Breaking

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Η Χρυσή Χήνα της “Υπερθέρμανσης του Πλανήτη”

Share

Η επιστήμη του κλίματος ήταν μια σκοτεινή και ασήμαντη γωνιά του ακαδημαϊκού χώρου μέχρι που οι καθηγητές στάθηκαν τυχεροί με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ιδέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη προφανώς βρήκε σπίθα στα κυβερνητικά και δημοσιογραφικά κατεστημένα και πήρε φωτιά. Τα χρήματα και η επιρροή πλημμύρισαν από την Ουάσινγκτον στον ακαδημαϊκό χώρο.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του το 1961, ο πρόεδρος Dwight D. Eisenhower προειδοποίησε ότι η επιστημονική-τεχνολογική ελίτ δεν εξαρτάται από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο Αϊζενχάουερ φοβόταν ότι η ελίτ θα χρησιμοποιούσε την επιρροή και την τεχνογνωσία της για να διαστρεβλώσει τη δημόσια πολιτική προς όφελός της. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μόνο μία από τις πολλές τρέχουσες επιστημονικές απάτες που ενισχύουν την ευημερία των επιστημόνων και των γραφειοκρατών που προωθούν τις απάτες.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η αυξανόμενη ροή μεγάλου χρήματος από την Ουάσιγκτον συνέβαλε στη σταδιακή αλλαγή του χαρακτήρα των ερευνητικών πανεπιστημίων. Το χρήμα έγινε πιο σημαντικό από την επιστήμη. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που επικεντρώνονταν στο χρήμα και την εξουσία αυξήθηκαν σε αριθμό και έγιναν κυρίαρχοι. Αυτή η αλλαγή του χαρακτήρα καταγράφηκε σε ένα σημαντικό δοκίμιο του επιστήμονα του ΜΙΤ Richard Lindzen.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη παρείχε στους καθηγητές και τους ακαδημαϊκούς διαχειριστές μια χρυσή χήνα της επιστήμης της σαβούρας. Ήταν αποφασισμένοι να εμποδίσουν οποιονδήποτε να σκοτώσει τη χήνα.

Αναπτύχθηκε μια αφήγηση για να συντριβούν οι “αρνητές” που τολμούσαν να αμφισβητήσουν την αφήγηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι αρνητές παρουσιάστηκαν ως πράκτορες των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών. Αυτό είναι κάπως κωμικό, αφού οι πετρελαϊκές εταιρείες έψαχναν συνεχώς κάποιον να δεχτεί την παράδοσή τους. Οι πετρελαϊκές εταιρείες όχι μόνο δεν είχαν καμία πιθανότητα να κερδίσουν έναν πόλεμο προπαγάνδας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά δεν ήθελαν να προσπαθήσουν. Ήταν έτοιμες να ορκιστούν υποταγή στην αφήγηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Γνώριζαν πολύ καλά ότι οι ανοησίες περί υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν αποτελούσαν απειλή για τις επιχειρήσεις τους. Αλλά ο όχλος χρειάζεται έναν κακοποιό, οπότε δεν τους επέτρεψαν να παραδοθούν.

Πολλοί μαχητές κατά της απάτης της υπερθέρμανσης του πλανήτη αντιπαθούν την ετικέτα “αρνητής”. Θεωρούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του πλήθους της υπερθέρμανσης του πλανήτη να βάλει τους αντιπάλους τους στο ίδιο τσουβάλι με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Η αίσθησή μου είναι ότι θα μπορούσαμε κάλλιστα να φορέσουμε την ετικέτα με περηφάνια και να καταστρέψουμε έτσι την αποτελεσματικότητά της.

Εμείς οι αρνητές προερχόμαστε από μια μικρή μερίδα ανθρώπων με επιχειρηματολογική προσωπικότητα, επιστημονικό υπόβαθρο και μια δουλειά ή ένα εισόδημα που παρέχει κάποια ασυλία στα αντίποινα. Οι αρνητές είναι οι ενήλικες εκδοχές του παιδιού που είπε ότι ο αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα.

Είναι εύκολο για το κατεστημένο να παρουσιάσει τους αρνητές ως τρελούς. Ποιοι είναι αυτοί που αμφισβητούν την επιστημονική συναίνεση; Το γεγονός ότι μερικοί αρνητές είναι πράγματι τρελοί δεν βοηθάει. Αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι τρελοί που προωθούν ψεύτικους κλιματικούς φόβους, πολλοί από αυτούς στις πιο προνομιούχες τάξεις της ανθρώπινης κοινωνίας.

Οι επιστημονικές ομάδες για το κλίμα έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υπολογιστικών μοντέλων της γήινης ατμόσφαιρας σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν την αφήγηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα υπολογιστικά μοντέλα είναι υπάκουα στους δημιουργούς τους. Οι επιστήμονες μπορούν να χειραγωγήσουν τα μοντέλα για να δείξουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα που υποστηρίζει το επιθυμητό συμπέρασμα – υπερθέρμανση του πλανήτη ή ψύξη του πλανήτη. Ο Kevin Trenberth, όχι αρνητής και κάποτε επικεφαλής των μοντέλων στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR), ίσως ξεκαθάρισε την κατάσταση όταν είπε: “Κανένα από τα μοντέλα… δεν ανταποκρίνεται έστω και στο ελάχιστο στο σημερινό παρατηρούμενο κλίμα”.

Η ομορφιά ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή “μαύρου κουτιού” με εκατοντάδες χιλιάδες γραμμές κώδικα είναι ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα καταπληκτικό έργο ή για μια μάταιη άσκηση. Οι ακαδημαϊκοί επιστήμονες δεν τολμούν να επικρίνουν οτιδήποτε φέρνει χρήματα στον οργανισμό τους. Όταν το κάνουν, μαθαίνουν γρήγορα ότι η μονιμότητα είναι ένα αστείο σε σύγκριση με τη σημασία της ροής χρημάτων από την Ουάσιγκτον.

Ο μέσος επιστήμονας που προωθεί την υπερθέρμανση του πλανήτη πιστεύει πραγματικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι εύκολο να πιστεύει κανείς σε δόγματα που φέρνουν χρήματα. Οι ακαδημαϊκοί εκτός της επιστήμης του κλίματος που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την απάτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη προτιμούν να σιωπούν. Η κριτική στην άχρηστη επιστήμη κάποιου άλλου είναι επικίνδυνη για όσους ζουν σε γυάλινα σπίτια.

Οι επαγγελματίες επιστήμονες του κλίματος που ασκούν ανοιχτή κριτική στην αφήγηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι είτε συνταξιούχοι είτε τόσο επιστημονικά διακεκριμένοι που είναι αδύνατο να απολυθούν. Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως ένας επικριτικός επιστήμονας κλιματολόγος στις αρχές της καριέρας του. Ένας τέτοιος επίδοξος επιστήμονας δεν θα άντεχε για πολύ.

Υπάρχουν οργανώσεις που μάχονται κατά της απάτης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά δεν έχουν το πλεονέκτημα των δισεκατομμυρίων κυβερνητικών δολαρίων για να διαδώσουν το μήνυμά τους. Βρίσκονται πάντα υπό επίθεση από εκείνους που υποστηρίζονται με μεγαλοπρεπή τρόπο από τη μεγάλη κυβερνητική επιστήμη. Το Ινστιτούτο Heartland και ο Συνασπισμός για το CO2 είναι δύο από τις πολλές οργανώσεις αρνητών.

Υπάρχουν πολυάριθμες ιστοσελίδες που λειτουργούν από αρνητές ή ομάδες αρνητών. Μία από τις καλύτερες, η realclimatescience.com, διευθύνεται από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Tony Heller. Αποκαλύπτει με ξεκαρδιστικό τρόπο τα ψέματα του πλήθους των υποστηρικτών της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς και τον εντυπωσιασμό των μέσων ενημέρωσης. Η ειδικότητά του είναι να αποκαλύπτει την παραποίηση των κλιματικών δεδομένων για να τα κάνει να συμφωνούν με τη θεωρία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εάν μια θεωρία δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου, η παραποίηση των δεδομένων είναι μια μέθοδος προώθησης της απάτης.

Οι άνθρωποι ξεγελιούνται από προφήτες ή γκουρού που προσποιούνται ότι έχουν κατανόηση πέρα από αυτή των απλών ανθρώπων. Οι ανθρωπολόγοι που μελετούν τις αφρικανικές φυλές μπορεί να αποκαλούν τέτοιους ανθρώπους μάγους-γιατρούς. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιοι είναι οι μάγοι που ξεγελούν τους ανθρωπολόγους; Η Αμερικανική Ανθρωπολογική Ένωση εξέδωσε δήλωση σχετικά με την κλιματική αλλαγή με την οποία υποστηρίζει πλήρως την απάτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεν βλέπω να τελειώνει η επιστήμη της σαβούρας επειδή υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα σε αυτήν και τα αξιόπιστα ιδρύματα που θα μπορούσαν να τη διατρήσουν στερούνται αντικειμενικότητας και εμπειρογνωμοσύνης. Η ιδεολογική προκατάληψη των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης τα προσελκύει σε κάθε τρελή θεωρία που απαιτεί περισσότερα κυβερνητικά χρήματα και δύναμη που κινητοποιούνται για την επίλυση του “προβλήματος”. Γι’ αυτούς η αφήγηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι θαυμάσια επειδή παρέχει μια δικαιολογία για την κυβέρνηση να ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα.
Μια πιθανή μεταρρύθμιση είναι η αποστολή των χρημάτων και του ελέγχου της επιστημονικής έρευνας στις πολιτείες. Αυτό θα παρείχε τουλάχιστον πενήντα διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμη και αν κάποιες από αυτές μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Θα προωθούσε επίσης τον ανταγωνισμό και την ποικιλομορφία των απόψεων. Στους κορυφαίους γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να προσφερθούν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Οι νεότεροι γραφειοκράτες θα μπορούσαν να αναζητήσουν θέσεις εργασίας στις πολιτείες.

************

Δικτυογραφία:

The Global Warming Golden Goose

co2coalition.org

telegra.ph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου