Breaking

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Η βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος

Share

Η κουρτίνα η οποία μέχρι σήμερα εμπόδιζε το ανθρώπινο βλέμμα να ταξιδέψει πίσω στις απαρχές του σύμπαντος και να αποτυπώσει μια πραγματική εικόνα για το πώς περίπου είναι αυτό το συμπαντικό χάος, σηκώθηκε τελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρώπινης επιστημονικής δημιουργίας με την πρώτη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA και η οποία λήφθηκε από το τηλεσκόπιο James Webb. Τη φωτογραφία αυτή, η οποία αποτυπώνει σε μια έκταση που αντιστοιχεί σε ένα κόκκο της άμμου μέσα στο απέραντο σύμπαν, παρουσίασε στον Λευκό Οίκο ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν. Αποτυπώνει για πρώτη φορά υπέργηρους και γηραιούς γαλαξίες που κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχουν σε τέτοιο μεγάλο αριθμό σε αυτό το σύμπαν που ζούμε και εμείς. Οι διάφορες κουκίδες ποικίλων χρωματισμών, λαμπερές ή αχνές, σε χρώμα πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ ή απλώς λευκό δεν είναι αστέρια, αλλά γαλαξίες.

Σε λίγες ώρες, το απόγευμα της Τρίτης, στις 17:30 ώρα Ελλάδος, η NASA θα παρουσιάσει αυτόν τον πρώτο ντοσιέ με φωτογραφίες που έφτασαν στη Γη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Είναι ήδη προφανές ότι αυτό το τηλεσκόπιο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβανόταν το σύμπαν. Οι επιστήμονες αναμένουν πως στη συνέχεια του χρόνου, κατά τον οποίο το James Webb θα είναι ενεργό θα ανακαλυφθούν εντελώς νέοι κόσμοι και θα ανατραπεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο κατανοούσαμε τον Κόσμο που μας περιβάλλει.

Η πρώτη φωτογραφία που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των επιστημόνων και αποδεικνύει πως είναι μια θαυμάσια μηχανή, η οποία μας επιτρέπει να πάμε πίσω στον χρόνο και να αγγίξουμε τις πρώτες στιγμές του Big Bang, «αιχμαλωτίζοντας» μια τρεμάμενη φωτεινή ανταύγεια η οποία έκανε 13 δισ. χρόνια έως εμάς. Είναι ο πρώτος αντικειμενικός σκοπός της λειτουργίας αυτού του τηλεσκοπίου, το οποίο πρόκειται να σκανάρει το λυκαυγές του χρόνου, να αποτυπώσει τη γένεση των αστέρων και των γαλαξιών, λίγα μόλις εκατομμύρια χρόνια μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη». Αυτά είναι τα λόγια του David Elbaz, ερευνητής στη CEA (Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια και των Εναλλακτικών Ενεργειακών Πηγών).

«Είναι φανταστικό. Είναι πραγματικά πολύ, μα πολύ πλούσιο. Συνάδελφοι μου μου ομολόγησαν ότι τους ήρθαν δάκρυα στα μάτια μόλις αντίκρισαν την πρώτη εικόνα», δήλωσε ο Johann Richard, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής του Διαστημικού Παρατηρητηρίου της Λυών. «Προκαλεί τεράστια ευχαρίστηση όταν βλέπεις αυτές τις πρώτες εικόνες. Ε λοιπόν τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε», δήλωσε η Nicole Nesvadba, διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. «Η εικόνα σε επίπεδο λεπτομέρειας είναι απίστευτη. Αρχίζουμε να αντικρίζουμε το σύμπαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Olivier Bernay, ο οποίος εργάζεται ως ερευνητής πλανητολογίας στο Κέντρο Ερευνών της Τουλούζης.

Για να αντιληφθεί κάποιος τη διαφορά ας φέρουμε σε αντιπαράθεση την ίδια μια φωτογραφία του ίδιου συμπαντικού χώρου, η οποία ελήφθη από το τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο είχε ήδη ανατρέψει και αυτό τότε -όταν εστάλη στο διάστημα- τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβανόταν το σύμπαν.

Στα αριστερά η φωτογραφία του James Webb και στα δεξιά του Hubble.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου