Breaking

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Έξαρση στην Ευρώπη – Λιγοστά τα κρούσματα στην Ελλάδα αν και με έντονη ανοδική τάση

Share

Κατά 50% αυξήθηκαν τα κρούσματα Ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα μέσα σε μια εβδομάδα, όμως παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός ο αριθμός τους.

Σε έξαρση βρίσκεται η πορεία της Ευλογιάς των Πιθήκων σε χώρες εκτός Αφρικής, καθώς μέσα σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν φθάσει τις 15.517. Στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα, με τα 7 εξ αυτών μέσα στην τελευταία εβδομάδα ήτοι άνοδος 50%..

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο επιστημονικό χάρτη, 17.181 είναι αυτή τη στιγμή συνολικά τα ύποπτα μαζί με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα η νόσος έχει εντοπιστεί σε 78 χώρες (είτε επιβεβαιωμένα είτε ύποπτα κρούσματα). Σε 68 χώρες υπάρχει επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού, 7 χώρες εξακολουθούν να έχουν μόνο ύποπτα κρούσματα και 30 χώρες έχουν απορρίψει κρούσματα που ήταν ύποπτα. Στη λίστα των χωρών, που εντοπίστηκε η ασθένεια, προστέθηκαν τα Μπαρμπέιντος και η Μαρτινίκα.

Ευλογιά των Πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Η ευλογιά των πιθήκων στην Ευρώπη κινείται ραγδαία ανοδικά Η Ισπανία είναι η χώρα, όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις, και οι οποίες έχουν φθάσει τις 3.125. Σε πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση των υγειονομικών αρχών στη χώρα, αναφέρεται πως το 85,8% των ασθενών δήλωσε ως πιθανή οδό μετάδοσης την οικεία και παρατεταμένη επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ – από την πρόσφατη κλινική παρατήρηση έχει φανεί ότι ο ιός διασπείρεται ευκολότερα κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά μεταξύ ανδρών.

Οι περισσότεροι ασθενείς στην Ισπανία παρουσιάζουν εξάνθημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και διογκωμένους λεμφαδένες.

Μετά την Ισπανία ακολουθούν οι ΗΠΑ με 2.316 κρούσματα, η Γερμανία με 2.191, το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.137, η Γαλλία με 1.449.

Τι γίνεται στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων του ΕΟΔΥ η οποία δημοσιεύτηκε χθες, έχουν καταγράφει 20 συνολικά κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα, από την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού μέχρι τώρα. Τα 11 περιστατικά προέρχονται από ταξίδι στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 20, όλοι άνδρες, ηλικίας από 24 έως 59 ετών (διάμεση ηλικία τα 40 έτη), εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (το 55% του συνόλου των περιστατικών).

Από τον ΕΟΔΥ τονίζεται πως τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Έλλειψη εμβολίων
Η ταχεία εξάπλωση της νόσου ανησυχεί, δεδομένου ότι είναι μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων. Κυρίως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και γι’ αυτό απαιτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια. Ωστόσο επί του παρόντος δεν διαφαίνεται κάποια λύση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την ανησυχία του για την έκρηξη των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων και συγκάλεσε την Επιτροπή Επειγόντων, που θα κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αποφανθεί σχετικά.

news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου