Breaking

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Οι απίστευτοι πειραματισμοί της κυβέρνησης – Τώρα θέλουν πάλι το πετρέλαιο: «Είναι πολύ ακριβό το φ.α.»!

 

Τελειώνουν από το 2023 και οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Τα αποτελέσματα της απολιγνιτοποίησης

Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη όσο και αν θέλησε να ρίξει στις διεθνείς εξελίξεις την ακρίβεια και την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, εντούτοις είναι υπεύθυνη για το πως διαμόρφωσε τον χώρο της ενέργειας και τώρα που γυρνάει μπούμερανγκ τρέχει να το μαζέψει μιλώντας για ανάγκη υποκατάστασης του φυσικού αερίου ως καύσιμου με κάτι φθηνότερο!

Του φυσικού αερίου που από το 2019 όχι μόνο προωθούσε αλλά ένιωθε και περήφανος που τον ανέφεραν σαν τον “πράσινο πρωθυπουργο”, ενώ εξαφάνιζε σχεδόν την λιγνιτική παραγωγή που αν ήταν σε πλήρη εξέλιξη και είχαν όλα τα εργοστάσια αντικατασταθεί και οι εξορύξεις συνεχίζονταν θα είχαμε αυτονομία από τους παγκόσμιους τριγμούς. 

Το ζήτημα είναι ότι τα δικά του πειράματα και την βίαιη απολιγνιτοποίηση που επέβαλε, για ακόμα μία φορά θα κληθεί να πληρώσει η ελληνική οικογένεια και μάλιστα θα δει ακόμα περισσότερη ακρίβεια.

Και αυτό γιατί μπαίνει τέλος στις κρατικές επιδοτήσεις το 2023 που κάλυψαν μέχρι σήμερα το 85% έως 94% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βάζει η κυβέρνηση. Κονδύλια δεν υπάρχουν για να επιδοτήσουν σε τόσο υψηλά ποσοστά το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του μείγματος των μέτρων στήριξης.

Η πολιτική αυτή είναι αδύνατον να συνεχισθεί το 2023, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καθώς δεν υπάρχουν οι ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες.
Αναγκαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων, καθώς ο προϋπολογισμός δεν αντέχει για τόσο μακρύ διάστημα να επιδοτεί σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα, για το 2023 θα πρέπει:

1. Να υποκαταστήσουμε το αέριο που έχει πολύ υψηλές τιμές με άλλα καύσιμα.

2. Να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

3. Να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται στην παρούσα φάση να απορρίπτει τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι ατελές εργαλείο, κοινωνικά άδικο για μισθωτούς και συνταξιούχους, με δεδομένο μάλιστα ότι η εισφοροδιαφυγή και απόκρυψη φορολογητέας ύλης φθάνει σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, θα εξετασθεί η επιβολή ενός πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος, δεδομένου ότι πλέον δεν συμφέρει τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση, αφού το πετρέλαιο είναι πλέον σημαντικά φθηνότερο.

Οπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σήμερα το αέριο κοστίζει σαν να ήταν το πετρέλαιο στα 500 ευρώ το βαρέλι ή η βενζίνη στα 6-7 ευρώ το λίτρο. Κι αυτή η εξωφρενική τιμή του φυσικού αερίου περνάει στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού το 30%-40% του ηλεκτρικού παράγεται από αέριο.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε η κυβέρνηση σταματά τα οριζόντια μέτρα ή σε διαφορετική περίπτωση θα περιορισθεί σημαντικά το ύψος της επιδότησης.


Οπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, για το 2023 «θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας βήμα βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου