Breaking

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Πόσα λεφτά φέρνουν την ευτυχία

 Pattern of American One Hundred dollar banknotes background

“Όταν πιάσουν το όριο, οι άνθρωποι συνηθίζουν να αναρωτιούνται όχι 'πώς τα πάω;', αλλά 'πώς τα πάω συγκριτικά με άλλους'  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ


Ανάλυση ερευνών που έχουν γίνει με αντικείμενο το θέμα' φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία' καταλήγει στο ότι ναι, τη φέρνουν, αλλά με μια προϋπόθεση.

Ηερώτηση “φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία” έχει αναλυθεί εκτενέστατα από επιστήμονες πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων -αφού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους κατοίκους του πλανήτη -από τότε που υπάρχουν λεφτά.

Στο "λύνουν πολλά προβλήματα" ο αντίλογος αναφέρει πως "δεν εγγυώνται όμως, την υγεία", με την απάντηση να είναι πως “σου επιτρέπουν ωστόσο, πολλές περισσότερες επιλογές, ως προς τις θεραπείες και τη διαχείριση των όποιων προβλημάτων, ενώ σε γλιτώνουν από τόνους άγχους" -με αυτό το πινγκ πονγκ ανταλλαγής απόψεων να μην τελειώνει ποτέ και να μην οδηγείται πουθενά.

Ανάλυση μελετών έχουν γίνει επί του θέματος, ενημέρωσε ότι το εισόδημα μας επηρεάζει τα επίπεδα της ευτυχίας μας, αλλά από ένα σημείο κι έπειτα η όποια αύξηση στο εισόδημα δεν αυξάνει και την ευτυχία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το εύρημα έρευνας που αναφέρει ότι η φτώχεια φέρνει δυστυχία.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Περίμενε λίγο και θα φτάσουμε κι εκεί. Πρώτα θα ασχοληθούμε με ένα νούμερο.

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ 'ΔΙΝΕΙ' ΕΥΤΥΧΙΑ

Το ακριβές ετήσιο εισόδημα για 'πλήρη ικανοποίηση από τη ζωή' εξαρτάται από το πού ζούμε, τον αριθμό των ατόμων στο σπίτι μας και φυσικά, τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την ευτυχία. Αυτές οι παράμετροι είναι και ο λόγος των πολλών αντικρουόμενων ευρημάτων των μελετών.

Φτάσαμε έτσι, στην έρευνα που έκανε το τμήμα Ψυχολογικών Επιστημών του Purdue University. Διαπίστωσε ότι, παγκοσμίως, το ιδανικό όριο εισοδήματος για την ικανοποίηση από τη ζωή είναι στα 112.046 δολάρια (110.706 ευρώ), ανά άτομο -όχι οικογένεια.

Σημείωση: αν πατήσετε το link θα δείτε μπροστά σας τον αριθμό 95.000 δολάρια, εν τούτοις η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2018 και εμείς κάναμε την προσαρμογή στο σήμερα.

Η μελέτη έγινε δείγμα περισσότερων από 1.700.000 ανθρώπων από 164 χώρες. Απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε την αγοραστική δύναμη, την ευημερία και την ικανοποίηση από τη ζωή.

Σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική ευημερία, το όριο του ετήσιου εισοδήματος που φαίνεται να την προσφέρει -σε όλον τον κόσμο- είναι από τα 67.856 (67.060 ευρώ) έως τα 84.820 (83.800 ευρώ) δολάρια, το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η συναισθηματική ευημερία έχει να κάνει με τα συναισθήματα που βιώνει κάθε μέρα ένας άνθρωπος -αν είναι χαρούμενος, ενθουσιασμένος, λυπημένος, θυμωμένος κλπ.

Η αξιολόγηση της ζωής (η πραγματικά ικανοποίηση από τη ζωή), είναι μια συνολική αξιολόγηση του πώς τα πάει κάποιος και πιθανότατα επηρεάζεται περισσότερο από υψηλότερους στόχους και συγκρίσεις που γίνονται με άλλους.

Μελέτη έχει καταλήξει ότι το ετήσιο εισόδημα των 110.706 ευρώ φέρνει την ευτυχία.
Μελέτη έχει καταλήξει ότι το ετήσιο εισόδημα των 110.706 ευρώ φέρνει την ευτυχία.  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΦΟΤΟΥ 'ΠΙΑΣΟΥΜΕ' ΤΟ ΣΤΟΧΟ

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι μόλις 'πιαστεί' το όριο, οι περαιτέρω αυξήσεις στο εισόδημα τείνουν να συνδέονται με μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή και χαμηλότερο επίπεδο ευεξίας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα χρήματα είναι σημαντικά για την κάλυψη βασικών αναγκών, την εξασφάλιση ανέσεων και ίσως ακόμη και την αποπληρωμή δανείων, αλλά όλα αυτά ισχύουν έως ένα σημείο. Αφού καλύψουμε το βέλτιστο όριο των αναγκών μας, οι άνθρωποι 'κυριευόμαστε' από επιθυμίες όπως η επιδίωξη περισσότερων υλικών κερδών και η συμμετοχή σε κοινωνικές συγκρίσεις -που μπορούν να μειώσουν την ευημερία.

Όταν πιάσουν το όριο, οι άνθρωποι συνηθίζουν να αναρωτιούνται όχι 'πώς τα πάω;', αλλά 'πώς τα πάω συγκριτικά με άλλους'” εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των περιοχών του κόσμου, με τον κορεσμό να εμφανίζεται αργότερα σε πιο πλούσιες περιοχές για ικανοποίηση από τη ζωή. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αξιολογήσεις τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τα πρότυπα, με τα οποία τα άτομα συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους.

Αυτά τα ευρήματα μιλούν για ένα ευρύτερο ζήτημα των χρημάτων και της ευτυχίας μεταξύ των πολιτισμών. Τα χρήματα είναι μόνο ένα μέρος αυτού που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και μαθαίνουμε περισσότερα για τα όρια των χρημάτων”.

Στρεσαριζόμαστε για να βγάλουμε περισσότερα λεφτά και αν τυχόν πιάσουμε το στόχο, μετά στρεσαριζόμαστε για να βγάλουμε περισσότερα.
Στρεσαριζόμαστε για να βγάλουμε περισσότερα λεφτά και αν τυχόν πιάσουμε το στόχο, μετά στρεσαριζόμαστε για να βγάλουμε περισσότερα.  AP

ΠΟΤΕ Η ΕΥΤΥΧΙΑ (ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ) ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Σε μελέτη που έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Harvard Business School, Michael Norton, ανακάλυψε ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, εφόσον τα ξοδέψουμε σωστά.

Τι σημαίνει αυτό;

Ο επιστήμονας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έδιναν τα χρήματα τους ή τα ξόδευαν σε άλλους ήταν πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που τα ξόδευαν μόνο για τον εαυτό τους. Είδε και ότι οι άνθρωποι που ξόδευαν χρήματα σε ομαδικές δραστηριότητες ήταν πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που τα ξόδευαν μόνο για τον εαυτό τους -όπως είπαν “οι στενές σχέσεις που δημιουργούμε ως μέλη ενός συνόλου μας κάνουν να νιώθουμε καλά”.

Με όλα αυτά συμφώνησαν τα ευρήματα έρευνας του Michigan State University, η οποία ενημέρωσε πως οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα σε εμπειρίες είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που τα ξοδεύουν σε υλικά αντικείμενα. Οδηγήθηκε και στο συμπέρασμα ότι αυτό δικαιολογείται καθώς οι εμπειρίες που 'δίνουν' την ευτυχία δεν μπορούν να συγκριθούν εύκολα με ό,τι άλλο και πως η ανάμνηση της εμπειρίας δημιουργεί διαρκή ευτυχία.

ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ

Ως επί το πλείστον, τα χρήματα που βγάζουμε δεν κρίνουν το πόσο ευτυχισμένοι μπορούμε να είμαστε. Στην πραγματικότητα η σχέση σας με τα χρήματα είναι το στοιχείο που μπορεί να μας βοηθήσει να καθορίσουμε την ευτυχία μας. Κάτι που εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε. Αυτό τουλάχιστον λένε όσοι ασχολήθηκαν (σε ερευνητικό επίπεδο) με το θέμα.

O Norton επισήμανε ότι “όταν σκεφτόμαστε αυτά που έχουμε στη ζωή μας αντί για αυτά που δεν έχουμε, είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Αυτό προτείνεται σε πολλές έρευνες. Η αντίληψη ότι έχουμε κάτι λιγότερο από τους άλλους έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευτυχία μας -όπως έχει και στην αντίληψή μας. Όταν σκεφτόμαστε όλα τα σπουδαία πράγματα που έχουμε στη ζωή μας, μπορούμε να αυξήσουμε την ευτυχία μας -χωρίς να έχει αυξηθεί ο πλούτος μας.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται αποκλειστικά πώς να βγάλουν περισσότερα χρήματα και αντ' αυτού να εστιάσουν περισσότερο στο αν αποκομίζουν τη μεγαλύτερη ευτυχία από τα χρήματα που ήδη έχουν.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΛΟΤΑΡΙΑΣ

Πριν την κλήρωση του νέου jackpots του Mega Millions (λοταρία στις ΗΠΑ που παραδοσιακά δίνει πάρα πολλά χρήματα -από μισό έως ένα δισεκατομμύριο δολάρια) που επρόκειτο να δώσει τα ξημερώματα 1.000.000.000 δολ, η Washington Post θέλησε να ενημερώσει το αναγνωστικό της κοινό για την τύχη κάποιων εκ των νικητών.

Έγιναν ευτυχισμένοι;

"Πολλοί εξόφλησαν τα χρέη τους, αγόρασαν σπίτια και επένδυσαν τα χρήματά τους. Άλλοι έβαλαν τα λεφτά τους στα όνειρα των γονιών τους ή τα έπαιξαν στην Atlantic City ή ίδρυσαν οργανισμούς γυναικείου wrestling. Υπήρχαν και ορισμένοι που προσαρμόστηκαν στη ζωή ως πολυεκατομμυριούχου, όπως υπήρχαν κι αυτοί που από το ζενίθ βρέθηκαν στο ναδίρ, σε πολύ μικρό διάστημα και η ζωή τους καταστράφηκε.

Όταν συνειδητοποιείς αμέσως ότι κέρδισες, γεμίζεις ενθουσιασμό. Σκέφτεσαι πόσο φανταστική θα γίνει η ζωή σου. Σύντομα κυριεύεσαι από άγχος και φόβο. Ανησυχείς για το πώς θα χειριστείς αυτό που σου συνέβη, ώστε να μην αλλάξει με κακό τρόπο η ζωή σου" εξήγησε ο Robert Pagliarini, πρόεδρος της Pacifica Wealth Advisors που συνεργάζεται με νικητές λοταρίας.

Ενημέρωσε ότι ως επί το πλείστον η πρώτη κίνηση αφορά την εξόφληση χρεών και η δεύτερη την αγορά ενός σπιτιού -για την ακρίβεια, του σπιτιού των ονείρων των νικητών.

To Mega Millions έδινε τα ξημερώματα της Παρασκευής 29/7 το ποσό του 1.000.000.000 δολαρίων.
To Mega Millions έδινε τα ξημερώματα της Παρασκευής 29/7 το ποσό του 1.000.000.000 δολαρίων.  AP

Μερικοί έχουν γιορτάσει την τύχη τους με επενδύσεις και με μη παραδοσιακές αγορές ή δωρεές.

Νικητής του 2011 χρησιμοποίησε ποσοστό των 28,7 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε κερδίσει, για να δημιουργήσει ένα υδάτινο πάρκο στο Green Island της Νέας Υόρκης, προς τιμήν των γονιών του.

Νικήτρια του 2012 (είχε πάρει 336.000.000 δολ.) εκατομμυρίων δολαρίων, αγόρασε ένα σερμπέτι που είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου και ξεκίνησε ένα καταπίστευμα για την οικογένεια της. Του έδωσε το όνομα του αγαπημένου της επιδορπίου (The Rainbow Sherbet Trust).

Πρόσφατη νικήτρια που κέρδισε ένα από τα μικρότερα ποσά (146.000 δολάρια) μοίρασε δωροεπιταγές 100 δολαρίων για παντοπωλείο σε αγνώστους.

Οι ειδικοί ενημερώνουν πως όταν κερδίζεις μεγάλα ποσά σε τυχερά παιχνίδια, είναι χρήσιμο να προσλαμβάνεις οικονομικό σύμβουλο και δικηγόρο "γιατί πάρα πολλοί έχουν καταλήξει να έχουν πολύ λιγότερα χρήματα, από όσα είχαν πριν τις νίκες τους".

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε το παράδειγμα νικήτριας του 1985 και του 1986, η οποία κέρδισε περισσότερα από 5.4 εκατομμύρια δολάρια και ξόδεψε τα πάντα, τζογάροντας στην Atlantic City. Άνδρας που ήταν 19 χρόνων όταν κέρδισε 35.3 εκατομμύρια δολάρια και τα 'επένδυσε' στη δημιουργία οργάνωσης γυναικείου wrestling, ομολόγησε ότι "θα συνιστούσα σε όποιον κερδίσει τη λοταρία να μην κάνει καμία κίνηση για ένα χρόνο, έως ότου αποφασίσει τι πραγματικά θέλει και πάρει τη βοήθεια ειδικών".

Τυχερός του 2015 πήρε 3.000.000 δολάρια και τα χρησιμοποίησε για την αγορά και τη διανομή κρυσταλλικής μέθης. Συνελήφθη το 2016 και καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης.

Εν τω μεταξύ, πάντα πρόχειρο είναι και το παράδειγμα νικητή του 1988, ο οποίος κέρδισε 16.2 εκατομμύρια δολάρια και λίγες μέρες μετά έμαθε πως ο αδελφός του είχε προσλάβει εγκληματία να τον δολοφονήσει. Ακολούθως τον μήνυσε μια πρώην σύντροφος του, ζητώντας μερίδιο επί των κερδών. Όταν πέθανε ο άνδρας αυτός, το 2006, είχε χρέη 1.000.000 δολαρίων.

Κατόπιν όλων αυτών, εσύ τι πιστεύεις; Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου