Breaking

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η Πέπα το Γουρουνάκι παρουσίασε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι – Σαν δεν ντρέπονται τα π@@σταρια

peppapig

Αγαπημένη από το κοινό προσχολικής ηλικίας ανά τον πλανήτη, η Πέπα το Γουρουνάκι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα -και δημοφιλή- ζώα κινουμένων σχεδίων.

Η σειρά κινουμένων σχεδίων, η οποία επικεντρώνεται γύρω από ένα 4χρονο γουρουνάκι και την οικογένειά της, έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και έχει μεταδοθεί σε περισσότερες από 180 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής της, Entertainment One. Έχει χαρακτηριστεί «παγκόσμιο φαινόμενο», αν και έχει επίσης αντιμετωπίσει κάποιες επικρίσεις για την ενίσχυση των στερεοτύπων των φύλων, καθώς παρουσιάζει μια πυρηνική οικογενειακή δομή με έναν μπαμπά που εργάζεται και μια μαμά που μένει στο σπίτι.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που η απόφαση του προγράμματος να παρουσιάσει το πρώτο του ομόφυλο ζευγάρι προκάλεσε θετική αίσθηση. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου με τίτλο «Οικογένειες», το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη 6/9/2022 στο Channel 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου γίνεται η παραγωγή της Πέπα, ο ομώνυμος χαρακτήρας συστήθηκε στις μητέρες της φίλης Πένι της Αρκουδίτσας.

Ενώ ζωγράφιζε ένα πορτρέτο της οικογένειάς της, η Πένι εξήγησε: «Ζω με τη μαμά μου και την άλλη μου μαμά. Η μία μαμά είναι γιατρός και η άλλη μαμά μαγειρεύει μακαρόνια».

Το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς animators Μάρκ Μπέικερ και Νέβιλ Άστλι, τρέχει από το 2004. Αυτή είναι η πρώτη φορά στα 18 χρόνια της ιστορίας του που εμφανίζεται ένα ομόφυλο ζευγάρι, κάτι που ήρθε κατόπιν προτροπής ενός διαδικτυακού αιτήματος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2019, ζητώντας από την εκπομπή, η οποία προβάλλεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και έχει κερδίσει τρία βραβεία BAFTA, να παρουσιάσει γονείς του ίδιου φύλου. Το αίτημα συγκέντρωσε σχεδόν 25.000 υπογραφές τα τελευταία χρόνια.

«Τα παιδιά που παρακολουθούν την Πέπα βρίσκονται σε ηλικία που τους προκαλεί εντύπωση», έγραψαν οι δημιουργοί της αναφοράς. «Ο αποκλεισμός των ομόφυλων οικογενειών θα τους διδάξει ότι μόνο οικογένειες με έναν γονέα ή δύο γονείς από διαφορετικού φύλου είναι φυσιολογικές. Ο Ρόμπι Ντε Σάντος, διευθυντής επικοινωνίας και εξωτερικών υποθέσεων της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, Stonewall, χαρακτήρισε «φανταστική» την εικόνα μιας οικογένειας του ίδιου φύλου στην Peppatown.

«Πολλοί από αυτούς που παρακολουθούν την εκπομπή θα έχουν και οι ίδιοι δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες και θα σημαίνει πολλά για τους γονείς και τα παιδιά το γεγονός ότι οι εμπειρίες τους εκπροσωπούνται σε ένα τόσο εμβληματικό παιδικό πρόγραμμα», δήλωσε στο BBC.

Η Πέπα δεν είναι σε καμία περίπτωση το πρώτο παιδικό πρόγραμμα που παρουσιάζει ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το αμερικανικό καρτούν Άρθουρ, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως οκτώ ετών, κέρδισε επαίνους το 2019, αφού έδειξε έναν γάμο ομοφυλοφίλων κατά τη διάρκεια της 22ης σειράς του. Τότε, η υπεύθυνη παραγωγής είχε δηλώσει ότι «είναι σημαντικό να εκπροσωπείται το ευρύ φάσμα των ενηλίκων στη ζωή των παιδιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου