Breaking

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Χωρίς επιχειρήματα ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022

Χωρίς επιχειρήματα ο Μητσοτάκης στη ΒουλήΜε βασικό επιχείρημα πως οι καταγγελίες, τα σχόλια και οι κριτικές της αντιπολίτευσης κατά του ιδίου και της κυβέρνησής του έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, να πείσει ότι δεν γνώριζε για τα περί παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στην ομιλία του πως οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή του πρωθυπουργού προκειμένου να ανιχνεύσει τι ακριβώς συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ ώστε να διαγνώσει τις κυοφορούμενες εξελίξεις εν όψει των επερχόμενων γενικών εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε, επίσης, πως και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ήταν θύμα υποκλοπών διότι ερευνούσε την υπόθεση των τραπεζικών στελεχών τα οποία με νόμο απαλλάχθηκαν από κάθε νομική επίπτωση για τα θαλασσοδάνεια που είχαν υπογράψει με αποδέκτες γνωστούς επιχειρηματίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού σε αυτή την υπόθεση συνιστούν συνταγματική εκτροπή και πλήγμα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μία ακόμη επισήμανση: Ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αμφισβητήσουν το αλάθητο, και άρα την ηγεσία, του σημερινού πρωθυπουργού. Άλλη μία απόδειξη πως ο πολιτικός βίος της χώρας εισήλθε με το σκάνδαλο των υποκλοπών σε φάση τελικής αναμέτρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή:

 

 

«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η Βουλή νωρίτερα, με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

«Συλλογικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν πληροφορήθηκα τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και στη Γ.Γ. του Πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Διαφάνειας και για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

«Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020».

«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελευθερία και στην ασφάλεια»

«Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μια σημαντική κρατική δομή» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες δρουν σε μία λεπτή γραμμή. Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα όπως πληροφορήθηκα».

«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελευθερία και στην ασφάλεια. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το είπε και η κ. Μετσόλα» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Το ίδιο και στη σοσιαλιστική Ισπανία, ανακαλύφθηκε πως είχε παγιδευτεί με άλλη μέθοδο το κινητό του κ. Σάντσες. Και εγώ πληροφορούμαι από έγκυρους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε, ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όπως η σύζυγος και η κόρη μου, όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Καταθέτω στα πρακτικά την σχετική ανάρτηση του κ. Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα με άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

«Εάν ο κ. Ανδρουλάκης αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση, ας προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια»

«Στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα Εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με διά βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση, τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας»

«Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου βουλευτές σας μετέδιδαν ζωντανά τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Βεβαίως, τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι τελούν σε καθεστώς ασυλίας» συμπλήρωσε και, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Εάν, κύριε Τσίπρα, συντάσσεστε με την άποψη του κ. Βενιζέλου, να βγείτε να το πείτε, αλλά σκεφτείτε πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».

Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, γι' αυτό και έχει τη δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με τομές, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Έχω ήδη ανακοινώσει 4 πεδία όπου η κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές, πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις, χωρίς όμως να υπονομεύεται το έργο της. Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γίνονταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».

«Εγώ διαχώρισα τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών, εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο»

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, κορυφαίος διπλωμάτης, θα χρειαστεί τη στήριξη όλων μας, ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει ό,τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της εάν δεν καταλήξει σε προτάσεις για το πώς θα βελτιώσουμε τα όποια κακώς κείμενα έχουμε διαπιστώσει».

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε κάθε εθνική κινητοποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν απέναντι στο πλαίσιο μιας χαιρέκακης μικροκομματικής προσέγγισης. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στην προστασία των συνόρων, απέναντι στις αμυντικές συμφωνίες που θωρακίζουν τη χώρα, απέναντι στα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Και τώρα απέναντι στην προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ. Καμία πρωτοτυπία, σίγουρη η αποτυχία. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και τώρα η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας».

«Εγώ διαχώρισα τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών, εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε στη συνέχεια και, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Πάει πολύ όμως, κύριε Τσίπρα, εσείς να με αποκαλείτε "αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης" εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις: Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης»…

Για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα, κύριε Βαρουφάκη, να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει σε ομιλία σας το 2019 στη Βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως προσωπικά έχει γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε και σε βάρος της τότε κυβέρνησης. Αναμένω την τοποθέτηση σας, κύριε Βαρουφάκη. Και βέβαια εσείς, κύριε Τσίπρα, δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός την περίοδο που υπεκλάπησαν e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τα οποία κατέληξαν στην "Αυγή" μία ημέρα πριν κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες... Δικά σας αυτά τα καμώματα».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιούν ένα πραγματικό θέμα για να στήσουν ένα δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης»

 

 

«Είναι σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιούν ένα πραγματικό θέμα για να στήσουν ένα δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Όταν λέτε ότι κατόπιν εντολής μου έγινε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ψέμα, ανέντιμο και ανήθικο, γι' αυτό και επιστρέφεται σε αυτούς που τα λένε. Δίνετε απλόχερα επιχειρήματα σε όλους όσοι θέλουν την Ελλάδα αδύναμη στο εξωτερικό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

«Αμέσως μετά την εκλογή του κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, αρνήθηκε, όπως το κάνει και τώρα. Έχει πει πως δεν επιθυμεί καμία επαφή με την κυβέρνηση, είναι δικαίωμά του να επιλέγει φίλους και συμμάχους, αλλά να γνωρίζει πως τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Να μας πείτε εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως το έκανα και εγώ. Φαίνεται πως ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη, εξ ου και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα».

«Είναι απαράδεκτο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα Δημοκρατίας»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «Τι σημαίνει για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του κ. Τσίπρα "δεν αρκεί απλά η εναλλαγή στην εξουσία" και τι σημαίνει η ανασύνταξη της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας;», για να τονίσει ότι «είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Αλήθεια πώς θα συμβεί αυτό. Μήπως με Συνταγματική Αναθεώρηση ή μέσω Συντακτικής Συνέλευσης, που δεν προβλέπεται σε ομαλές περιόδους;».

Προσέξετε καλά, κύριε Τσίπρα, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα λόγια σας έχουν τη δική τους βαρύτητα. «Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιό σας πώς θα προκύψουν αυτά τα οποία ήδη έχετε περιγράψει. Μήπως από δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη και ανεξάρτητες αρχές διορισμένες από την κ. Θάνου;».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις - Δεν θα χάσουμε ποτέ τον στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε»

«Στον Έβρο ήδη μεθοδεύεται ακόμη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο» συνέχισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως είναι «ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα από παράγοντες εντός της χώρας. Ότι δηλαδή Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει σε ελληνικό έδαφος. Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κατά δήλωση των ίδιων των μεταναστών. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτοσυγκράτηση, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να το εργαλειοποιείτε με αυτόν τον τρόπο. Προστατεύουμε τους αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τελεία και παύλα».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη εικόνα λέει πως η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα ύστερα από 12 χρόνια, εκτός από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αφήνει πίσω τα μνημόνια, τους φόρους και μαζί με αυτούς τις πλατείες του λαϊκισμού. Τον τελευταίο μήνα συνάντησα τους τρεις σημαντικότερους ηγέτες της Αραβικής Χερσονήσου. «Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που δεν αντέχουν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια και δραχμές, δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ από ξένα συμφέροντα. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζετε τι σημαίνει, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζετε; Για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε».

Αλ. Τσίπρας: Δεν είστε τιμητής είστε υπόλογος για θεσμικό παράπτωμα

«Υπόλογο για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», «κατηγορούμενο για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή, για υπονόμευση της λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του Κράτους δικαίου», χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρωτολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη ότι εκείνος έδωσε εντολή παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη για να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών και ότι είναι «ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιος ήταν ο «εθνικός λόγος» παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ τόνισε ότι με τη στάση τους θα αποφασίσουν «αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της ΝΔ συνολικά». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί, «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν. Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι υποκλοπές «συνιστούν αξιόποινη πράξη», ιδιαίτερα δε όταν αυτές αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού, βουλευτή ή ευρωβουλευτή, ακόμα περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμοφάνειας όταν πρόκειται για παρακολούθηση ενός αρχηγού κόμματος.

 

 

Σημείωσε ότι ο λαός και η φιλελεύθερη Ευρώπη περιμένουν από τον πρωθυπουργό απαντήσεις, «όχι εκθέσεις ιδεών και αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών».

Αναφορικά με το επιχείρημα περί «νόμιμης παρακολούθησης» για λόγους «εθνικής ασφάλειας», ρώτησε ποιος κρίνει το λόγο της εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους του. Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ποιος είναι ο λόγος «εθνικής ασφαλείας» που οδήγησε στην παρακολούθηση του «είτε με συμβατικές είτε με τεχνολογικά πιο εξελιγμένες πρακτικές, είτε για σατανική σύμπτωση με συνδυασμό και των δύο». Και αυτό, όπως επισήμανε, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ. «Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας διατεθειμένος να διακόψει την αγόρευση του για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν απαντάτε», συνέχιζε, τονίζοντας ότι ακόμα και «η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να πει την αλήθεια» είναι μια απάντηση «και η πιο ισχυρή απόδειξη της ενοχής σας». Σημείωσε ότι δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο «του ανιψιού και μέχρι προχθές αντ' αυτού σας, κ. Δημητριάδη, και του εκλεκτού σας για την ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα», ούτε πίσω από «το τείχος του ψέματος» με «όσα ψευδή για τις παρακολουθήσεις κατέθεσαν οι πιο στενοί σας συνεργάτες, χωρίς καμιά ντροπή, μέχρι που οι αποκαλύψεις γκρέμισαν τη μυθολογία σας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η ευθύνη ανήκει στον κ. Μητσοτάκη αντικειμενικά, αποκλειστικά και ολοκληρωτικά και είναι αμετάθετη, γιατί, τόνισε ότι μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση πέρασε με νόμο την ΕΥΠ στη δική του ευθύνη και άλλαξε το νόμο για να διορίσει τον κ. Κοντολέοντα, «ενώ δεν πληρούσε ούτε τα τυπικά προσόντα για τη θέση».

Είπε ότι θα μπορούσε να δεχτεί για την οικονομία της συζήτησης ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας ότι όμως αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός επικαλείται ότι «είναι τόσο ανεύθυνος και ανεπαρκής που ακόμα και ο πιο στενός συνεργάτης του και ο στενός συγγενής του, λειτουργούσαν σε τόσο σοβαρά ζητήματα εν αγνοία του». «Όταν το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας διοικητή της ΕΥΠ και τον ανιψιό σας -που παραιτήθηκε, αρχικά γιατί δεν μπορούσε δήθεν να αντέξει την τοξικότητα- να μάθετε τι έγινε; Και αν σας είπαν, ποιος ήταν ο εθνικός λόγος;». «Τώρα που συζητάμε, δεν τον γνωρίζετε τον εθνικό λόγο;», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι έτσι αφήνει «να σέρνεται μια υποψία για κάποιου είδος εθνικό κίνδυνο που προσβάλλει ένα ολόκληρο κόμμα και τον πρόεδρο του». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λόγω πανικού για την «αποκάλυψη του σκανδάλου» και αναζητώντας κάποιο άλλοθι, όπως είπε, ενέπλεξε μέσω διαρροών σε ΜΜΕ τρίτες χώρες, διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της χώρας και την εξωτερική πολιτική. «Κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας, από τον πανικό σας να κρύψετε αυτή την πρωτοφανή εγκληματική πράξη, ώστε να μπορείτε να επικαλείστε εθνικό λόγο. Πείτε μας ποιος είναι», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Εσείς που όπως λέτε δε γνωρίζατε, όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ούτε τότε ενημερωθήκατε από τους συνεργάτες σας; Σχολίασε εν είδει ερωτήματος αν και οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης εν αγνοία του προσήλθαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «λέγοντας ψέματα, στις διαδοχικές ερωτήσεις βουλευτών». «Σας εξαπάτησαν μαζί με τον κ. Κοντολέοντα;».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης με μορφή ερωτήματος ότι ακόμη κι αν δεχτεί ότι δεν κυβερνούσε ο κ. Μητσοτάκης αλλά «ο ανιψιός σας και ο κ. Κοντολέων, και ότι συνέχισαν να σας εξαπατούν και ότι ήσασταν όλοι θύματα», πάλι δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός όταν νομοθετούσε η κυβέρνηση την απαγόρευση στην ΑΔΑΕ να ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθηση του όταν αυτή έχει αρθεί. Κάτι που έγινε «μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, ότι παρανόμως παρακολουθείται, και αφού υπέβαλε το αίτημά του να διερευνηθεί από την Αρχή».

«Για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και για το λόγο που ετέθη υπό παρακολούθηση, ούτε για αυτό γνωρίζατε;», «για τη σύμπτωση των παρακολουθήσεων με συμβατικά μέσα, επισήμως από την ΕΥΠ και διαδοχικώς όταν αυτό δεν ήταν επαρκές, από το σύγχρονο και παράνομο λογισμικό predator, ούτε γι' αυτό γνωρίζατε κάτι;», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας ότι «πολλές διαβολικές συμπτώσεις έχουνε μαζευτεί σε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επί τρεισήμισι χρόνια «απολύτως συνειδητά χτίζει ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία». Μίλησε για «καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης και παρακμής που όμοιο του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα». Είπε ειδικότερα ότι μόλις ανέλαβε και στο όνομα του Επιτελικού Κράτους, πήρε υπό το στενό έλεγχο του την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και τη Γραμματεία ενημέρωσης, βάζοντας επικεφαλής τους «εκλεκτούς» του. Επίσης ότι δεν δίστασε να μοιράσει «αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξει το σύνολο της ενημέρωσης», ενώ «εξαπέλυσε πογκρόμ σε όσα Μέσα και σε όσους δημοσιογράφους δεν πειθάρχησαν στις διαθέσεις» του. «Όλα αυτά, είναι που οδήγησαν τη χώρα στη ντροπιαστική κατάταξη στην 108η θέση σε όλο το κόσμο για τη ποιότητα της ενημέρωσης και του πλουραλισμού», τόνισε. Επιπλέον τον κατηγόρησε ότι έκανε το κράτος «κομματικό και οικογενειακό λάφυρο», σχεδόν διπλασιάζοντας τις θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, «εφορμήσατε σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα» και ότι μέσα στην πανδημία δαπάνησε 7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Τον κατηγόρησε ότι αύξησε τις διευθυντικές θέσεις και τους μισθούς σχεδόν σε όλους τους Δημόσιους οργανισμούς «για να βολέψετε δικούς σας ανθρώπους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ, όπου εν μέσω ενεργειακής κρίσης τριπλασιάσατε αμοιβές και πολλαπλασιάσατε τις Διευθύνσεις» και «στήσατε το μεγάλο πάρτυ με τα γαλάζια γκόλντεν μπόυς που δίνουν υπέρογκα μπόνους στους εαυτούς τους ενώ η μέση οικογένεια δυσκολεύεται να πληρώσει το ρεύμα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μεγάλος στόχος της κυβέρνησης ήταν πάντα τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να τα διαθέσει «κατά το δοκούν» και πως γι' αυτό απορρίφθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός είχε την αίσθηση ότι θα είναι «ανεξέλεγκτος και ανέλεγκτος εις το διηνεκές» και πως αυτή «η αίσθηση ακρισίας μεγέθυνε την αλαζονεία του και τον ώθησε να κάνει τα πιο ανήκουστα εγκλήματα εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας, να παρακολουθεί ακόμη και τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Τον κ. Ανδρουλάκη, κ. Μητσοτάκη, εσείς δώσατε εντολή να τον παρακολουθήσουν», «γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε απόλυτα και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Μίλησε για «ποταπές» προθέσεις και υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ομοίως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης παρακολουθήθηκε «επειδή τόλμησε να ασχοληθεί και να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία να δώσετε ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών για ανοιχτές ποινικά υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Και να προχωρήσετε στην αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη: «όχι μόνο γνωρίζατε αλλά είστε ο ιθύνων νούς αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δε διστάσατε να χρησιμοποιήσετε άθλιες μεθόδους με στόχο την εδραίωσή σας στην εξουσία».

Μίλησε για «αθλιότητα μεθόδων» που «συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής της επιβολής της πιο προκλητικής αδικίας και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος ενώ η ακρίβεια σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και πολλαπλασιάζει τις τάξεις της νέας φτώχειας».

Σημείωσε ότι δεν ήταν «μια αβλεψία» και «μια ‘κακιά στιγμή' η παρακολούθηση Ανδρουλάκη-Κουκάκη και ποιος ξέρει πόσων άλλων», αλλά «θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη ημέρα επιχειρείτε να εγκαθιδρύσετε». «Είναι μόνο οι άκρες ενός μηχανισμού, που στήθηκε μεθοδικά, και με πλήρη γνώση του εγκληματικού του χαρακτήρα, από εσάς», πρόσθεσε.

Όμως, υπογράμμισε, στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και ότι «με βάση το Σύνταγμα είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασής του».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι μετά από αυτά «τότε ποιος πολίτης μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν συμβαίνει και στον ίδιο». Είπε ότι «ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απάντησε ότι 'a priori κανείς δεν εξαιρείται'», ενώ καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι με τα λεγόμενα του στην πρωτολογία του, το επανέλαβε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε ποιος βουλευτής μπορεί να νιώθει ασφαλής, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά τόσο την αντιπολίτευση όσο και τη συμπολίτευση. Σχολίασε ότι βλέπει από τη πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, «με ορισμένες ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, άκρα του τάφου σιωπή». «Δε θα σας σώσει η σιωπή. Επιτρέπετε και ανέχεστε με τη σιωπή σας αυτή την κατάφωρη εκτροπή; Δεν αναλογίζεστε που οδηγείται η χώρα;», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, εδώ είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική, τη δημοκρατική και εθνική μας ευθύνη». «Με τη στάση σας», τόνισε, «εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας συνολικά».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι πολύ βολικό, αν βγούνε στο φως και νέες αποκαλύψεις να μας πείτε και πάλι, 'εγώ δεν ήξερα, ο ανιψιός μου φταίει και ο διοικητής της ΕΥΠ με παραπλάνησε». Συνεπώς, υπογράμμισε ότι «η μόνη σοβαρή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η αποδοχή ή μη της πρότασής μας να νομοθετήσετε σήμερα κιόλας την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 87 του Νόμου 4790/2021, με το οποίο απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση άρσης του Απορρήτου». Είπε ότι αν το δεχθεί θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιον βουλευτή ή ευρωβουλευτή επιθυμεί να το διερευνήσει. Όμως αν το αρνηθεί, «επιβεβαιώνετε για μια ακόμη φορά την ενοχή και το φόβο σας για νέες και ακόμα πιο συνταρακτικές αποκαλύψεις» και «επιβεβαιώνετε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι η κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου που έχει την υπογραφή σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι ζούμε «την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και την έξοδο από το καθεστώς Μητσοτάκη» και πως «η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συμβάλει στην ομαλή, δημοκρατική, έξοδο από αυτό». Πρόσθεσε ότι «η ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Κοντολέων, είναι ο όνυχας που δείχνει τον λέοντα» και πως αυτό που ζούμε «είναι εκτροπή». Τόνισε ότι παρά τις διαφορές το κράτος δικαίου είναι κοινός τόπος για κάθε δημοκρατικό βουλευτή.

Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: «Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και 'κινήσεις πανικού' που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ «και πιστεύω τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα», για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως είπε, «για να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής», «να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα». Σημείωσε ότι «τα υπόλοιπα, πολύ σημαντικά για το αύριο της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας, θα τα κρίνει η ψήφος του λαού που εδώ που φτάσαμε αποτελεί τη μοναδική διέξοδο».

Μ. Κατρίνης: Ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας

O επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, απευθύνθηκε στη ομιλία του πριν από λίγη ώρα στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προκάλεσε να απαντήσει: Αν αποτελεί ο Νίκος Ανδρουλάκης απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, γιατί παρακολουθείτο και ποιός έδωσε την εντολή.

«Καλέσατε τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον γνωριστείτε, αφού όμως πρώτα τον παρακολουθούσατε, αλλά δεν μπαίνει σε παζάρια ούτε είναι βολικός εταίρος μαζί σας ούτε με τον κ. Τσίπρα που τώρα εμφανίζεται τιμητής, ανέφερε ο κ. Κατρίνης .

«Ο κύριος Μητσοτάκης έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δε διαθέτει αξιοπιστία. Έχει θέσει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τη χώρα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Συνιστά πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της αλήθειας και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ανέφερε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αφού το 2022 αναβιώνει η περίοδος 1990-1993 και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιοί άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται. «Ποιους άλλους παρακολουθούσε ή παρακολουθεί η ΕΥΠ επί των ημερών σας; Δεν ξέρετε; Δε ρωτήσατε να μάθετε; Δεν σας ενδιαφέρει; Κύριε Μητσοτάκη, το ζήτημα δεν είναι να δικαιολογείστε λέγοντας ότι δεν ξέρατε. Το ζήτημα είναι ποιοί σας πιστεύουν. Γιατί ακόμα και στελέχη της παράταξης σας, δεν σας πιστεύουν» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Σας καλώ να πείτε ξεκάθαρα τον λόγο εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε και για τον οποίο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή προφανώς δεν θα το κάνετε γιατί δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος, καταφεύγετε σε επιχειρήματα του επιπέδου να έρθει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να του κάνετε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση. Στα κρυφά δηλαδή και στο αυτί. Ε, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει. Και σας προκαλεί να πείτε δημόσια ό,τι έχετε να πείτε», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Έβαλε κατά του Πρωθυπουργού ζητώντας να πει την αλήθεια και να απαντήσει στο ερώτημα; Ποιοι άλλοι πολιτικοί μπορεί να παρακολουθούνται. «Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ είναι χτύπημα στη Δημοκρατία», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Επικαλέστηκε τον Αναστάσιο Πεπονή ο οποίος στην αγόρευση του για την υπόθεση των υποκλοπών , το 1993, είχε πει πως «η ΝΔ ενσωμάτωσε το παρακράτος στο κράτος».

Επίσης ο Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το «όποιος ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι όποιος ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. «Ψηφίζει να φύγουν και η δύο. Συνεχίζουμε με την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης ασκώντας έντονη κριτική και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. « Είναι μακριά από εμάς η καθεστωτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ που εργαλειοποιεί την Δικαιοσύνη κι επιμένει στον κομματικό έλεγχο των Θεσμών. 'Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες. Απέναντι στο επιτελικό παρακράτος που αναδύθηκε με αυτές τις νοσηρές πρακτικές. Απέναντι στις αντιθεσμικές πρακτικές που βιώσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έδωσε δείγματα ακραίου καθεστωτισμού, με προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατική λειτουργία» ανέφερε και υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Είναι εγγυητής της δημοκρατικής νομιμότητας, μακριά από ευκαιριακές προσκλήσεις για Μέτωπα που πλάθουν ορισμένοι στο μυαλό τους».

Κουτσούμπας: Δεν θα ξεφύγετε των ευθυνών σας κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τις υποκλοπές.

«Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τις σοβαρές ευθύνες σας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης.

Βαθιά γελασμένος είστε κι εσείς κύριε πρωθυπουργέ, αν νομίζετε ότι με διάφορες υποκριτικές συγνώμες και τις παραιτήσεις στενών συνεργατών σας κι όλα αυτά τα έωλα επιχειρήματα περί «υπηρεσιακής αστοχίας» που επιστρατεύετε, θα απαλλαγείτε και από τις δικές σας προσωπικές σας ευθύνες.

Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός ο οποίος μάλιστα έχει στην ευθύνη του και την ΕΥΠ και στον οποίο λογοδοτούν τα στελέχη της ΕΥΠ, μπορεί με τόση ευκολία να λέει «δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα»...

Πόσο ακόμη θα γελοιοποιείστε με το να λέτε κάτι τη μια μέρα και να το αναιρείτε ή να το διαψεύδετε την επόμενη;

Το σκοτεινό και επικίνδυνο πλαίσιο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και των παρακολούθησεων δεν αποτελεί επί μέρους επιχειρησιακή αστοχία, τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το πλαίσιο που έχετε ψηφίσει δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι οι έννοιες όπως η εθνική ασφάλεια, η τρομοκρατία κλπ έχουν γίνει έννοιες λάστιχο και χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση που έχει στόχο τον «εχθρό λαό» αλλά και γεωπολιτικούς ή άλλους ανταγωνισμούς.

Διαχρονικά το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Ένα μήνα τώρα από τη μήνυση Ανδρουλάκη και κανείς σας δεν έχει πει το παραμικρό για το σάπιο αυτό πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Το σκοτεινό και επικίνδυνο πλαίσιο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και των παρακολούθησεων δεν αποτελεί επί μέρους επιχειρησιακή αστοχία, τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το πλαίσιο που έχετε ψηφίσει δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι οι έννοιες όπως η εθνική ασφάλεια, η τρομοκρατία κλπ έχουν γίνει έννοιες λάστιχο και χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση που έχει στόχο τον «εχθρό λαό» αλλά και γεωπολιτικούς ή άλλους ανταγωνισμούς.

Διαχρονικά το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Ένα μήνα τώρα από τη μήνυση Ανδρουλάκη και κανείς σας δεν έχει πει το παραμικρό για το σάπιο αυτό πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τα λούζεται τώρα το ΠΑΣΟΚ
Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και τα δύο κόμματα έχουν συμβάλει στον νόμο 2225 σύμφωνα με τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται νόμιμες και μάλιστα ο γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα λούζεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι είναι παράνομο να παρακολουθείτε ένας πολιτικός αλλά το ΚΚΕ θεωρεί παράνομες όλες τις παρακολουθήσεις πολιτών, απορρίπτοντας την όλη συζήτηση περί νόμιμων ή παράνομων παρακολουθήσεων ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν διασφαλίζεται η θεσμική ομαλότητα με την εισαγγελική άδεια.

Oλόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

 

 

Βαρουφάκης: Έχει προσωπικές ευθύνες ο πρωθυπουργός για τις παράνομες παρακολουθήσεις

Έντονα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καταλογίζοντας προσωπικές ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής -η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια- με την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα διευρυνθούν και προηγούμενες παρακολουθήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έδωσε καμία απάντηση στα σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε «πρόβα αποχαιρετισμού το χειροκρότημα των κυβερνητικών βουλευτών προς τον πρωθυπουργό».

«Φούσκα ήσασταν και σαν φούσκα σκάσατε. Δεν έχει σημασία το γιατί και το πώς, αλλά το πρότζεκτ επανεκλογή πρωθυπουργού Μητσοτάκη, στη βάση κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ακυρώθηκε. Και η αποκαθήλωσή σας είναι απαραίτητη, για να αναβιώσει η πιθανότητα να έχουμε Δημοκρατία κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα να είναι θεσμικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Αυτό θα ταίριαζε σε άλλα καθεστώτα, όχι σε δημοκρατικό καθεστώς.

Εσείς πήρατε την ΕΥΠ στα χέρια σας. Και όταν έσκασε η βόμβα νίψατε τας χείρας σας, υποστηρίζοντας, δεν γνώριζα, αν το ήξερα δεν θα το είχα επιτρέψει», ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε:

«Διαλέγετε κ. Μητσοτάκη τον εξευτελισμό για να πείσετε ότι δεν είστε ένοχος. Αλλά τελικά καταλήξατε και ένοχος και εξευτελισμένος. Προσπαθήσατε να κρυφτείτε πίσω από το ε…και τί έγινε, όλοι οι πρωθυπουργοί τα ίδια κάνουμε. Εδώ όμως δεν μιλάμε για τα μνημόνια, που, ναι, όλοι σας υπογράψατε. Εδώ μιλάμε για το ελληνικό Watergate -έτσι το αποκαλεί η εφημερίδα που αποκάλυψε το Watergate, η Washington Post. Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς Συριζαίους, κομμουνιστές, οπαδούς του ΜέΡΑ;».

Ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας στο ερώτημα που του έθεσε ο πρωθυπουργός αν το τηλέφωνό του παρακολουθείτο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ισχύει κάθε λέξη που έχω καταθέσει στη Βουλή και έχω γράψει στο βιβλίο μου και δεν ισχύουν τα λόγια που τα τρολς της ΝΔ έβαλαν στο στόμα μου».

«Ποτέ δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι, είναι αλήθεια ότι το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015 έως και τουλάχιστον το 2020, κυρίως από την NSA -κάτι που έχει αποδειχθεί με αδιάσειστα στοιχεία στα ισπανικά δικαστήρια, στοιχεία που είναι στη διάθεσή σας αν τα θέλετε και συμπεριλαμβάνουν στην δικογραφία των ισπανικών δικαστηρίων τα περιεχόμενα του κινητού μου, βίντεο και ηχογραφημένες συνομιλίες μου. Ο λόγος που εγκάλεσα δημοσίως τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, ήταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ναι, εμείς στο ΜέΡΑ25 εγκαλούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση, εδώ στη Βουλή, δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απόρρητου Ελλήνων πολιτών, επειδή δεν επανέφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλείδες προστασίας των πολιτών του νόμου του 1994 του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά όμως είναι πλημμελήματα μπροστά στα δικά σας προσωπικά εγκλήματα κύριε Μητσοτάκη».

O κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ταχθεί «υπέρ της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου ήταν ένα από τα θύματα του μητσοτακικού εταιρικού παρακράτους» και συμπλήρωσε:

«Δεν θα δώσουμε πάτημα στον κ. Μητσοτάκη να συμψηφίσει τα εγκλήματά του με απαράδεκτες καταστάσεις του παρελθόντος.

Θα ζητήσουμε όμως να διερευνηθούν τρία συγκεκριμένα πράγματα:

Πρώτον: Η παρακολούθηση ανθρώπων του ΚΚΕ.

Δεύτερον: Το πώς και το γιατί, ο κ. Ράμμος, ως πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απόρρητου των Τηλεπικοινωνιών, ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιοι Έλληνες πολίτες παρακολουθούνται, το αν ο εισαγγελέας εφετών, που δίνει το πράσινο φως για τις παρακολουθήσεις, έμαθε ποτέ ότι έδωσε άδεια για την παρακολούθηση δημοσιογράφου, πολιτικού αρχηγού.

Τρίτον: Τι έκανε και τι κάνει η ΕΥΠ μετά το 2005 για να αποτρέπει την NSA να παρακολουθεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και άλλους 100 αξιωματούχους του ελληνικού κράτους».

«Το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της διάφανης εταιρικής και κρατικής εξουσίας με προστατευμένους πολίτες, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και, ναι, και πολιτικούς» επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ υποστήριξε ότι με την υπόθεση των υποκλοπών κουρελιάστηκε το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την αστική Δημοκρατία.

«Για εμάς, για το ΜέΡΑ25, το ζητούμενο είναι όχι απλά να πέσετε αλλά να υπάρξει ολική ρήξη με το καθεστώς που σας ανέδειξε και τώρα σας βάζει στον πάγο», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε την εικόνα των υπουργικών εδράνων από την εν εξελίξει συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επισυνάπτοντας μάλιστα και τη σχετική φωτογραφία. 

 

Η Δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη: Κύριε Τσίπρα, πώς αισθάνεστε ως τέως πρωθυπουργός που έρχεστε ανοικτά και παραβιάζετε το νόμο;

«Όσο περισσότερο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλάει για το πρώτο εξάμηνο του 2015, συμμερίζομαι αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από την απόλυτα καταστροφή. Ένας απόλυτος αχταρμάς, παρακολουθήσεων, δεν καταλάβαμε ποιος παρακολουθούσε ποιους. Δεν νομίζω ότι τιμά τον τέως πρωθυπουργό ότι αυτή η φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης. Ας είναι… Όλοι κρινόμαστε. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την πρωτολογία του. «Να σχολιάσω την απάντηση του υπουργού κ. Γεραπετρίτη στον κ. Τσίπρα. Να σας συγχαρώ κ. Τσίπρα γιατί πραγματοποιήσετε μια ακόμα μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Προφανώς λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία. Δέχεστε αυτό που είπε ο υπουργός». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κατά την πρωτολογία του αναφέρθηκε σε μια συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής που ήταν απόρρητη. «Αναρωτιέμαι με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μία συνεδρίαση η οποία είναι μυστική. Διπλό σφάλμα. Είστε πολιτειακός παράγοντας ο οποίος χρησιμοποιεί φράσεις που ειπώθηκαν σε απόρρητη συζήτηση και τις διαστρεβλώνει. Δεν σας φτάνει που αναμεταδίδατε την άλλη συνεδρίαση, αλλά βάλατε και στο στόμα του νέου διοικητή της ΕΥΠ πράγματα τα οποία δεν είπε. Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους; Πώς αισθάνεστε ως τέως πρωθυπουργός που έρχεστε ανοικτά και παραβιάζετε το νόμο;

Με κατηγορήσατε ότι εγώ έδωσα εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Αναρωτιόμουν μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν ήξερα τίποτα για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή άλλου πολιτικού ή δημοσιογράφου. Ο κ. Βαρουφάκης τα μπαλαμούτιασε λίγο, αλλά ήταν σαφής και είπε ότι δεν ακούγατε κανένα πολιτικό, δημοσιογράφο. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν ακούγατε κανέναν. Αν το κάνετε θα έχετε παρανομήσει. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει δυνατότητα και δικαίωμα να γνωρίζει. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Το γνωρίζετε. Εκτός αν είχατε άλλη σχέση με την ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών οι οποίες είναι διαβαθμισμένες», συμπλήρωσε.

«Εσείς γνωρίζατε ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Εγώ δεν το γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Πιστεύετε πραγματικά ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ή ο αμερικανός πρόεδρος γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες τους;

Αναρωτιέμαι αν εσείς γνωρίζατε πράγματα τα οποία θα έπρεπε να οδηγήσουν να πάρετε αποφάσεις» συμπλήρωσε και τόνισε ότι το 2016 υπήρχε πόρισμα της ΕΥΠ, μια έρευνα που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ, και φέρεται ότι υπήρχαν συνομιλίες με τον υπουργό άμυνας και τη σύζυγό του. Και αναρωτιέμαι εγώ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας κάνει νταλαβέρια με κάποιον υπόδικο, έχετε αυτή την πληροφορία εσείς, και δεν κάνατε τίποτα; Απολύτως; Ας προσέχατε».

«Με κατηγορήσατε κ. Τσίπρα ότι εγώ έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Το είπατε ξεκάθαρα. Το είπατε με μεγάλη βεβαιότητα. Το είπατε με τόση βεβαιότητα που αναρωτιόμουνα αν κρίνεται εκ ιδίων τα αλλότρια. Διότι εδώ είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στον δικό μου» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα, για την παρακολούθηση όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά κανενός. Άρα θα πιστέψουν ή εσάς, ή εμένα» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι κανένας πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ.

«Πρέπει να εξαιρούνται βουλευτές από νόμιμες παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρούνται. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο ή ένας διπλωμάτης επί της αρχής δεν μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας» είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Δεν προκαλούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια, ούτε από το μανάβη, ούτε από τον υδραυλικό. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν. Για τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει πιο αυστηρό φίλτρο. Εγώ πρώτος δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί. Η πρώτη βελτίωση είναι η διπλή έγκριση από τη δικαστική αρχή. Είμαι ανοικτός να ακούσω και άλλες προτάσεις. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι επί της αρχής ένας βουλευτής πρέπει να εξαιρείται μόνο εξαιτίας της βουλευτικής του ιδιότητας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ρωτήσατε μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη; Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει μόνο μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει να ενημερωθεί; Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, πρώτον είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, δεύτερον ότι κατά την εκτίμηση μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή, εξ ου και υπήρξε η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του ΓΓ του πρωθυπουργού. Οι συγκεκριμένοι λόγοι που αιτιολόγησαν αυτή την παρακολούθηση θα μπορούν να αναζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές να πουν για το πώς διαχειριζόντουσαν τέτοια λεπτά ζητήματα. Να έρθει ο κ. Ρουμπάτης, ο κ. Δραβίλας ο οποίος υπήρξε επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Να έρθουν όλοι να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις».

«Σήμερα υπάρχουν τρία πραγματικά δεδομένα τα οποία αφορούν την εποχή της δικής σας διακυβέρνησης» είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Η ΕΥΠ περιήλθε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στις 30 Ιανουαρίου και 25 Σεπτεμβρίου του 2015. Ο κ. Παππάς σήμερα παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα δεχθώ το τεκμήριο της αθωότητας. Παραπέμπεται όμως στο ειδικό δικαστήριο όπως και ο κ. Παπαγγελόπουλος. Εσείς εξακολουθείτε να τους καλύπτετε. Ο κατεξοχήν υπεύθυνος, ο κ. Κρέτσος, έχει παραπεμφεί στη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μιλάτε συχνά για στοχοποίηση δημοσιογράφων με αφορμή κάποια δημοσιεύματα. Ο τέως γγ ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε κατάπτυστη ανάρτηση και αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους. Υιοθετείτε αυτές τις πρακτικές; Έρχεστε να εγκαλέσετε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στα Μέσα; Δεν νομίζω ότι έχετε αίσθηση του δικού σας παρελθόντος. Στελέχη που ήταν κοντά σας θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κλείνω με μία αναφορά στην παρότρυνσή σας κ. Τσίπρα να απευθυνθείτε στην ΚΟ της ΝΔ να ρίξει την κυβέρνηση. Αυτή η ΚΟ έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι παλαιότεροι, όταν εμείς ψηφίσαμε και κρατήσαμε τη χώρα στην ευρωζώνη έχουμε περάσει. Άλλοι έχουν δείξει ότι η ΚΟ είναι όχι απλά ενωμένη και συμπαγής αλλά έτοιμη να δώσει όποια μάχη. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της βουλής και της ΚΟ, καταθέστε πρόταση δυσπιστίας. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα είστε θρασύδειλος πολιτικός. Μακάρι να το κάνετε και να πάμε σε συζήτηση τριών ημερών».

Η Δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα: Κύριε Μητσοτάκη τη δυσπιστία του λαού την έχετε δεδομένη

«Κύριε Μητσοτάκη τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα η δυσπιστία αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής, σε ψήφο απαλλαγής της δημοκρατίας μας από τις καθεστωτικές σας πρακτικές. Μη στεναχωριέστε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του απαντώντας στην αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, με την οποία κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην πρωτολογία του έθεσε κρίσιμα ερωτήματα, αλλά «δεν απαντήσατε». «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ακούγατε τον Ανδρουλάκη;», επανέλαβε, σχολιάζοντας ότι «το επιχείρημα ότι δεν μπορείτε να τοποθετηθείτε δημόσια και ότι θα το πείτε στον ίδιο, είναι παιδικό». Επιπλέον είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στον Θ. Κουκάκη, ρωτώντας εκ νέου ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση του. «Δεν δώσατε καμία απάντηση στο ερώτημα πόσους ακόμη ευρωβουλευτές και βουλευτές παρακολουθείτε», συνέχισε.

Αναφορικά με τον υπουργό Επικρατείας, είπε ότι δεν μίλησε ο κ. Γεραπετρίτη σε αυτή τη διαδικασία (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) «έκανε όμως τον ‘ψόφιο κοριό' στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ως προς τούτο δεν ανασκευάζω». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Γνώριζε ή δεν γνώριζε; Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε όταν στείλατε τον εκλεκτό σας στην Επιτροπή να τον συνοδεύσουν δυο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, Πιερρακάκης-Γεραπετρίτης; Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα ότι ουδέποτε παρακολούθησε τον κ. Ανδρουλάκη;». «Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε περίπτωση κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου και έχετε το θράσος εδώ να μας κουνάτε το δάχτυλο και να μιλάτε και για κυβίστηση;», σχολίασε. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε ότι η ομιλία και η δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη «δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά». «Δεν είναι ασφαλής κανένας μας και καμία μας όσο συνεχίζετε να λειτουργείτε με αυτή την αντίληψη και απ' το βήμα της Βουλής να μας λέτε ότι κανένας εκλεγμένος δεν εξαιρείται», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου