Breaking

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Και η Ινδία επιβεβαιώνει θάνατο από την ευλογιά των πιθήκων

Share

Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο σε όλο τον κόσμο που καταγράφεται μετά το πρόσφατο ξέσπασμα, έπειτα από δύο στην Ισπανία και έναν στη Βραζιλία

Η Ινδία επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από ευλογιά των πιθήκων, ενός νεαρού άνδρα από το κρατίδιο Κεράλα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο από τη νόσο που γίνεται γνωστός κατά το παρόν ξέσπασμα. Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία ανέφερε δύο θανάτους που συνδέονται με την ευλογιά των πιθήκων και η Βραζιλία έναν θάνατο.

Ο θάνατος στην Ινδία είναι ο πρώτος που καταγράφεται στην Ασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα για την ευλογιά των πιθήκων στις 23 Ιουλίου.

Το θύμα της νόσου στην Ινδία ήταν ένας 22χρονος Ινδός, ο οποίος πέθανε το Σάββατο, είπε στους δημοσιογράφους υπουργός της κυβέρνησης της Κεράλα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε απομόνωση 21 ανθρώπους οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

«Το πρόσωπο αυτό έφθασε στην Κεράλα στις 21 Ιουλίου αλλά επισκέφθηκε νοσοκομείο μόλις στις 26 όταν εμφάνισε κόπωση και πυρετό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς καμία από τις επαφές του δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Η υπουργός Υγείας της Κεράλα, Βίνα Τζορτζ, είπε την Κυριακή στους δημοσιογράφους ότι η οικογένεια του θύματος είχε πει την προηγούμενη ημέρα στις αρχές ότι ο άνδρας είχε βγει θετικός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτού επιστρέψει στην Ινδία.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της χώρας δεν σχολίασε τον θάνατο, αλλά περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει μια ομάδα κρούσης αποτελούμενη από υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να επιτηρεί τα κρούσματα της νόσου στη χώρα, όπου τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει πως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε.

Στο τέλος του περασμένου μήνα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι 78 χώρες έχουν αναφέρει πάνω από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων-οι περισσότερες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί νόσηση με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με τον ιό της ευλογιάς και συναντάται κυρίως στην κεντρική και δυτική Αφρική.

Η νόσος μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, δερματικές βλάβες ή μολυσμένα αντικείμενα καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου