Breaking


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Δάσκαλος μένει στο σχολείο, γιατί δεν βρίσκει σπίτι να νοικιάσει -Άστεγοι οι εκπαιδευτικοί στα νησιά -Συρίγος: Να το λύσουν οι δήμοι, μην περιμένουν όλοι το κράτος-πατερούλη

Η επιτυχημένη τουριστική σεζόν σε συνδυασμό με την έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών (νωρίτερα από άλλες χρονιές) στις σχολικές αίθουσες πυροδότησε το κοινωνικό πρόβλημα της στέγασης, ιδίως στις περιοχές με αυξημένο τουρισμό. Σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μήλος, ακόμα και η Σύρος, κάποιοι εκπαιδευτικοί είναι αναγκασμένοι να διανυκτερεύουν σε κάμπινγκ, σπίτια άλλων αναπληρωτών ή σε ακριβά ξενοδοχεία, καθώς η εύρεση ενός καταλύματος είναι πολύ πιθανό να εκπληρωθεί ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ενοικίων, τα οποία έχουν σκαρφαλώσει στα 400 ευρώ το κατώτατο, δίνοντας πάνω από το 50% του μισθού τους για ένα σπίτι.

Η στέγαση των αναπληρωτών σε τουριστικές περιοχές είναι ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, ξεχάστηκε όμως τα δύο τελευταία έτη λόγω της πανδημίας και των μειωμένων τουριστικών ροών.

Φέτος, όμως, η επιτυχημένη τουριστική περίοδος, που σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη θα επεκταθεί έως και τον Οκτώβριο, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Στη Μύκονο αναμένουν πληρότητα 60%-70% μέσα στον Οκτώβριο, με τα διαθέσιμα καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους να περιορίζονται αισθητά.
«Οι συνάδελφοι είναι απελπισμένοι. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιοι ξενοδόχοι τους φιλοξενούν με χαμηλότερο κόστος, η διανυκτέρευση δεν πέφτει κάτω από 30-40 ευρώ το βράδυ. Είναι πολύ δύσκολο ένας εκπαιδευτικός που πληρώνεται με 800 ευρώ να ανταποκριθεί σε αυτά τα ποσά», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η κ. Ανθή Πατραμάνη, πρόεδρος ΕΛΜΕ στη Σαντορίνη.

Με τη Σαντορίνη να έχει 8 δημοτικά σχολεία, εξίσου αυξημένο είναι το πρόβλημα και για τους δασκάλους. Φέτος έφτασε ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών και νεοδιόριστων, που καταλήγουν να μένουν μαζί δύο με τρία άτομα σε μικρά δωμάτια μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο.

«Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί εκπαιδευτικοί βρίσκουν δεύτερες δουλειές για να μπορέσουν να καλύψουν το υψηλό κόστος διαβίωσης. Δεν είναι περίεργο να δεις τον δάσκαλο του σχολείου το απόγευμα να έχει πιάσει δουλειά σε μία καφετέρια, για να τα βγάλει πέρα», αναφέρει ο Γιάννης Μηλιάδης , που εκπροσωπεί τους δασκάλους της Σαντορίνης.

«Υπάρχει περίπτωση εκπαιδευτικού που μένει στο σχολείο το βράδυ, γιατί ακόμα δεν έχει βρει μέρος να μείνει. Υπάρχει ανάγκη για κίνητρα. Επιδόματα, φοροελαφρύνσεις και κατοικίες που θα μισθώνονται στους εκπαιδευτικούς», συνεχίζει.

Συρίγος για τη στέγαση των εκπαιδευτικών: Να το λύσουν οι δήμοι, μην περιμένουν όλοι το κράτος – πατερούλη

Το μπαλάκι στους δήμους πετάει ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος για να λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών που έχουν μεταφερθεί σε νησιά και δεν βρίσκουν κατάλυμμα.

Οι καταγγελίες της ΟΛΜΕ είναι πολλές με τους εκπαιδευτικούς να υποστηρίζουν πως σε νησιά στα οποία ο τουρισμός βρίσκεται ακόμα στο πικ, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.α. δεν είναι εφικτό να βρουν κατάλυμμα ενώ τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά.

Ο υφυπουργός παιδείας φαίνεται όμως πως βρήκε τη λύση. Όπως είπε σε συνέντευξή του, οι δήμοι αυτών των περιοχών να παραδειγματιστούν από τον Δήμο Ύδρας που προσφέρει στεγαστικό επίδομα στους εκπαιδευτικούς.

«Όταν αναφερόμαστε στο εν λόγω πρόβλημα, μιλάμε για πολύ πλούσιους δήμους που βγάζουν αρκετά χρήματα από τον τουρισμό», ανέφερε.

«Ως εκ τούτου» συμπέρανε ο Υπουργός «τα προβλήματα αυτά καλό θα είναι να αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει το παράδειγμα του Δήμου Υδρας που δίνει ένα σχετικό επίδομα. Ας έχουμε κατά νου ότι το κράτος πατερούλης δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα από την Αθήνα».

«Το ίδιο πρόβλημα άλλωστε αντιμετωπίζουν και τα Πανεπιστήμια. Υπάρχει επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες αλλά όπως είπαμε ας μην περιμένουμε το κράτος-πατερούλη να παρεμβαίνει συνεχώς».

 

eleftherostypos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου