Breaking

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Ο Ρώσικος στόλος μπλόκαρε την Αδριατική! Το ρώσικο πυραυλικό καταδρομικό Varyag απέκλεισε το κανάλι Otranto μεταξύ Αδριατικής κι Ιονίου!

Share

Η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποκαλύπτει ότι το ρωσικό πυραυλικό καταδρομικό Varyag απέκλεισε το κανάλι του Οτράντο για τη διέλευση του στόλου του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος! Το χιλιάρμενο έρχεται;;

Επιχείρηση ανακοπής των κινήσεων του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Τρούμαν. Ένα καταδρομικό διείσδυσε μέχρι το Abruzzo, το καταδρομικό Varyag απέκλεισε το κανάλι του Otranto. Η αντίδραση των ΝΑΤΟϊκών πλοίων που παρατάχθηκαν στο Ιόνιο.

Είναι μια μυστική πρόκληση… Με τους στόλους της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον στη Μεσόγειο, φτάνοντας συχνά σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Και ότι πριν από τρεις εβδομάδες είδαν τα πλοία της Μόσχας να εκτελούν μια πολύ τολμηρή επιχείρηση: τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίσουν την Αδριατική και να εμποδίσουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν». Μια στρατηγική κίνηση: αυτή είναι η θάλασσα που βρίσκεται πιο κοντά στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, από την οποία οι πύραυλοι και τα αεροπλάνα μπορούν θεωρητικά να επέμβουν πιο γρήγορα στη γραμμή της μάχης.

Στις 22 Ιουλίου, το μαχητικό «Ammiraglio Tributs» πέρασε το κανάλι του Οτράντο και σκαρφάλωσε βορειότερα: πέρασε το Gargano και εγκαταστάθηκε στις ακτές του Abruzzo. Δεν ήταν μόνο. Το καταδρομικό «Varyag» το ακολούθησε, με τις συτοιχίες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του: παρέμεινε μπροστά στο Σαλέντο, κρατώντας με τα ραντάρ του το βασικό πέρασμα για την Αδριατική υπό τα όπλα του. Μαζί του μια τρίτη μονάδα, ο «Βασίλι Τατίτσεφ»: ένα κατασκοπευτικό σκάφος, με όργανα για να υποκλέψει ραδιοεπικοινωνίες και παλμούς αισθητήρων. Καθήκον του ήταν να μελετήσει τις «ηλεκτρονικές αντιδράσεις» του ΝΑΤΟ στην επιδρομή.

Για πρώτη φορά στην Αδριατική

Από την αρχή του πολέμου, ο ρωσικός στόλος δεν είχε εισέλθει ποτέ στην Αδριατική. Αρκετές φορές τα πλοία της Μόσχας έχουν κινηθεί για να παρακολουθούν στενά – «σκιάζουν» όπως λένε στην τεχνική ορολογία – τις ασκήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, φτάνοντας μέχρι τα νερά της Καλαβρίας. Ποτέ όμως δεν είχαν τολμήσει έναν «ελιγμό αποκλεισμού», που είχε σχεδιαστεί για να περιορίσει τις κινήσεις του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Truman», του ναυαρχίδα της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο που τους τελευταίους μήνες κινείται συχνά κατά μήκος μιας διαδρομής από τη Σικελία στην Αδριατική.

Η πρωτοβουλία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξε μια μακρά μονομαχία, με τις εντολές του ΝΑΤΟ να δεσμεύονται να αποδείξουν ότι δεν θα εγκατέλειπαν τον έλεγχο της διέλευσης μεταξύ του Ιονίου και της Αδριατικής. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου το καταδρομικό «Varyag» βρέθηκε λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από το αντίστοιχο αμερικανικό «Forrest Sherman»: ήταν ουσιαστικά και στις δύο πλευρές του ακρωτηρίου Santa Maria di Leuca. Οι Ρώσοι από την πλευρά της Αδριατικής, οι Αμερικανοί από την πλευρά του Ιονίου. Λίγο πιο νότια, το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», με σχεδόν εξήντα μαχητικά-βομβαρδιστικά F18 Hornet και μια συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ενδιάμεσα, μια ομάδα του ΝΑΤΟ – η Standing Maritime Group Two – με αμερικανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και ελληνικά καταδρομικά και φρεγάτες που στις 25 Ιουλίου συγκεντρώθηκαν στο Ιόνιο για να κάνουν ένα τετράγωνο γύρω από το «Truman».( άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στη ρωσοαμερικάνικη διένεξη. Τα ελληνικά πλοία και μαχητικά εξαπτέρυγα του Τρούμαν. Επίσης εδώ φαίνεται καθαρά για ποιόν παίζει κι ο Ερντογάν. Τούρκικα φυλάνε την αμερικάνικη ναυαρχίδα)

Η ρωσική επιχείρηση μεταξύ Απουλίας και Σικελίας

Η ρωσική επιχείρηση αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο «The Ship Yard Naval Consultancy», που αναλύει πληροφορίες από εμπορικούς δορυφόρους και επιβεβαιώθηκε στη Repubblica από επίσημες πηγές. Όμως, οι αποστολές ορισμένων -που τονίστηκε από τον ιστότοπο Itamilradar- είχαν δείξει ότι κάτι συνέβαινε μεταξύ Σικελίας και Απουλίας. Ειδικότερα, στις 31 Ιουλίου, ένα από τα μεγάλα αμερικανικά κατασκοπευτικά drones GlobalHawk, που καθημερινά απογειώνεται από τη Sigonella για να κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα και να παρακολουθεί την ουκρανική σύγκρουση, περιπολούσε ένα τμήμα του Ιονίου για ώρες και ώρες, συνεχίζοντας να πετάει πάνω από ένα συγκεκριμένο περιοχή: το ίδιο όπου τις προηγούμενες τρεις ημέρες είχαν συγκεντρωθεί οι έρευνες για ιταλικά αεροσκάφη P72.
Δεν είναι γνωστό ποια είναι η σημερινή θέση των ρωσικών πλοίων και αν η δραστηριότητά τους συνοδεύτηκε και από υποβρύχιο. Χθες, ωστόσο, το ιταλικό αεροσκάφος αναγνώρισης επέστρεψε για να φρουρήσει τα ύδατα μεταξύ Καλαβρίας και Ελλάδας, επιμένοντας σε κάποιες θέσεις: υπάρχει η υποψία ότι τουλάχιστον μία από τις μονάδες βρίσκεται ακόμη στην περιοχή. Το καταδρομικό «Varyag» είναι το δίδυμο του «Moskva» που βυθίστηκε από τους Ουκρανούς στις 14 Απριλίου: είναι ένα από τα πιο ισχυρά πλοία του στόλου του Πούτιν, με δεκαέξι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς P-1000 Vulcan σχεδιασμένους να καταστρέφουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα. ενεργώντας από κοινού -σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα- «σαν μια αγέλη λύκων που επιτίθεται στη λεία της». Μπορούν να χτυπήσουν 500 χιλιόμετρα μακριά, ταξιδεύοντας με τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου. Σε σύγκριση με το “Moskva”, το “Varyag” θα είχε πιο προηγμένες αντιαεροπορικές και ραντάρ άμυνες.

Admiral Tributs

Αντίθετα, το “Admiral Tributs” είναι ένας σπουδαίος καταδρομικό για την καταπολέμηση των υποβρυχίων, εξοπλισμένο επίσης με πυραύλους σχεδιασμένους να καταρρίπτουν αμερικανικά κρουαζιερόπλοια. Τα δύο πλοία, καθελκύστηκαν το ηλιοβασίλεμα της ΕΣΣΔ και υποβλήθηκαν σε εκσυγχρονισμό πολλές φορές, είναι ένα μόνιμο ζευγάρι στον στόλο του Ειρηνικού, του οποίου το «Varyag» είναι η ναυαρχίδα: απέπλευσαν τον περασμένο Δεκέμβριο από το Βλαδιβοστόκ, το λιμάνι που βλέπει την Ιαπωνία. και διέσχισαν τους ωκεανούς για να ενισχύσουν την ανάπτυξη στη Μεσόγειο ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία. Έκτοτε έχουν σχηματίσει το ρωσικό «σημείο επίθεσης» που κινείται από τη Συρία στη Δύση για να καταδιώξει την Ατλαντική Συμμαχία, εναλλάσσοντας με την άλλη ομάδα που σχηματίζεται από το καταδρομικό «Σλάβα», ένα μαχητικό, δύο φρεγάτες και μια κορβέτα.

Τέλος, τουλάχιστον δύο υποβρύχια κλάσης «Kilo» – πολύ αθόρυβα και οπλισμένα με πυραύλους Kalibr – πραγματοποιούν μοναχικές αποστολές κοντά στο Βόσπορο. Μονομαχίες που περιορίζονται σε ελιγμούς, περισσότερο ή λιγότερο επιθετικούς, και ανταλλαγές παλμών ραντάρ, για να υποδείξουν την ικανότητα να χτυπάς τους αντιπάλους: πολεμικά παιχνίδια που με τους μήνες γίνονται όλο και πιο συχνά και σφίγγουν. Πριν από λίγες μέρες, ένα στρατηγικό έγγραφο από το Κρεμλίνο επανέλαβε τη σημασία των διαδρομών της Ανατολικής Μεσογείου για το «εθνικό συμφέρον» της Ρωσίας: ο στόχος που ωθεί τους ναύαρχους του Πούτιν να εξαπολύσουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο υψηλής έντασης όλο και πιο συχνά στις ιταλικές θάλασσες.

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου