Breaking

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Καλπάζει η ακρίβεια στα βασικά είδη – Στα ύψη το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς

Αντιμέτωποι με την «έκρηξη» της ακρίβειας έρχονται οι καταναλωτές, μόλις γυρίζουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές τους.

Ήδη από τις 11/08/2022 το ρεπορτάζ  ανέφερε πως «Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το κύμα ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση, ιδίως σε βασικά αγαθά διατροφής που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ».

Είναι χαρακτηριστικά πως στα ζυμαρικά για παράδειγμα η αύξηση που καταγράφεται στην τιμή φτάνει το 14% μέσα σε ένα χρόνο.

Όμως ακόμη πιό εντυπωσιακές είναι οι ανατιμήσεις από την άνοιξη του τρέχοντος έτους μέχρι το καλοκαίρι σε βασικά τρόφιμα

Άνοιξη 2022    Καλοκαίρι 2022

Αλεύρι                   1,28             1,74 αύξηση: 36%

Ηλιέλαιο                3,62             4,91 αύξηση: 35%

Ψωμί τοστ             1,59              1,85 αύξηση: 16%

Φέτα                      12,01          13,40 αύξηση: 11%

Μία οικογένεια φτάνει να δίνει για τα εβδομαδιαία ψώνια της από 90 ευρώ πέρυσι, ακόμα και 170 ευρώ φέτος για τα ίδια προϊόντα, αύξηση κοντά στο 90% που πιθανολογείται πως θα γίνει μεγαλύτερη από το φθινόπωρο, με τις νέες τιμές στην ενέργεια να συμπαρασύρουν τα πάντα και να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η ακρίβεια τους τελευταίους μήνες σε ενέργεια και βασικά είδη διατροφής καταπίνουν το εισόδημα των καταναλωτών οι οποίοι Περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τα ψώνια τους.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός αναμένεται να κτυπήσει νέο ρεκόρ τον Μάιο ξεπερνώντας το 11%.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr οι εκθέσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα.

Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος στην Ευρωζώνη στο 8% φέτος και το 6,4% το 2023, ενώ η ανάπτυξη θα περιορισθεί στο 1,3% και στο -2,7%, αντίστοιχα.

Ο ΟΟΣΑ τόνισε ότι το κόστος του πολέμου θα είναι βαρύ κι ότι θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία, ενώ εκτιμούν ότι ότι θα αποδυναμώσει σημαντικά τα κίνητρα για τις επενδύσεις.

Τις ίδιες απόψεις εκφράζει και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.

Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.

«Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ’ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.

Η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις ανησυχίες ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις βάζοντας ξανά στο τραπέζι το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί ή και σε άλλα τρόφιμα. Η παρέμβαση αναμένεται να έχει βραχυχρόνια ισχύ, πιθανότητα τρίμηνη, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο με υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Μόνο η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% μόνο για το ψωμί κοστίζει στον προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Μεταξύ των μέτρων που συζητιούνται είναι και η επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα, παρέμβαση στη βενζίνη αντίστοιχη μ’ εκείνη στο πετρέλαιο κίνησης, στοχευμένη μείωση έμμεσων φόρων σε βασικά προϊόντα για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και υπό εξέταση είναι η καταβολή κάποιου εφάπαξ βοηθήματος σε ευάλωτες ομάδες ή και παρεμβάσεις στους κατοίκους των νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου