Breaking

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Πατάτες: Αυτός είναι μακράν ο πιο υγιεινός τρόπος να τις τρώτε


patates-fournoy

Οι πατάτες είναι ένα πολύ αγαπημένο λαχανικό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τις μαγειρέψετε, καθώς και πολλές διαφορετικές συνταγές στις οποίες μπορείτε να τις προσθέσετε.

Οι πατάτες παρέχουν πολυάριθμα διατροφικά οφέλη που μπορούν να μας βοηθήσουν με πάνω από έναν τρόπους.

Παρόλο που μπορούν να προσθέσουν σημαντική θρεπτική αξία στο γεύμα σας, πρέπει να προσέχετε πώς τις τρώτε. Δεν είναι υγιεινός ο κάθε τρόπος που τις μαγειρεύουμε. Σύμφωνα με την διατροφολόγο Julie Upton, μέλος του ιατρικού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων στο eatthis.com, ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάτε τις πατάτες σας είναι να τις ψήσετε με την φλούδα τους.

“Ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάτε μια πατάτα είναι να την ψήσετε με τη φλούδα. Οι ψητές πατάτες δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες, όπως όταν τις τηγανίζετε στο λάδι”, λέει η ίδια.
Αφήνοντας τη φλούδα της πατάτας προσθέτει επιπλέον θρεπτικά συστατικά στο φαγητό. Για παράδειγμα, η φλούδα από μια πατάτας βάρους 58 γρ. προσφέρει 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών και 332 mg καλίου. Αυτό σημαίνει ότι το ήμισυ των συνολικών φυτικών ινών από μια μέτρια πατάτα προέρχεται από τη φλούδα της!

“Οι πατάτες είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Είναι γεμάτες με κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Μια μέτρια πατάτα έχει περίπου 110 θερμίδες, καθιστώντας τις πατάτες μια φιλική προς τη διατροφή επιλογή”, προσθέτει η Upton.

Οι πατάτες είναι ένα αμυλούχο τρόφιμο που πρέπει επίσης να αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής σας, καθώς είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, εκτός από το γεγονός ότι οι πατάτες μπορούν να συμβάλλουν στην απαραίτητη πρόσληψη βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών, μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι η κατανάλωση πατάτας απαιτεί λιγότερη ενέργεια σε σχέση με όταν τρώτε ζυμαρικά ή ρύζι. Ως εκ τούτου, προτείνεται οι πατάτες να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα είναι υγιεινός κάθε τρόπος με τον οποίο τρώτε πατάτες. Ακόμα και η ψητή με τη φλούδα πατάτα μπορεί να έχει τα μειονεκτήματά της. Κυρίως πρέπει να είστε προσεκτικοί με το τι τρώτε συμπληρωματικά στο γεύμα. Ορισμένες συνοδευτικές τροφές έχουν μικρή διατροφική αξία και πάρα πολλές επιπλέον θερμίδες, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε γαρνιτούρες, εάν υπάρχουν, που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε χορτάτοι και επίσης δεν θα καταστρέψουν την αξία της πατάτας.

“Το κλειδί είναι να προσέχετε τις γαρνιτούρες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, όπως βούτυρο, κρέμα, σάλτσα και μπέικον. Αντ’ αυτού, προσθέστε φασόλια, απλή σάλτσα, λαχανικά, ή λίγη τριμμένη παρμεζάνα”, προτείνει η Upton.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου