Breaking

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΕΕ ετοιμάζεται για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και κλείνει την «στρόφιγγα» για την Ελλάδα

 

«Μαύρος χειμώνας» περιμένει Ελλάδα και Ευρώπη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ την Παρασκευή ότι θα επιβληθεί πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία θα διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου και από τον Turk Stream και άρα θα σταματήσει και την παροχή στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει επιπλέον ακρίβεια και πληθωρισμό και ακόμα πιο δύσκολο προς επιβίωση χειμώνα για τους Έλληνες. Σημαίνει ακόμα πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν προειδοποίησε σήμερα εκ νέου ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη διακοπή των ροών και θα εύκολα η Ρωσία θα βρει αλλού να πουλήσει το φυσικό της αέριο και σε πολύ υψηλές τιμές.

Αυτό σημαίνει πως αν η ΕΕ θέλει να αυτοκτονήσει οικονομικά και επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών υδρογονανθράκων το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να αυξήσει κι άλλο τις τιμές και ταυτόχρονα να προκαλέσει και σοβαρό έλλειμμα ενέργειας.

Ένα έλλειμμα που θα επιφέρει μία άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση στους ευρωπαϊκούς λαούς για χάρη της… Ουκρανίας (στην πραγματικότητα για χάρη των ΗΠΑ).

Ειδικότερα η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η ΕΕ ως εξής:

Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)

Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων


Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου