Breaking

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Ιθάκη, το νησί του Οδυσσέα!

Kάτι ήξερε ο πολυμήχανος Οδυσσέας, που έκανε το μακρύ ταξίδι, για να επιστρέψει στην πατρίδα του την Ιθάκη. Σαν βγεις στον πηγαιμό για το λατρεμένο μου νησάκι, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος.

Η καταπράσινη Ιθάκη θα μαγνητίσει το βλέμμα σας με τη πυκνή της βλάστηση και τα πεντακάθαρα βαθυγάλαζα νερά της. Διαθέτει εκτός των άλλων γραφικούς οικισμούς και εδώ θα γνωρίσετε από κοντά έναν επίγειο παράδεισο, στον οποίο-πιστέψτε με- θα επιστρέφετε ξανά και ξανά. Γνωρίζατε πως η Ιθάκη είναι το δεύτερο μικρότερο κατοικημένο νησί των Ιόνιων Νησιών μετά τους Παξούς; Bρίσκεται 2 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλλονιάς και εδώ θα ερωτευτείτε τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Η Ιθάκη είναι ένα νησί των Επτανήσων και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό. Πρωτεύουσά της είναι το Βαθύ.

Η Ιθάκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα και τον Αστακό. Η Ιθάκη έχει 2 λιμάνια, το Βαθύ και τον Πίσω Αετό, που συνδέονται αμφότερα με την Πάτρα μέσω Σάμης (λιμάνι της Κεφαλονιάς). Ο Πίσω Αετός συνδέεται επίσης με το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, τη Βασιλική της Λευκάδας και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Πλοία συνδέουν τις Φρίκες με το Φισκάρδο και τη Βασιλική ή το Νυδρί.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιθάκη

 

#Αξίζει να δείτε στην Ιθάκη

Το νησί του Οδυσσέα
Έδρα του βασιλείου του Oδυσσέα, η Iθάκη πρωτοκατοικήθηκε τη Nεολιθική Eποχή. Παρά τις έρευνες, η ομηρική Ιθάκη δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο οι ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερους από τριάντα αρχαιολογικούς τόπους. Και όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια μέρα, όχι πολύ μακρινή, το παλάτι του Οδυσσέα θα έρθει στο φως…

Κιόνι: ο οικισμός-ειδύλλιο του Ιονίου
Αδύνατο να μην ερωτευτείτε το Κιόνι –ιδιαίτερα όταν μπαίνετε με σκάφος στον κλειστό όρμο του και αντικρίζετε τον παραδοσιακό, αμφιθεατρικά κτισμένο, διατηρητέο οικισμό. Πέτρινα σπίτια με αυλές που ευωδιάζουν από τα λουλούδια, μικρά καφέ και εστιατόρια με τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα, κομψά μπαράκια. Με το πρώτο βήμα στην προκυμαία, το Κιόνι σας παίρνει από το χέρι για ένα γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία του, που ξεκινάει από τον 16ο αιώνα.

Βαθύ και Λαζαρέτο: η αρχόντισσα και το νησί
Κτισμένη στον βαθύ όρμο της που μοιάζει με φιορδ, η πρωτεύουσα του νησιού διατηρεί τη γοητεία της και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που θα βρείτε σε όλα τα Ιόνια νησιά. Μουσεία, καφέ, μαγαζιά, μπαρ που θα βρείτε ανοιχτά όλη την ημέρα, εστιατόρια και κομψά ξενοδοχεία απαρτίζουν τον μικρόκοσμο του χωριού. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το νησάκι του Σωτήρα, το Λαζαρέτο, με τη μικρή εκκλησία του 17ου αιώνα και το κτήριο του 1817, που υπήρξε λοιμοκαθαρτήριο.

Μονή Καθαρών: η θρησκευτική εστία των απανταχού Ιθακήσιων
Ένας θρησκευτικός φάρος, το μοναστήρι της Παναγιάς της Καθαριώτισσας, πολιούχου της Ιθάκης, στέκει στο Ομηρικό όρος Νήριτος, στο ομορφότερο σημείο του νησιού, από το 1696 και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Αξίζει να έρθετε στο πανηγύρι που γίνεται στη μονή στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σχετική εικόνα

Το σπήλαιο του Λοϊζου

Στο βόρειο τμήμα της Ιθάκης έξω από τον οικισμό του Σταυρού, βρίσκεται η παραλία της Πόλης. Εκεί, στα βόρεια βράχια της παραλίας  βρίσκεται η είσοδος από το Σπήλαιο του Λοϊζου.

Τούτο το σπήλαιο έχει πάρει το όνομά του από τον Δημήτριο Λοϊζο που το ανακάλυψε το 1868 και ο οποίος επλούτισε πουλώντας σε αρχαιοκάπηλους χρυσά νομίσματα και άλλα αντικείμενα που εύρισκε εκεί.  Πρόκειται για  ένα αξιοθέατο μεγάλης φυσικής ομορφιάς, αλλά και ιστορικής σπουδαιότητα, με χιλιάδες χρόνια ιστορία.

Χαρακτηριστικό του οι πολύχρωμοι σταλακτίτες που υπάρχουν στο εσωτερικό του.  Σε ανασκαφές που έγιναν, παρ΄όλο που το σπήλαιο είχε συλληθεί, είδαν το φως ένας αρχαίος ναός, αγγεία καθώς και μερικά αφιερώματα στις Νύμφες και τον Οδυσσέα. Βρέθηκαν επίσης αγάλματα θεοτήτων, όπως η Άρτεμις, η Αθηνά και η Ήρα. Επίσης βρέθηκε ένα ελεφάντινο αγαλματίδιο, που παριστά τον Οδυσσέα δεμένον σε ένα κατάρτι πλοίου.

Κι΄ακόμη βρέθηκαν δώδεκα χάλκινοι αμφορείς που πιστεύεται ότι είναι τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου προς τον Οδυσσέα, όπως αναφέρει ο Όμηρος κι’ επίσης βρέθηκαν αρχαία χάλκινα σκεύη και ένα θραύσμα πηλικής μάσκας με την επιγραφή  “ ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ ” του 2ουπ.Χ. αιώνα. Το σπήλαιο αυτό υπήρξε κέντρο λατρείας από την πρωτοελλαδική περίοδο μέχρι τον 1ομ.Χ αιώνα, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα.

Το σπήλαιο των Νυμφών

Ένα άλλο αξιόλογο σπήλαιο είναι αυτό των Νυμφών. Πρόκειται για ένα σπήλαιο που έχει μεγάλη φυσική ομορφιά αλλά και λαογραφική και ιστορική παράδοση που κρατούν από την αρχαία Ελλάδα. Έχει δύο εισόδους και σύμφωνα με την παράδοση η μία εχρησιμοποιείτο από τους Θεούς και η άλλη από τους ανθρώπους. Το σπήλαιο των Νυμφών βρίσκεται στον κόλπο του λιμανιού του οικισμού Βαθύ. Είναι πλούσιο σε σταλακτίτες, παρ΄όλη τη ζημιά που έχει υποστεί, και το θέαμα είναι φανταστικό καθώς από το άνοιγμα που έχει στην κορυφή εισέρχεται το φως του ηλίου γεμίζοντας τους σταλακτίτες με άπειρα χρώματα. Και εδώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση λέγεται ότι είναι το σπήλαιο όπου ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα που του είχαν δώσει οι Φαίακες, όταν επέστρεψε στο νησί του.

Προ ετών η αρχαιολογική έρευνα που έγινε στο σπήλαιο κάτω από ανεύθυνες ενέργειες, όπως λέει η σχετική έκθεση, επέφερε μεγάλες καταστροφές αφού ο αρχαιολόγος ερευνητής χρησιμοποίησε κομπρεσέρ εντός του σπηλαίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί βάραθρο περίπου δέκα μέτρων και να καταστραφούν οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σήμερα το σπήλαιο είναι μη επισκέψιμο.

#Παραλίες

Σμαραγδένιες θάλασσες, ολόλευκες ακρογιαλιές και καταπράσινη φύση, συνθέτουν το σκηνικό για τις παραλίες του μικρού νησιού της Ιθάκης, που όπως λένε οι ντόπιοι είναι το «στολίδι του Ιονίου». Βότσαλα και βαθιά, ήρεμα νερά, ιδανικά για κολύμπι και ατέλειωτες ώρες στη φύση, όλες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά, στο βόρειο τμήμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιθάκη παραλίες

Αποτέλεσμα εικόνας για ιθάκη παραλίες

Οι δημοφιλέστερες παραλίες της Ιθάκης «μαζεύουν» πάντα τον περισσότερο κόσμο – χωρίς βέβαια ποτέ να γίνονται τόσο πολυσύχναστες ώστε να είναι αυτό ενοχλητικό. Άλλωστε το νησί χαρακτηρίζεται από την ηρεμία του και αυτό δεν το «στερεί» ποτέ κι από κανέναν!

Φιλιατρό: Είναι η πιο πολυσύχναστη και «κοσμική» παραλία της Ιθάκης. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα, περίπου 10 λεπτά απόσταση οδικώς από το Βαθύ. Πρόκειται για έναν απάνεμο κόλπο, με καταπράσινη θάλασσα σαν πισίνα, ενώ κολυμπώντας μπορείτε να φτάσετε κι άλλες δυο παραλίες στον ίδιο κόλπο: μια πολύ μικρή στα δεξιά και μια αρκετά μεγαλύτερη στα αριστερά. Η παραλία είναι οργανωμένη και στο μπαράκι διοργανώνονται συχνά beachparties.

Άσπρος Γιαλός: Είναι γνωστή και ως «Αϊ Γιάννης» γιατί βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, στη βόρειο Ιθάκη. Ο δρόμος φτάνει λίγο πριν τα βότσαλα και ξεκινά από το χωριό Λεύκη. Ένα σύντομο πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί στην ολόλευκη παραλία, με θέα στην Κεφαλονιά, ενώ εδώ θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες (περιορισμένες), όχι όμως καντίνα. Την προτιμούν πολλοί, ιδίως όσοι μένουν στα χωριά της βόρειας Ιθάκης, αλλά αν ψάχνετε περισσότερη απομόνωση, θα τη βρείτε ανάμεσα στα βράχια που σχηματίζουν πολλές μικρές «ιδιωτικές» παραλίες.

Γιδάκι: Πολλοί τη θεωρούν ως την πιο όμορφη παραλία της Ιθάκης – πιθανότατα για τα εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά της. Ως εκεί θα φτάσετε είτε με το καραβάκι που ξεκινά από την πλατεία στο Βαθύ, είτε από μονοπάτι, με το περπάτημα να διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Ο τρόπος αυτός είναι βέβαια σαφώς πιο κουραστικός, όμως η θέα της παραλίας από ψηλά, αξίζει τον κόπο!

Αφάλες: Τοπίο άγριο, με βράχια και δέντρα που φτάνουν ως την ακρογιαλιά συναντά κανείς στον κόλπο των Αφαλών, στη βόρειο Ιθάκη. Ο δρόμος (άσφαλτος) φτάνει ως κάτω και από εκεί μπορεί κανείς να διαλέξει, αναλόγως και πόσο θέλει να περπατήσει, προς ποια από τις 4-5 ακρογιαλιές θα πάει.

Κουρβούλια: Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις συνεχόμενους κολπίσκους που συναντά κανείς στο δρόμο από τις Φρίκες προς το Κιόνι. Αφήνεις το αμάξι από πάνω, κατεβαίνεις τα σκαλάκια και βουτάς κατευθείαν στα δροσερά και καταγάλανα νερά του Ιονίου. Δεντράκια και βραχάκια προσφέρουν τη σκιά τους σε όσους προλάβουν, ενώ και στα Πρώτα και στα Δεύτερα (κυρίως) και στα Τρίτα Κουρβούλια, όπως τα λένε οι ντόπιοι μετρώντας από τις Φρίκες προς το Κιόνι, θα βρείτε πάντα κόσμο – γι’ αυτό, προλάβετε!

Μνήματα: Βρίσκεται στον κόλπο του Σκίνου, κοντά στο Βαθύ και είναι η πρώτη παραλία που συναντά κανείς, ερχόμενος από την πρωτεύουσα της Ιθάκης. Ως εκεί φτάνει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, η απόσταση δεν είναι πάνω από δέκα λεπτά, ενώ τα ψηλά δέντρα, ευκάλυπτοι κυρίως που φτάνουν ως τη θάλασσα προσφέρουν άπλετη σκιά, τις περισσότερες ώρες της μέρας. Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και επειδή τα νερά είναι ρηχά και ασφαλή, την προτιμούν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πόλη: Είναι η παραλία στο βάθος του κόλπου στο Σταυρό, με τα εντυπωσιακά πράσινα νερά, που φαίνεται ψηλά από το δρόμο. Οδικώς θα φτάσετε μέχρι τα βότσαλα, όπου θα αντικρύσετε μια μικρή καντίνα που προσφέρει τα πάντα, από δροσερό νερό μέχρι τηγανητά καλαμαράκια, αλλά και ομπρέλες και ξαπλώστρες για όλους. Ο μόλος στα αριστερά με τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες είναι το ιδανικό ορμητήριο για ατέλειωτες βουτιές, ενώ τα πάντα ήρεμα νερά προσφέρονται για κολύμπι με τις ώρες.

Δεξά: Πολύ κοντά στο Βαθύ, προς τα «δεξιά», όπως λέει και το όνομά της, στην παραλία αυτή θα συναντήσετε παιδάκια που χαίρονται τον ήλιο και τη θάλασσα, ενώ οι γονείς και συνοδοί απολαμβάνουν τη δροσιά της σκιάς από τις ελιές που φτάνουν μέχρι το νερό. Απέναντι, το μικρό νησάκι Σκαρτσουμπονήσι αποτελεί πρόκληση για τους κολυμβητές που αντέχουν να το προσεγγίσουν. Στην ακτή υπάρχει και καφέ – μπαρ, όπου θα τσιμπήσετε κάτι πλάι στη θάλασσα.

Μπροστά Αετός: Καθώς ανεβαίνετε από το Βαθύ προς τα χωριά της βόρειας Ιθάκης, θα βρείτε την παραλία του Μπροστά Αετού, ακριβώς κάτω από το δρόμο. Παρκάρετε από πάνω, κατεβαίνετε τα –καμιά δεκαριά- σκαλάκια και διαλέγετε πού θα στήσετε τις πετσέτες και τα πράγματά σας για να απολαύσετε την ήρεμη θάλασσα με τα καταπράσινα νερά.

Λούτσα: Είναι η παραλία που βρίσκεται μέσα στον κόλπο στο Βαθύ. Την προτιμούν όσοι θέλουν να ρίξουν μια γρήγορη βουτιά, οι μαθητές που έρχονται ως εκεί με τα ποδήλατά τους και οικογένειες που μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους να παίζουν ξένοιαστα στα ρηχά της νερά.

 

Προορισμός ΚΙΟΝΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ - Greek Travel Pages

#Τοπικά Πανηγύρια

  • 30 Ιουνίου των Αγ. Αποστόλων στις Φρίκες
  • 17 Ιουλίου της Αγ. Μαρίνας στην Εξωγή
  • 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία στο Κιόνι
  • 5 & 6 Αυγούστου του Σωτήρος στο Σταυρό
  • 14 Αυγούστου παραμονή της Παναγίας στην Ανωγή
  • 15 Αυγούστου της Παναγίας στον Πλατρειθιά

#Τοπικά Προϊόντα

Στην Ιθάκη  κυρίαρχο ρόλο στα τοπικά προϊόντα έχουν το κρασί, το λάδι και το μέλι.

Στα κρασιά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λευκών με την ονομασία Θειακό.

Σημαντικό τοπικό προϊόν και το μέλι με την υπέροχη γεύση και το μεθυστικό άρωμα.

Αξίζει να δοκιμάσετε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο Ιθάκης που προέρχεται από την ντόπια ποικιλία ελαιόδεντρου Θιακό.

Η Θειακιώτικη κουζίνα έχει πολλά παραδοσιακά φαγητά με κύριο το κοτόπουλο τσερέπα. Τσερέπα είναι ένα παραδοσιακό πήλινο σκεύος που, δυστυχώς, εξαφανίζεται.

Ονομαστό είναι και το Ιθακίσιο σαβώρο.  Πρόκειται για τηγανητό φιλέτο ψαριού με σταφίδες, σκόρδο και δεντρολίβανο.

Υπάρχουν επίσης και αρκετές πίτες με κυριότερη την κρεμμυδὀπιτα.

Παραδοσιακό γλύκισμα της Ιθάκης είναι το Ραβανί.

Παρασκευάζεται με ρύζι, μέλι, ζάχαρη και λάδι. Πρόκειται για ένα υπέροχο και απολαυστικό γλύκισμα, που αποκλείεται να το συναντήσετε πουθενά αλλού στην Ελλάδα παρά μόνο στην Ιθάκη. Γι΄αυτό και οι Θειακοί είναι περήφανοι για το Ραβανί τους.

Άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα επίσης είναι η μεγάλη ποικιλία γλυκών κουταλιού. Γλυκό κυδώνι, γλυκό κούμαρο, γλυκό αχλάδι, μαρμελάδες, μέλι αλιφασκιάς και άλλα πολλά. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε τα τοπικά ροφήματα, το χαμομήλι, το τσάι, τη μέντα και ιδιαίτερα τον Αίσωπο ο οποίος είναι ευεργετικός για το αίμα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε σίδηρο.

#Πως θα πάτε στην Ιθάκη

Ακτοπλοϊκώς:
Πλοία της γραμμής ενώνουν καθημερινά την Ιθάκη με την Κεφαλλονιά, με τη Λευκάδα, με την Πάτρα, αλλά και με τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας. Το Βαθύ και ο Πίσω Αετός συνδέονται όλο το χρόνο με την Πάτρα μέσω Σάμης με το πλοίο της γραμμής Κεφαλλονιά. Ο Πίσω Αετός συνδέεται με Φισκάρδο Κεφαλλονιάς, αλλά και με Βασιλική Λευκάδας και με Αστακό με ferry boat. Ο Πίσω Αετός συνδέεται επίσης με Αστακό με το ferry boat «Άγιος Ανδρέας». Από τις Φρίκες υπάρχουν δρομολόγια όλο τον χρόνο για Φισκάρδο και Βασιλική ή Νυδρί.

Οδικώς & Ακτοπλοϊκώς:
Από την Αθήνα υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με το ΚΤΕΛ Κεφαλλονιάς για Πάτρα με ανταπόκριση το πλοίο της γραμμής και το ΚΤΕΛ για Αστακό.

Αεροπορικώς:
Στην Ιθάκη μπορείτε να πάτε με το αεροπλάνο μέχρι την Κεφαλλονιά και μετά είτε μέσω του τακτικού ferry boat Σάμη Κεφαλλονιάς – Πίσω Αετό Ιθάκης, είτε με το αντίστοιχο Φισκάρδο Κεφαλλονιάς – Φρίκες Ιθάκης. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλές απευθείας πτήσεις charter για το Αργοστόλι.

Κιόνι Ιθάκης : Σωστή ζωγραφιά | in.gr

#Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Ιθάκης : 26740 33481, 26740 32795 , 2674360400     fax : 26740 33387

Αστυνομικό Τμήμα Ιθάκης : 26740 32205

Υπολιμεναρχέιο Ιθάκης : 26740 32909

Πυροσβεστική Υπηρεσία : 26740 33499, 26740 33199

Δασονομείο : 26740 33359

Κέντρο Υγείας Ιθάκης 26740 32222

Περιφερειακό Ιατρείο Σταυρού : 26740 31207

Διαγνωστικό Κέντρο : 26740 32203

Αρχαιολογικό Μουσείο : 26740 32200

Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο : 26740 33398

Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού : 26740 31305, 26740 23955

Δημοτικός Κινηματογράφος : 26740 33422

Δημοτική Βιβλιοθήκη : 26740 33448

Δημοτική Πινακοθήκη : 26740 32271

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Polyctor Tours : 26740 33120                fax : 26740 33130

Delas Tours : 26740 33103                     fax : 26740 33104

Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματείων : 26740 31079

Taxi : 26740 33030

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου