Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022
Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δέχθηκε σήμερα επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο 75χρονος Ρούσντι, γεννημένος το 1947 στη Βομβάη της Ινδίας και κάτοχος Βρετανικής υπηκοότητας, επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο.
Ο δράστης της επίθεσης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν τον Ρούσντι. Η ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι ο δράστης μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρούσντι στον λαιμό, κι επιτέθηκε σε ένα ακόμη άνδρα, πριν συλληφθεί από τους αστυνομικούς.
«Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 το πρωί (τοπικη ώρα), ένας άνδρας ύποπτος ανέβηκε στη σκηνή και επιτέθηκε στον Ρουσντί και σε έναν ακόμα που του έπαιρνε συνέντευξη. Ο Ρουσντί υπέστη προφανές τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής. Η κατάστασή του δεν είναι ακόμη γνωστή. Ο άλλος άνδρας υπέστη ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι», αναφέρει η ανακοίνωση.
Χαρακτηριστικές είναι οι πρώτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη στιγμή της επίθεσης που δέχθηκε ο συγγραφέας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένας άνδρας ανέβηκε αιφνιδιαστικά στη σκηνή όπου ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία και άρχισε να χτυπά με μαχαίρι τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος.
Ο δράστης ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η κατάσταση της υγείας του Ρούσντι, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.
Το στιγμιότυπο της διακομιδής του τραυματία Σαλμάν Ρούσντι στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.
Εικόνες από τη σύλληψη του δράστη της δολοφονικής απόπειρας κατά του Σαλμάν Ρούσντι.
Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ είπε μετά την επίθεση στον Ρούσντι ότι «ένας αστυνομικός του έσωσε τη ζωή». Πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας «έχει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται».
Οι «Σατανικοί Στίχοι», το βιβλίο που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο και απαγορεύθηκε η κυκλοφορία του. Ο συγγραφέας πάντως, όντας ειλικρινής υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, διακήρυττε ότι το έργο του δεν ήταν βλάσφημο.
Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι, γεγονός που πυροδότησε μια παγκόσμια διπλωματική κρίση. Μάλιστα ο Ρούσντι είχε επικηρυχτεί και είχε προσφερθεί χρηματική αμοιβή άνω των τριών εκατομμυρίων δολαρίων για όποιον κατάφερνε να τον σκοτώσει. Οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν υποστηρίζουν ακόμη ότι το διάταγμα του Χομεϊνί παραμένει σε ισχύ, παρόλο που ορισμένες ιρανικές κυβερνήσεις έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό.
Πενήντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε σε όλο τον κόσμο, στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών που ξέσπασαν, ανάμεσα στους οποίους ήταν μεταφραστές του έργου του που δολοφονήθηκαν αλλά και άλλα άτομα που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ο ίδιος ο Ρούσντι κρυβόταν για εννέα χρόνια, καθώς δεχόταν καθημερινά απειλές για τη ζωή του. Ο συγγραφέας πέρασε μια δεκαετία υπό βρετανική προστασία μετά την έκδοση της φετβά (σ.σ το διάταγμα του Χομεϊνί) εναντίον του, ενώ το 2012 ο Ρούσντι δημοσίευσε ένα πόνημα, το «Joseph Anton», σχετικά με τη φετβά. Ο τίτλος προήλθε από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όταν κρυβόταν.
Ο Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το 2016 την αμερικανική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Επέκρινε συχνά την καταπίεση στη γενέτειρά του, την Ινδία, ακόμη και επί της διακυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Η PEN America, μια ομάδα υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, της οποίας ο Ρούσντι είχε διατελέσει πρόεδρος, εξέφρασε «σοκ και φρίκη» για την «άνευ προηγουμένου επίθεση» σε συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ έκανε λόγο για «επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης».
Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Κουάσι Κουάρτενγκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου