Breaking

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ο λογαριασμός στους πολίτες από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: “Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την ολική διακοπή παροχής φυσικού αερίου από την Μόσχα”

ΟΥΡΣΟΥΛΑ

Για την πιθανότητα μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μίλησε σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ενόψει του χειμώνα.

Η πολιτικός τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για αυτό το ενδεχόμενο και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργειακών τους αναγκών από τη Μόσχα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περισσότερες αναταράξεις, περιλαμβανομένης και μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα».
«Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά», προειδοποίησε.
Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως «ντόμινο» και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», είπε.
«Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», υπογράμμισε, όσον αφορά για την αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η Κομισιόν, στην οποία προεδρεύει η κ. φον ντερ Λάιεν, έχει προτείνει την μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλές χώρες της EE, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου