Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος με το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο να είναι απαραίτητα την ώρα που η Ρωσία τραβά συνεχώς το σκοινί, απαιτώντας από την Ευρώπη να άρει τις κυρώσεις που της επέβαλε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία για να κρατήσει ανοιχτή τη στρόφιγγα της ενέργειας. 

 

Σε μια (απέλπιδα) προσπάθεια να προλάβουν τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και το κύμα ακρίβειας που είναι προ των πυλών, η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν έκτακτα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας. Ανάμεσα σ’ αυτά οι περικοπές ενέργειας, τα μέτρα στήριξης, το πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. Για την εξοικονόμηση ενέργειας, εμβληματικά σημεία στην Ευρώπη, θα βυθιστούν στο σκοτάδι. 

 

Στη Γαλλία λαμβάνει, μετά τον Πύργο του Άιφελ, το φημισμένο μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα ως ένα συμβολικό μέτρο για να υπενθυμίζουν στο κοινό την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα (17.09.2022) η υπουργός Πολιτισμού.

 

Στο Βέλγιο, από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, θα σβήνουν τα φώτα στους περισσότερους αυτοκινητόδρομους της Βαλονίας, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Όπως αναφέρουν οι γαλλόφωνες εφημερίδες, τα φώτα θα σβήνουν στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Βαλονίας, μεταξύ 22:00 και 5:00 π.μ. Θα παραμένει ως έχει, ο φωτισμός των κόμβων, καθώς και των εισόδων και εξόδων και των επικίνδυνων σημείων.

 

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται πολλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της Βαλονίας, Φιλίπ Χενρί. «Οι πολίτες αναμένουν από τις δημόσιες αρχές να καταβάλουν επίσης προσπάθειες για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο που έλαβε η Βαλλονία», ανέφερε ο υπουργός υποδομών.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία Sofico που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους και τις εθνικές οδούς στη Βαλονία, η εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει από αυτήν την απόφαση ανέρχεται σε περίπου 400.000 ευρώ σε τιμές ενέργειας το 2022, ενώ αναμένεται ότι η εξοικονόμηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη το 2023. Η μείωση του φωτισμού θα μειώσει την κατανάλωση κατά 2.670 MWh στο τέλος του 2023 σε σύνολο περίπου 21.000