Breaking

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ρωσία ζήτησε από τα BRICS να δημιουργήσουν δικό τους αποθεματικό νόμισμα και να «τελειώσουν» το δολάριο

«Να έχουμε σύστημα πληρωμών που να είναι αυτόνομο από τις ΗΠΑ»

Η Πρόεδρος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Valentina Matvienko ζήτησε από τις χώρες BRICS να δημιουργήσουν ένα δικό τους αποθεματικό νόμισμα το οποίο θα αντικαταστήσει στις διεθνείς συναλλαγές το αμερικανικό δολάριο.

Με την κίνηση αυτή η Ρωσία θέλει να σταματήσει την οικονομική κυριαρχία των Αμερικανών δια παντός.

Υπενθυμίζεται ότι το δολάριο αποτελεί το νόμισμα με βάση το οποίο γίνονται οι αγοραπωλησίες στο πετρέλαιο από το 1973.

Έτσι οι Αμερικανοί απέκτησαν το δικαίωμα ούτε λίγο ούτε πολύ να τυπώνουν αφειδώς δολάρια για να καλύπτουν τις ανάγκες τους ενώ μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον θέλουν ή όποιον θεωρούν ως απειλή για την γεωπολιτική τους ηγεμονία.

Η Valentina Matvienkoείναι είπε πως τα BRICS είναι σε θέση να συμβάλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και δήλωσε επίσης ότι ο οργανισμός έχει ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνει ο «φύλακας» της αληθινής πολυπολικότητας.

Οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη δημιουργία ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος που βασίζεται σε ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων των κρατών BRICS είναι ελπιδοφόρες όπως τις χαρακτήρισε η, Matvienko.

Επίσης, η πρόεδρος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου είπε ότι οι BRICS θα μπορούσαν να εμπλέξουν επιτροπές νομοθετών από άλλες χώρες για να συζητήσουν μαζί την πρόταση αυτή.

«Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Δεξαμενή Υποχρεώσεων Συναλλαγματικών Αποθεμάτων BRICS έχουν γίνει ένα καλό παράδειγμα πρακτικής συνεργασίας», είπε.

Η Ρωσίδα πρόεδρος της Άνω Βουλής (το αντίστοιχο της αμερικανικής Γερουσίας) πρόσθεσε ότι πολλά υποσχόμενοι τομείς για περαιτέρω εργασία είναι οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα.

Όπως διευκρίνισε η Valentina Matvienko, το μοντέλο της παγκόσμιας οικονομίας, που βασίζεται στην κυριαρχία του δολαρίου, περιλαμβάνει την ατέρμονη χρήση πολιτικής μόχλευσης και την εισαγωγή ανεξέλεγκτων κυρώσεων.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να στραφεί σε άλλα νομίσματα και να αναπτύξει συστήματα πληρωμών που να είναι αυτόνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε!

Σημειώνεται ότι χθες η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία, για την έναρξη των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε γουάν και ρούβλια, αντί δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία, που προβλέπει πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γιουάν είναι «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και την China National Petroleum Corporation (CNPC) και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες εταιρείες.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κρεμλίνου να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί ως «μη φιλικά».

Το 2020 το δολάριο αποτελούσε το 59% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων του πλανήτη (το ευρώ 21%, το γιεν 6%) και ήταν το Νο1 παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Με δολάρια διεξάγεται το 80% του διεθνούς εμπορίου και το 90% των νομισματικών συναλλαγών.

Πάντως η ισχύς του πέφτει τα τελευταία χρόνια μετά από τις συντονισμένες κινήσεις Ρωσίας και Κίνας για αποδολαριοποίηση. Το 2015 το δολάριο αποτελούσε το 65% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Οι BRICS περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και από το 2011 και τη Νότια Αφρική. Το όνομα BRICS είναι συντομογραφία για τα αγγλικά ονόματα των χωρών που περιλαμβάνονται στο μπλοκ.


Νέες χώρες θέλουν να ενταχθούν στον οργανισμό όπως η Αργεντική, η Αίγυτπος και η Τουρκία η οποία δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να διεκδικεί από όλους ανταλλάγματα και να μην είναι με κανέναν παρά μόνο με τον εαυτό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου