Breaking

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Σοκολάτα: Ο “γλυκός” σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς

σδ

Όταν αναφερόμαστε σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ιδανική για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού αλλά και την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών, συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ένα διατροφικό πλάνο γεμάτο φρούτα και λαχανικά. Όπως επισημαίνουν ωστόσο σχετικές μελέτες, στη διατροφή αυτή μπορεί να προστεθεί – όσο περίεργο και αν ακούγεται – η αγαπημένη μας σοκολάτα, ειδικά όταν επιχειρούμε να προφυλάξουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα από διάφορες παθήσεις.

Συγκεκριμένα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The American Journal of Clinical Nutrition” απέδειξε πως η κατανάλωση κακάου δεν μείωσε απλώς την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, άλλα τα ποσοστά θανάτου κατά 27% από παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν συμπληρώματα κακάο, τα οποία ήταν πλούσια σε φλαβονόλες και χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες για δύο χρόνια. Σε κάποιους από αυτούς χορηγήθηκαν επιπλέον πολυβιταμίνες για 6 ή 12 μήνες. Αφού λήφθηκαν υπόψη ο τρόπος ζωής, διάφοροι κοινωνικοί και δημογραφικοί παράγοντες, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν τη δοκιμή στο ίδιο επίπεδο. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν συμπληρώματα κακάο παρουσίασαν σημαντική μείωση στα ποσοστά καρδιαγγειακού θανάτου, αν και εξακολουθούσαν να κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρωτιδική νόσο.

Πόση ποσότητα σοκολάτας ενδείκνυται να καταναλώνουμε για την καλύτερη υγεία της καρδιάς;

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η παραπάνω έρευνα καθώς και οποιαδήποτε άλλη προτροπή των ειδικών για μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας, δεν αναφέρεται φυσικά στη γάλακτος και στις παραλλαγές αυτής. Η σκούρα σοκολάτα, δηλαδή εκείνη που διαθέτει υψηλά ποσοστά κακάο, είναι ιδανική για να προστατέψει την καρδιά αλλά και να χαρίσει περαιτέρω οφέλη στον οργανισμό. Τα 30 γραμμάρια σκούρας σοκολάτας περιέχουν 57 χιλιοστόγραμμα φλαβανολών σε σύγκριση με το συμπλήρωμα κακάο που περιέχει περίπου 50 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο. Για να φτάσουμε όμως στην επιθυμητή πρόσληψη φλαβανόλης θα πρέπει να καταναλώσουμε τουλάχιστον 10 μερίδες μαύρης σοκολάτας, κάτι το οποίο σαφώς δεν είναι υγιεινό. Παρόλα αυτά, ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου ακόμα και του εντέρου.

Για τη συνολική προστασία της καρδιάς, είναι σημαντικό να εντάξεις στην καθημερινότητα σου εκτός από τη μαύρη σοκολάτα, τον ποιοτικό ύπνο, συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων και την τακτική άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου