Breaking

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Κατάρρευση Αυστραλιανής τράπεζας> Ζητά από χιλιάδες πελάτες της να σηκώσουν τα χρήματα τους πριν κλείσει όλους τους λογαριασμούς

Share

Τι συνέβη στη Volt Bank
Μια αυστραλιανή ψηφιακή τράπεζα κατέρρευσε, αφήνοντας 140 υπαλλήλους της χωρίς δουλειά και 6.000 πελάτες της να αγωνίζονται για την ανάληψη των χρημάτων τους έχοντας περιθώριο την επόμενη Τρίτη. Συγκεκριμένα, η Volt Bank ανακοίνωσε ότι σταματά να δέχεται καταθέσεις και ότι θα επιστρέψει την τραπεζική της άδεια στο κράτος, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια ώστε να παραμείνει σε λειτουργία.

Από την Eliza Mcphee/Daily Mail Australia
«Η Volt πήρε τη δύσκολη απόφαση να σταματήσει τις δραστηριότητές της, ως προς τις καταθέσεις και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής όλων των καταθέσεων στους κατόχους λογαριασμών της», ανέφερε η ιστοσελίδα της αυστραλιανής Νεοτράπεζας. «Οι πελάτες πρέπει να μεταφέρουν τα “υπόλοιπα” που διατηρούν σε όλους τους λογαριασμούς Volt σε έναν καθορισμένο τραπεζικό λογαριασμό, σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, πριν από τις 5 Ιουλίου 2022» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη ψηφιακή τράπεζα ξεκίνησε το 2017, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Steve Weston-κεντρική photo, να δηλώνει σήμερα ότι το κλείσιμο της είναι μια «απίστευτα θλιβερή μέρα». «Ως ομάδα, δημιουργήσαμε κάτι που η Αυστραλία χρειάζονταν πραγματικά προκειμένου να φέρει τον τραπεζικό ανταγωνισμό στην αγορά. Έχουμε τεχνολογία και δυνατότητες που απλά δεν υπάρχουν στην Αυστραλία σήμερα», είπε.

«Αλλά για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε “βενζίνη στο αυτοκίνητο” και για “βενζίνη” χρειαζόμαστε κεφάλαιο. Και στην τρέχουσα αγορά, το να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το ποσό του κεφαλαίου που χρειαζόμαστε είναι ένα έργο που δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε» πρόσθεσε.

Τα όρια μεταφοράς λογαριασμών της Volt είναι στα 250.000 $, με την τράπεζα να ζητά παράλληλα από τους πελάτες της να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους για άλλους λόγους. Να σημειώσουμε ότι οι καταθέσεις έως και 250.000 $ προστατεύονται στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος χρηματοοικονομικών αξιώσεων της Αυστραλίας αλλά η Volt ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιστρέψει όλες τις καταθέσεις στο ακέραιο, ώστε το πρόγραμμα να μην ενεργοποιηθεί. Η Volt διαθέτει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις.

Ο Weston ανέφερε ότι ως τράπεζα χρειαζόταν πολύ περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με άλλα ιδρύματα και ότι αυτή είναι μια πρόκληση που «δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε». Η Volt επιδίωκε να συγκεντρώσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση επενδυτών, μία κίνηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Αλλά καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες άρχισαν να βαλτώνουν φέτος, οι επενδυτές που είχε βρει ξεκίνησαν να υποχωρούν, επικαλούμενοι τις αβέβαιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Αυστραλιανή Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή (APRA) παρακολουθεί τους λογαριασμούς πελατών Volt για να «διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια επιστρέφονται με τακτικό και έγκαιρο τρόπο» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Volt. Η εταιρεία έλαβε την τραπεζική της άδεια το 2019 και ήταν η πρώτη start-up στην Αυστραλία με άδεια.

Η κατάρρευση της είναι η δεύτερη μιας Νεοτράπεζας (Neobank) υψηλού προφίλ, μετά τη Xinja της οποίας οι τραπεζικές δραστηριότητες σταμάτησαν τον Δεκέμβριο του 2020. Σε εκείνη την περίπτωση, η Xinja άρχισε να πληρώνει τόκους καταθέσεων πριν κερδίσει κεφάλαια από δανεισμό. Όλες οι καταθέσεις επιστράφηκαν με επιτυχία στους κατόχους λογαριασμών και η Xinja επέστρεψε ως εταιρεία στην χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Οι Νεοτράπεζες (Neobank) λειτουργούν αποκλειστικά διαδικτυακά χωρίς υποκαταστήματα. Άλλες Νεοτράπεζες τα έχουν πάει καλύτερα, όπως η 86-400 που αγοράστηκε από την NAB για 220 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Οι οικονομικοί κανόνες στην Αυστραλία χαλάρωσαν ώστε να επιτραπεί σε ψηφιακά νεοεισερχόμενα ιδρύματα να εισέλθουν με καλύτερους όρους στην αυστραλιανή αγορά μετά την κυβερνητική έρευνα του 2018 για ανάρμοστες συμπεριφορες στον τραπεζικό κλάδο.

Από το πρώτο κύμα τεσσάρων ψηφιακών τραπεζών των οποίων οι άδειες εγκρίθηκαν, υπάρχει σήμερα μόνο η Judo που παραμένει μια ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης, η οποία έχει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στεγαστικά δάνεια σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου