Breaking

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Ισπανική μελέτη: Πόσο συμβάλλει πραγματικά το σεξ στην υγεία – Ποια είναι η πιο επικίνδυνη στάση;

 

Το σεξ επηρεάζει τη φυσική και ψυχική κατάσταση των ανθρώπων

Ποιοι είναι οι κοινοί τραυματισμοί  και πώς η «στάση του σκύλου» επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη; Τα ευρήματα μπορεί να σας εκπλήξουν.

Το σεξ θεωρείται ένας από τους πιο απλούς και απολαυστικούς τρόπους άσκησης και εκτόνωσης του σώματος. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα το προτιμούσαν από το να σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο και για πολλούς δεν φαίνεται σαν σκληρή δουλειά που απαιτεί προσπάθεια.

Το ερώτημα πόσο πραγματικά συνεισφέρει το σεξ στη φυσική κατάσταση ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό έχει μελετηθεί εκτενώς σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Μια μελέτη που διεξήχθη από Ισπανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμερία προσπαθεί να μελετήσει αν η ερωτική πράξη επηρεάζει τη φυσική μας κατάσταση.

Η εν λόγω μελέτη αποτελεί το σύνολο 18 προηγούμενων μελετών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1956 και του 2020. Περιλάμβανε δεδομένα για 349 άτομα από τα οποία 264 ήταν άνδρες και 85 γυναίκες.

Ο καθένας κάνει σεξ διαφορετικά και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη συμβολή του στην υγεία όπως η διάρκεια, η ένταση, η εποχή (αν δηλαδή είναι υψηλή η θερμοκρασία και υπάρχει αυξημένη εφίδρωση) και οι στάσεις.

Γενικά, Ισπανοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις το σεξ θεωρείται άσκηση μέτριας έντασης όπως το τζόκινγκ, το κολύμπι ή το ποδήλατο σε χαλαρό ρυθμό.

Στις μελέτες που εξετάστηκαν, συμμετείχαν άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα και ηλικίες με διαφορετικές σεξουαλικές συνήθειες, αν και συμμετείχαν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες. Οι μελέτες διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους, αλλά ο κοινός παράγοντας ήταν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με τα ερωτηματολόγια και ζήτησαν από τους ανθρώπους να κάνουν σεξ ενώ παρακολουθούνταν τα σωματικά χαρακτηριστικά, όπως ο παλμός, η αρτηριακή πίεση και το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει τη χαμηλή ανταπόκριση των γυναικών. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ.

Πόσες θερμίδες καίγονται κατά την ερωτική πράξη

Πριν μάθουμε τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε μια στατιστική που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμβολή του σεξ στην υγεία, που δεν είναι άλλη από τη διάρκεια.

Ο καθένας έχει διαφορετικές σεξουαλικές συνήθειες και προτιμήσεις ενώ η ένταση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για 500 ζευγάρια που μέτρησαν τον χρόνο πράξης, με τον αριθμό να κυμαίνεται από 33 δευτερόλεπτα έως 44 λεπτά, με μέση διάρκεια 5,4 λεπτά.

Φυσικά, η λογική είναι ότι όσο περισσότερο «κρατάτε» τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε, αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμερία τονίζουν ότι κατά μέσο όρο τα ζευγάρια καίνε περίπου 100 θερμίδες κατά τη διάρκεια του σεξ. Για να καταλάβετε τι σημαίνουν αυτές οι θερμίδες να ξέρετε πως μια φέτα ψωμί έχει περίπου 264 θερμίδες.

Η πιο ασφαλής στάση για το σώμα σας κατά τη διάρκεια του σεξ

Οι ακαδημαϊκοί δεν συνιστούν το «doggy style» για την αποφυγή τραυματισμών και καταπόνησης του σκελετικού συστήματος. Οι τραυματισμοί στους ώμους είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια του σεξ, καθώς και οι δύο σύντροφοι προσπαθούν συχνά να προσαρμοστούν στον σύντροφό τους, επομένως οι ώμοι μπορεί να κλειδώσουν. Αυτό ισχύει και για τη στάση «κουτάλι».

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι δεν έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες ενώ επικεντρώθηκαν στην επίδραση του σεξ στους άνδρες και κανείς δεν εξέτασε για παράδειγμα τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Επίσης, οι περισσότερες έρευνες είναι ξεπερασμένες καθώς έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες την τελευταία δεκαετία.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για περισσότερους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες για να μετρήσουν με ακρίβεια πώς μια από τις πιο σημαντικές και ευχάριστες ενασχολήσεις στη ζωή μας επηρεάζει πραγματικά την υγεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου