Breaking

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Σαν σήμερα επέστρεψαν οι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας στην γενέθλια γη (video)

Οι δίδυμοι Κούροι της Τενέας οι οποίοι είχαν κλαπεί από την Κλένια Κορινθίας κοσμούν απο τις 16 Αυγούστου 2011 το αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, σε ειδική αίθουσα, μετά την επίσημη παράδοσή τους από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τα δύο μαρμάρινα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής , όπου παρέδωσε ο υπουργός Πολιτισμού και…..
Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής.

Oι Κούροι παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τρεις μέρες μετά, αμέσως μόλις υποδείχθηκε το σημείο εύρεσης από τους αρχαιοκάπηλους, η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε εκτεταμένο νεκροταφείο που αναπτύσσεται εκατέρωθεν αρχαίας οδού και χρονολογείται στον 6ο , 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα.

Κατά την έρευνα αυτή ήλθαν στο φως ελλείποντα μέλη των αγαλμάτων (οι δεξιές κνήμες των Κούρων, τμήμα ενός πέλματος και της πλίνθου του και τμήματα της κόμης) και έτσι η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόρθωσε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη βλάβη που προκάλεσε η λαθρανασκαφή.

Η επιστροφή των Κούρων στην γενέθλια γη και η έκθεσή τους στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου εξασφαλίζει την αντιμετώπισή τους όχι ως προϊόντα λαθρανασκαφής και μεμονωμένα μουσειακά αντικείμενα, αλλά ως αρχαία έργα τέχνης σε στενή συνάφεια με τα ανασκαφικά συνευρήματα που έφερε στο φως η έρευνα του αρχαίου νεκροταφείου, όπως οι πώρινες σαρκοφάγοι των νεκρών στη μνήμη των οποίων στήθηκαν τα αγάλματα αυτά.

Οι Δίδυμοι Κούροι βρέθηκαν ύστερα από λαθραία ανασκαφή, που έγινε στην περιοχή της Κλένιας που  βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρων, 22 χιλιόμετρα νότια της Κορίνθου. Οι αρχαιοκάπηλοι επρόκειτο να τους πουλήσουν έναντι 10.000.000 ευρώ. Κατασχέθηκαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στις 14 Μαΐου 2010.  Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν ανασκαφές σε σημείο που υπέδειξαν οι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίες έφεραν στο φως ένα νεκροταφείο.  Οι αρχαιολόγοι εντωμεταξύ, περισυνέλεξαν τα    κομμάτια των κούρων, ενώ η έρευνά τους οδήγησε στην εξής ανακάλυψη: οι κούροι έστεκαν πάνω από δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας έτσι ένα επιτύμβιο μνημείο, σε κομβικό σημείο αρχαίας οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου