Breaking

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ο Κ.Σκρέκας προετοιμάζει τους Έλληνες: «Nα μάθουμε να εξοικονομούμε ενέργεια όπως η Γερμανία και η Ιταλία»!

 

«Εγγυόμαστε ότι δεν θα παγώσετε γιατί δεν θα καταναλώνετε... 

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειμώνα, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν» είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αλλά μάλλον δεν ήταν πολύ πειστικός.

Γιατί αν ήταν δεν θα χρειαζόταν καν να κάνει αυτή την δήλωση.

Άλλωστε αμέσως μετά επιχείρησε να προετοιμάσει τους Έλληνες για αυτό που έρχεται τον χειμώνα λέγοντας  ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, όμως Ιούνιο – Ιούλιο είχαμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης.

«Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τ’άλλα εγγυάται πως δεν θα παγώσουν οι πολίτες δηλαδή δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Φυσικά και δεν θα μείνουν αν δεν καταναλώνουν…

Και γιατί να το πιστέψουν αυτό οι Έλληνες πολίτες; Η χώρα παράγει φυσικό αέριο; Όχι.

Μήπως παράγει πετρέλαιο; Όχι.

Μήπως δεν εισάγει από έξω ηλεκτρικό ρεύμα του οποίου η τιμή αυξάνεται καθημερινά; Όχι.

Έχει επ’ άπειρον χρήματα η χώρα για να πληρώνει επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των πολιτών τους οποίους οι πάροχοι επίτηδες αυξάνουν κάθε μήνα ακριβώς γιατί ξέρουν ότι θα τα πάρουν από την κυβέρνηση; Ασφαλώς όχι.

Συνεπώς πως εγγυάται η κυβέρνηση ότι δεν θα παγώσουν οι Έλληνες πολίτες;

Δεν το εγγυάται και γι αυτό επέβαλε έναν νέο φόρο στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Κατά την παρουσίαση των νέων επιδοτήσεων για τους Έλληνες καταναλωτές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που στην ουσία είναι… αυτοχρηματοδοτήσεις από τους ίδιους τους πολίτες, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε έναν καινούριο φόρο τον οποίο λίγοι τον κατάλαβαν.

Όπως είπε θα υπάρξει μία «εισφορά» της τάξης του 0.01€/kWh που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι στις 1000 kWh του τετράμηνου ένα νοικοκυριό θα πληρώσει επιπλέον 10€!

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «αναγκάσει» τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ενόψει χειμώνα λόγω της μειωμένης δυνατότητας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα κάτι το οποίο είναι φυσικά προϊόν των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση και η ΕΕ στην Ρωσία.

«Έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου» εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλη η Ευρώπη ανησυχεί και προβληματίζεται για τους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας να στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη, μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές.

Η κυβέρνησή μας είδε από πολύ νωρίς το πρόβλημα και δημιούργησε δίχτυ προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις ΜμΕ. Μόνο το Σεπτέμβριο θα επιδοτήσουμε με 1,1 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά για ένα μόλις μήνα. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση που έχει ίσως δοθεί ποτέ» σημείωσε.

«Απορρόφηση των αυξήσεων τουλάχιστον στο 80%»

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η απορρόφηση τουλάχιστον στο 80% των αυξήσεων στην ενέργεια για όσο χρειαστεί επανέλαβε. «Μικρότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ψιλικά, απορροφούμε το 89% της αύξησης για το Σεπτέμβριο. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε το 50 με 55% της αύξησης, ενώ ένα τμήμα της αύξησης εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος» σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι «εξετάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν της επιδότησης για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να στηρίξουμε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας» τόνισε.


Η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους παρόχους σε καθαρές χρεώσεις, υπενθύμισε ο υπουργός, ενώ η ΡΑΕ έχει πίνακα με συγκρίσεις τιμολογίων των παρόχων στην ιστοσελίδα της και με νόμο της κυβέρνησης ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει αζημίως πάροχο εφόσον έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό. Το Σεπτέμβριο ένα μέσο νοικοκυριό με 400 κιλοβατόρες θα πλήρωνε σχεδόν 350 ευρώ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια μετά την κρατική επιδότηση το πληρωτέο ποσό κατεβαίνει στα 60 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου