Breaking

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά

Share

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά. Πρόκειται για ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος που δεν είναι κάτοικος ΗΠΑ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους και – σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) – πρόκειται πιθανότατα για ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. Όπως γνωστοποίησαν τα CDC, τα δύο παιδιά νοσηλεύονται και είναι καλά στην υγεία τους.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν με τη γρίπη και προκαλεί δερματικά εξανθήματα. Έχει εξαπλωθεί μεταξύ ομοφυλοφίλων εκτός των χωρών της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, όπου είναι ενδημική. Μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων σε περίπου 60 χώρες του κόσμου, ενώ πέντε θάνατοι έχουν αναφερθεί στην αφρικανική ήπειρο.

Η δρ Τζένιφερ ΜακΚίστον (CDC) δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι προέκυψαν περιστατικά σε παιδιά, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις για εξάπλωση του ιού εκτός των κοινοτήτων ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων. Ανέφερε ότι το 99% των 2.891 επιβεβαιωμένων περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες, αλλά υπήρξαν λίγες γυναίκες και διεμφυλικά άτομα που μολύνθηκαν.

Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ο δρ Ασίς Τζα, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 300.000 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων και προσπαθεί να επισπεύσει την αποστολή επιπλέον 786.000 δόσεων από τη Δανία.

Το ποσοστό θνητότητας σε προηγούμενα ξεσπάσματα στην Αφρική κυμαινόταν γύρω στο 1%, αλλά εκτιμάται πως είναι ακόμη μικρότερο σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει ότι εισήχθησαν σε νοσοκομείο με έντονους πόνους.

Ο δρ Τζα ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αξιολογεί εάν για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων πρέπει να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου