Breaking

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

O εντοπισμός χολέρας σε χελώνες σε υπαίθρια αγορά φέρνει μνήμες του ξεσπάσματος της Covid-19

Share

Η ανίχνευση στην κινεζική πόλη Ουχάν ενός βακτηρίου που προκάλεσε χολέρα σε έναν μαθητή και βρέθηκε ξεχωριστά σε δείγματα από χελώνες με μαλακό κέλυφος σε μια αγορά τροφίμων έχει προκαλέσει αγωνία στους Κινέζους, φέρνοντας μνήμες από τις αρχές της πανδημίας την COVID-19.

Η αγορά τροφίμων όπου δείγματα από χελώνες με μαλακό κέλυφος βρέθηκαν θετικά στο παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει χολέρα έχει απολυμανθεί, δήλωσαν οι τοπικές αρχές αργά την Πέμπτη. Αν και δεν βρέθηκε κρούσμα ανθρώπινης χολέρας μεταξύ των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τις χελώνες με μαλακό κέλυφος, το συγκεκριμένο κατάστημα που τις πουλούσε έλαβε εντολή να κλείσει για τρεις ημέρες.

Οι αρχές δήλωσαν ότι το στέλεχος vibrio cholerae O139 για τη μόλυνση του μαθητή, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, και τα μολυσμένα δείγματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν επίσης άλλα προϊόντα της ίδιας παρτίδας με τις χελώνες με μαλακό κέλυφος τα οποία δεν έχουν κατονομάσει που έχουν αποσταλεί αλλού, δήλωσε η αρχή ελέγχου ασθενειών στην περιοχή Χονγκσάν της Ουχάν.

Παρά την έλλειψη αδιάσειστων ενδείξεων για ξέσπασμα χολέρας, οι χρήστες του Διαδικτύου που είναι σε επιφυλακή για το ξέσπασμα νέας πανδημίας, έχουν εκτοξεύσει σήμερα το θέμα αυτό στα πλέον αναγνωσμένα του Weibo της Κίνας που μοιάζει με Twitter, με 200 εκατομμύρια αναγνώσεις.

Οι πρώτες μολύνσεις COVID-19 στα τέλη του 2019 συνδέθηκαν αρχικά με μια τοπική αγορά στη Oυχάν που πωλούσε επίσης θαλασσινά και προϊόντα ψαριών. Η προέλευση του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί το COVID-19 παραμένει μυστήριο και σημαντική πηγή έντασης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

“Πάρτε το μάθημα του COVID και βιαστείτε στον εντοπισμό πηγής για να εξασφαλίσετε στοιχεία!!!” έγραψε ένας χρήστης του Weibo. Οι αναφορές χολέρας, μιας οξείας διαρροικής νόσου δυνητικά θανατηφόρου εάν αφεθεί χωρίς έγκαιρη θεραπεία που συνήθως συνδέεται με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, είναι σπάνιες στην ηπειρωτική Κίνα, με πέντε κρούσματα το 2021 και 11 το 2020, αλλά όχι θανάτους.

«Η ανίχνευση του Vibrio cholerae O139… μας θυμίζει ξανά ότι οι υπαίθριες αγορές νωπρά προιόντα, αν και πολιτισμικά και οικονομικά σημαντικές στην Ασία, έχουν συσχετίσει με αυτούς διάφορους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Andrew Greenhill, καθηγητής μικροβιολογίας στο Federation University Australia. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος ανησυχίας, ενώ η συνεχής επιτήρηση είναι σημαντική, πρόσθεσε ο Greenhill, διευκρινίζοντας ότι το O139 έχει ανιχνευθεί σε διάφορες άλλες χώρες και ότι είναι απίθανο να υπάρχουν μεγάλες επιδημίες χολέρας σε τοποθεσίες με ασφαλές πόσιμο νερό και επαρκή αποχέτευση.

«Στην πραγματικότητα, η ανίχνευση του στελέχους δείχνει ότι πραγματοποιούνται αυξημένοι έλεγχοι, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως θετικό». Η Ουχάν, με πληθυσμό άνω των 12 εκατομμυρίων, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κρούσμα χολέρας σε τοπικό φοιτητή πανεπιστημίου δεν προκάλεσε περαιτέρω μολύνσεις. Η Ουχάν δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις πηγές των βακτηρίων για τον μαθητή και τα δείγματα ή λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο της ανίχνευσης της πηγής.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου