Breaking

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Η ΕΛΙΤ ετοιμάζει την καταστροφή της γεωργίας και φέρνει τα εγκεκριμένα άλευρα;;; Έρχεται αύξηση 300% σε λιπάσματα

σιτηρα

Θα γονατίσουν αγρότες-παραγωγούς και φυσικά τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των Ηνωμένων Εθνών οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 8,5% έως το 2027.

Η αύξηση στην τιμή των λιπασμάτων συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της τιμής των τροφίμων καθώς όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο το αμερικανικό Γραφείο Γεωργίας ορισμένα λιπάσματα αναμένεται να αυξηθούν έως και κατά 300% από την τιμή που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Πέρυσι η τιμή ήταν περίπου 270 δολάρια ανά τόνο και τώρα είναι πάνω από 1.400 δολάρια ανά τόνο», δήλωσε ο Meagan Kaiser, της Kaiser Family Farms και διευθυντής του United Soybean Board, στο NBC για να προσθέσει «Είναι τρομακτικό».

Οι αγρότες μετακυλίουν μέρος του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να πληρώνουν ακριβότερες τιμές.

«Είναι εκπληκτικό το πόσο εξαρτημένος είναι ο κόσμος από τα λιπάσματα από την περιοχή της Ρωσία και της Ουκρανίας», δήλωσε στο CNBC η Johanna Mendelson Forman, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών του American University.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley η συγκεκριμένη περιοχή είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον το 28% των παγκόσμιων εξαγωγών λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων με βάση το άζωτο, το κάλιο και το φώσφορο.

Στην αύξηση των τιμών στα λιπάσματα συμβάλλει καθοριστικά και η αύξηση στο κόστος του φυσικού αερίου, καθώς τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής λιπασμάτων.

«Υπάρχει άμεση σχέση με αυτό που βλέπουμε στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων», δήλωσε στο CNBC ο Jo Handelsman, διευθυντής του Wisconsin Institute for Discovery στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου