Breaking

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Πάλι καίγονται τα Γεράνεια: Τα δάση φεύγουν – Οι ανεμογεννήτριες έρχονται – Αγωνία για Αλεποχώρι

Share

Τα Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών

Η φωτιά που ξεκίνησε στα Μέγαρα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς Αλεποχώρι, από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα αλλά και τα κατεστραμμένα Γεράνεια Όρη σε επίπεδο χλωρίδας και πανίδας, ενώ πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 6-7 μποφόρ.

Η φωτιά πηγαίνει κυρίως από τη μία μεριά προς τα Γεράνεια, σε ήδη καμένη έκταση και από την άλλη προς Πευκενέα σε αγροτικές εκτάσεις.

Η φωτιά εξελίσσεται νότια, στον δρόμο προς το Αλεποχώρι, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φορά της και να μην απειληθούν σπίτια εκεί.

Επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.

Και εκεί έτσι συναντούμε ξανά την καταστροφή στα Γεράνεια Όρη όπως τον Μάιο του 2021 αλλά όπως το 2018 και το 2019.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αλλά οι φόβοι των κατοίκων είναι και πάλι αν θα ζήσουν μία καταστροφή που κατά σύμπτωση συνέβη εκεί που διευκολύνει το κτίσιμο τεράστιων αιολικών πάρκων.

Το 2018 και το 2019 πάλι τα ίδια είχαμε στα Γεράνεια, σε μικρότερη έκταση, τότε.

Συμπτωματικά, μετά το 1986, οι πυρκαγιές στην περιοχή ξεκίνησαν μετά τις αιτήσεις για τα αιολικά πάρκα!

Το γεγονός είναι ότι οι βουνοκορφές των Γερανείων (NATURA 2000) που φιλοξενούσαν μέχρι σήμερα παρθένα δάση με εξαίρεση την θέση Μεγάλη Ράχη (Παλιοβούνα) που είχε καεί πριν από δύο χρόνια, εξακολουθούσαν να αποτελούν εμπόδιο στα «αιολικά πάρκα»

Τα Γεράνεια όρη ήταν ο τελευταίος καταπράσινος ορεινός όγκος μεταξύ Αττικής και Κορινθίας. Μέσα σε μία νύχτα κάηκαν!

Η περιβαλλοντική καταστροφή τεράστια. Η πανίδα της περιοχής, εξοντώθηκε σχεδόν συνολικά.

Το τεράστιο μέγεθος των βιομηχανικών τύπου μονάδων παραγωγής Αιολικής Ενέργειας, καθώς και οι βοηθητικές του έργου υποδομές, δρόμοι μεγάλου πλάτους για τη διακίνηση βαρύ τύπου οχημάτων, τα δίκτυα και πυλώνες υπερυψηλής τάσης για τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος με τους απαραίτητους υποσταθμούς, το μόνο που χρειάζονταν ήταν μια τέτοια βιβλική καταστροφή για να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Την ώρα που κλείνουν τα λιγνιτικά πεδία και σταματά η αξιοποίηση του «ελληνικού μαύρου χρυσού», έρχεται η ανανεώσιμη «αιολική ενέργεια».

Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), οι αρμόδιοι υπουργοί και οι πολιτικές των κυβερνήσεων την τελευταία ειδικά δεκαετία, δημιούργησαν το προνομιακό περιβάλλον που επέτρεψε αφ’ ενός την απαξίωση της οιασδήποτε ενεργειακής αυτονομίας των νοικοκυριών, με το θολό τοπίο που δημιούργησε στον τομέα των ΑΠΕ μικρής κλίμακας και αφ’ εταίρου στη χάραξη ενός πολιτικού σχεδιασμού γιγαντιαίας κλίμακας για την «ανανεούμενη ενέργεια».

Με το life style της «Οικολογίας» ως μάσκα, καταστρέφουν αργά και σταθερά το περιβάλλον για να φυτέψουν «αιολικά πάρκα».

Και έρχονται και άλλες περιοχές, όπως π.χ. των Αγράφων.

Ας δούμε τον χάρτη με τις αιτήσεις αδειοδότησης στα Γεράνεια:


Oι περιοχές που έχουν μπλοκαριστεί τα «αιολικά πάρκα» λόγω δασικού χαρακτήρα:

Και εδώ (κάτωθι) οι περιοχές που κάηκαν, προφανώς συμπτωματικά:

Aλλά επειδή θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα για «πονηρές» σκέψεις, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κηρύξει αναδασωτέες τις περιοχές και να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκατασταθεί ούτε ένα αιολικό πάρκο…

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου