Breaking

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Απίστευτο: Σε μία χώρα του κόσμου τρώνε σαλάτα με τσούχτρες – Ποια είναι αυτή η χώρα;

МЕДУЗЫ

Είναι κάποια είδη φαγητών που πραγματικά εμάς τους Έλληνες μας ξενίζουν πολύ. Τέτοιο είναι και η μέδουσα ή τσούχτρα που την έχουμε συνδέσει σαν κάτι το κακό και το βλαβερό για την υγεία μας κι αυτό οφείλεται από το τσίμπημα της.
Οι μέδουσες δεν φαίνονται γευστικές και βρώσιμες και, ακόμη χειρότερα, είναι εξοπλισμένες με μερικές από τις πιο θανατηφόρες χημικές ουσίες στον πλανήτη. Ωστόσο, μια μελέτη δείχνει ότι οι πιγκουίνοι είναι λάτρεις της μέδουσας και άλλων ζελατινωδών οργανισμών.

Και όχι μόνο οι πιγκουίνοι αλλά και οι άνθρωποι! Ποια είναι όμως αυτή η χώρα που τρώνε σαν λαχταριστό μεζέ την τσούχτρα;

Εμείς εδώ ούτε να τις βλέπουμε δεν θέλουμε – πόσο μάλλον να τις νιώθουμε πάνω στο δέρμα μας. Ωστόσο σε αρκετές χώρες της Ανατολής οι κάτοικοι καλοδέχονται τις τσούχτρες στις θάλασσές τους, καθώς τις αλιεύουν για να τις βάλουν στο πιάτο τους. Διότι, όπως ισχυρίζονται, αποτελούν νοστιμότατη τροφή.

Για να ακριβολογούμε, οι λαοί ασιατικών χωρών γεύονται μέδουσες. Εμείς έχουμε ονομάσει τσούχτρα την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα εκκρίνει ένα υγρό που προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.

Οι μέδουσες λοιπόν είναι σημαντική τροφή για τους Κινέζους αλλά και για άλλους Ασιάτες. Ενδεικτικά, στην Κίνα οι επεξεργασμένες μέδουσες αφαλατώνονται με εμβάπτιση στο νερό όλη τη νύχτα και τρώγονται μαγειρεμένες ή ωμές. Συχνά σερβίρονται ως σαλάτα, μαζί με λαχανικά.

Τέσσερα πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζεις για τις μέδουσες…

Δεν έχουν βασικά αισθητήρια όργανα, ούτε εγκέφαλο, όμως το νευρικό τους σύστημα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται ερεθίσματα, όπως το φως και η οσμή, και να αντιδρούν γρήγορα σε αυτά.

Το σώμα μιας ενήλικης μέδουσας αποτελείται κατά 94-98% από νερό. Πρόκειται για μία ακύτταρη, ημιδιαφανή, ζελατινώδη μάζα.

Οι περισσότερες μέδουσες ζουν δυόμισι μήνες.

Ωστόσο υπάρχει ένα είδος που μπορεί να ζήσει μέχρι 30 χρόνια και ένα άλλο (το Turritopsis nutricula), το οποίο είναι αθάνατο! Το κολλαγόνο τους είναι θεραπευτικό για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου