Breaking

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Κ.Μητσοτάκης προς Ν.Ανδρουλάκη: «Θέλεις να μάθεις γιατί σε παρακολουθούσαμε; – Πήγαινε στα δικαστήρια»!

 

Επιχειρεί να αποσείσει τις κακουργηματικές του ευθύνες για τις υποκλοπές

Αρνείται ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης να εξηγήσει από το βήμα της Βουλής για ποιο λόγο παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκη λέγοντάς του χαρακτηριστικά «αν θέλετε να μάθετε να πάτε στα δικαστήρια», γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτή η διαδικασία θα είναι… πολυετής και όταν θα έχει βγει η απόφαση η υπόθεση θα έχει περάσει στο «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας.

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι απαντήσεις για τους λόγους που η ΕΥΠ ενεργοποίησε τους μηχανισμούς παρακολούθησης ζήτησε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης κατά την χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. «Σας καλώ δημόσια να πείτε το λόγο της παρακολούθησής μου. Αύριο οφείλετε να πείτε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αίτημα αυτό το αρνείται ο Κ.Μητσοτάκης γνωρίζοντας άλλωστε ότι σήμερα ο Ν.Ανδρουλάκης δεν θα μπορέσει να μιλήσει στην Βουλή καθώς είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής.

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωτολογία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.

Η συζήτηση διεξάγεται σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κ. Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, «για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «η συζήτηση γίνεται ταχύτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις για να καλυφθούν τα κενά. Ζήτησε η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητηθούν συγκλίσεις όπως πρέπει στο επίπεδο αυτό. 

Όταν πληροφορήθηκα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

Κατέθεσα επίσης 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Καμία πρωτοβουλία, είπε δεν πρέπει να εμποδίσει το έργο της και να βαλτώσει την δράση της. 

Η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο, τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα». 

Η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο, τόνισε. «Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μειώσει το εθνικό έργο της ΕΥΠ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και είπε ότι «θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

Για τις νόμιμες επισυνδέσεις είπε ότι εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο.

Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θύμισε ότι μπήκε άλλο ένα φίλτρο με την προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. «Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών κινούνται από το απόρρητο και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους και τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά «καθώς γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την έρευνα που κάνει ότι πρόκειται για έναν ακέραιο δικαστικό ο οποίος δεν πρέπει να στοχοποιείται.

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε αναφερόμενος στη νομιμότητα της επισύνδεσης.

«Δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας όπως κάνατε με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που εσείς πριονίζετε με τις δικές σας συμπεριφορές», είπε ακόμα.

Τόνισε ακόμα ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και έχει την δύναμη να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις της με διαρθρωτικές τομές.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει στην λειτουργία της ΕΥΠ λέγοντας:

«Θα ληφθούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και ειδικά για τα δημόσια πρόσωπα και επικοινωνία με τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Πλέον είναι υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ. Ο νέος διοικητής υπέστη την βάσανο της ακρόασης άσχετα αν προσπαθήσατε να καταπατήσετε κάθε έννοια μυστικότητας αυτής της ακρόασης.

Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω πιο σταθερής εποπτείας του κοινοβουλίου.

Αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της ασφάλειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης της ΕΥΠ.

Αναφερόμενος στον κ. Δεμίρη είπε ότι η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην θέση αυτή είναι μια ισχυρή εγγύηση. Θα χρειαστεί στήριξη αλλά και την αξιοποίηση πρακτικών από ανάλογες δομές άλλων κρατών και τις προτάσεις των κομμάτων από την εξεταστική επιτροπή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.»

«Δεν εκπλήσσομαι από την στάση του κ. Τσίπρα. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι.

Απέναντι στην πανδημία, στο μεταναστευτικό και την θωράκιση των συνόρων, στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακης κρίσης και τώρα απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ.

Όπως και τώρα η ζωή κ. Τσίπρα θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Φυσικά και έγινε λάθος αλλά μόλις το έμαθα τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών κι εσείς επιμένετε να σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δυο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πάει πολύ, είπε, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης».

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει το 2019 στην Βουλή κ. Βαρουφάκη είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στο βιβλίο σας. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη ως μια χρυσή περίοδο. Δεν ήταν. Προσωπικά ξέρω ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εναντίον της κυβέρνησής μας με τον κ. Ρουμπάτη να παίζει σημαντικό ρόλο».

«Δεν ήταν είπε ακόμα συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στα ζητήματα του παρελθόντος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Είναι απολύτως ξεκάθαρο είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το θέμα.

Είναι ανέντιμο και ανήθικο και ψέμα να παρουσιάζεται μια αστοχία ως εντολή της κοινωνίας και μέσα από την μεγαλοποίηση να προσφέρετε στο πιάτο αυτά για τα οποία καραδοκούν όλοι όσοι είναι εκτός συνόρων». 

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Όπως γνωρίζετε αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε και να γνωριστούμε και αρνήθηκε. Και τότε και τώρα. έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού ακόμα και αν επικρατήσει η ΝΔ στις εκλογές. Έχει δικαίωμα να επιλέγει τους φίλους και συμμάχους του αλλά να ξέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός».

«Να μας πείτε κ. Σκανδαλίδη αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο», είπε. Και πρόσθεσε: «Μάλλον ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη και γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας».

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι σημαίνει η φράση του κ. Τσίπρα “δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία” και τι σημαίνει η φράση “ανασύνταξη της 3ης ελληνικής δημοκρατίας”.

«Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα της δημοκρατίας που χρειάζεται ανάταξη και ανασύνταξη. Πως θα γίνει με συνταγματική αναθεώρηση ή με συντακτική Βουλή; Προσέξτε καλά κ. Τσίπρα γιατί τα κακώς κείμενα στην ΕΥΠ έχουν διαχρονική διαδρομή. Δεν μπορείτε και δεν επιτρέπεται με ένα σφάλμα να ανοίγετε θέματα που ανήκουν σε άλλες εποχές. Να μας πείτε το σχέδιό σας. Μήπως με δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη;», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε από όλους να πέσουν οι τόνοι και να αναβαθμιστεί η ΕΥΠ και να χαραχτεί μια κόκκινη γραμμή με τα λάθη του χθες. «Μην ξεχνάτε ότι οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Στον Έβρο μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο».

Δεν γίνεται είπε «να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν με ψέμματα και ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας».

Αναφερόμενος στο περιστατικό στον Έβρο είπε: «Η Τουρκία έστειλε μια ομάδα μεταναστών σε δικό της έδαφος και μόλις οι πρόσφυγες μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε άλλη κουβέντα. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα εκτός ενισχυμένης εποπτείας. Αφήνει πίσω τα μνημόνια, τους φόρους, τις κλειστές τράπεζες, τις μειώσεις στις συντάξεις, τις πλατείες.»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκτρέψει την πορεία της χώρας. «Γνωρίζω», είπε, «ότι υπάρχουν συμφέροντα εντός κι εκτός που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκτρέψει την πορεία της χώρας. «Γνωρίζω», είπε, «ότι υπάρχουν συμφέροντα εντός κι εκτός που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις». Σε όλου αυτούς θα ήθελα να απευθυνω σταράτα λόγια στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία ζητούσαν κάποιοι ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξένα ΜΜΕ ούτε το μερικό θα γίνει ειδικό για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και ο τόπος. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Ελληνες δεν γυρνάνε πίσω. Στην δημοκρατία αποφασίζει μόνο ο λαός και αυτό δεν το εκχωρεί σε κανέναν.

«Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας να μπει η χώρα σε τρίμηνη περιπέτεια. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία;

Κύριε Τσίπρα κάνετε το χατήρι σε αυτούς που δεν θέλουν το Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν υποτάσσεται σε πιέσεις.


Κάνουμε και αυτοκριτική με τόλμη. Πέρυσι μίλησα με θάρρος δημόσια για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα ο μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα. Σκύψαμε πάνω στο πρόβλημα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου