Breaking

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτή είναι η περιουσία του βασιλιά Καρόλου

 

Μαζί με τον τίτλο του βασιλιά, στον Κάρολο κληροδοτήθηκε και η αμύθητη περιουσία της μητέρας του

Με το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ο θρόνος του Ηνωμένου Βασιλείου και των 14 ακόμα κρατών που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία των Εθνών πέρασε στον πρωτότοκο γιο της, βασιλιά Κάρολο, μετά από 73 ολόκληρα χρόνια αναμονής.

Μαζί με τον τίτλο του βασιλιά, στον Κάρολο κληροδοτήθηκε και η αμύθητη περιουσία της μητέρας του, η οποία περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από επιβλητικά κάστρα, κοσμήματα με τεράστιας αξίας πετράδια, μία τεράστια συλλογή τέχνης με πολύτιμα έργα, καθώς και μία φάρμα με άλογα – όλα αυτά αφορολόγητα.

Σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ πρόκειται να ανοιχθεί 90 χρόνια μετά το θάνατό της, ωστόσο μέχρι τότε ο 73χρονος Κάρολος θα επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που ξεπερνά τα 42 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Κάστρο Γουίνδσορ και τον Πύργο του Λονδίνου.

Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει ο βασιλιάς Κάρολος αυτή τη στιγμή είναι οι «Κατοικίες του Στέμματος», ένα χαρτοφυλάκιο με ακίνητα, που η αξία του εκτιμάται στα 17,5 δισ. ευρώ. Πέρα από την τεράστια αξία τους ως επενδύσεις, τα ακίνητα αυτά παράγουν και κέρδη, τα οποία ξεπέρασαν τα 360 εκατ. για το 2022, με το 25% των κερδών αυτών να πηγαίνει στο Στέμμα και τα υπόλοιπα στο Δημόσιο Ταμείο.

Από το ποσοστό αυτό, το ¼ περίπου χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του παλατιού και τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και των περιοδειών που πραγματοποιεί.

Πέρα από τα ακίνητα και το εισόδημα που αυτά προσφέρουν στο Στέμμα (23 περίπου εκατ. ετησίως) ο βασιλιάς έχει επίσης υπό τον έλεγχό του το Δουκάτου του Λάνκαστερ και τα βασιλικά κτήματα της Σκωτίας, τα οποία συνολικά ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. ευρώ και αποφέρουν κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια. Κατά τα άλλα, υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 9 βασιλικές κατοικίες, οι οποίες περνούν στην ιδιοκτησία του Στέμματος.

Σε ό,τι αφορά στα αμύθητης αξίας κοσμήματα που ανήκουν στο Στέμμα, ή τα έργα τέχνης, η τελευταία εκτίμηση το 2019 κυμαινόταν στα 12,7 δισ. δολάρια.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Forbes, η προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ που πλέον περνάει στα χέρια του γιου της, ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου