», δήλωσε η Στέφι Λέμκε υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Γερμανίας.

Από την άλλη στην Ιταλία οι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναγκάσει την οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο. «Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και το κόστος των πρώτων υλών θα ωθήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη πίσω στο 2024», ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλία.

Την ίδια ώρα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τονίζει  ότι το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον η αξιόπιστη και χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας που ήταν κάποτε. Και συνεχίζοντας αναφέρει ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια ενεργειακή κρίση εν μέσω κυρώσεων που στοχεύουν στον περιορισμό της χρηματοδότησης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου