Breaking

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Τα ιρανικά drone – «αυτοκτονίας» Shahed σαρώνουν το πεδίο στην Ουκρανία – Βομβαρδίζονται οι ουκρανικές θέσεις

 

Έχουν σταματήσει τις επιθετικές διεισδύσεις των Ουκρανών

Οι μαζικές επιθέσεις με τα drone-αυτοκτονίας Shahed-136 ιρανικού τύπου που έχουν λάβει την ονομασία Geran-2 σε ρωσική υπηρεσία όχι μόνο έχουν αναχαιτίσει τις ουκρανικές επιθέσεις αλλά έχουν προκαλέσει δυσανάλογες απώλειες στο στράτευμα που συγκέντρωσε το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει καταστροφικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας ιρανικού τύπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 136, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το Σάββατο.

«Η Ρωσία προκάλεσε σοβαρή ζημιά στις ουκρανικές δυνάμεις με τα πρόσφατα εισαγόμενα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στην πρώτη ευρείας κλίμακας ανάπτυξη ξένου οπλικού συστήματος από την έναρξη του πολέμου, λένε οι Ουκρανοί διοικητές», αναφέρεται στη αποκάλυψη της εφημερίδας.

Πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν έδωσε άδεια κατασκευής τους στην Ρωσία αν και σε κάθε περίπτωση ήδη τα φορτία δύο γεμάτων Boeing-747 της ιρανικής αεροπορίας έχουν αφήσει το φορτίο τους στην ρωσική διοίκηση.

Την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές δυνάμεις έδειξαν φωτογραφίες ενός UAV που έμοιαζε με ιρανικό drone Shahed-136, με κυριλλική γραφή πάνω του, υποδεικνύοντας ότι χρησιμοποιούνταν και ίσως ακόμη και κατασκευάζονταν στη Ρωσία.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ήταν πολύ πιθανό να αναπτύξει ιρανικά UAV στην Ουκρανία.

Η έκθεση WSJ από τους Yaroslav Trofimov και Dion Nissenbaum λέει ότι «την περασμένη εβδομάδα, τα drones Shahed-136 με πτερύγια δέλτα, βαμμένα σε ρωσικά χρώματα και μετονομασμένα ως Geranium 2, άρχισαν να εμφανίζονται πάνω από θέσεις ουκρανικών τεθωρακισμένων και πυροβολικού στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, επικαλούμενο τον συνταγματάρχη Rodion Kulagin, διοικητή του πυροβολικού της 92ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας».

Η έκθεση αναφέρει ότι οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν σε ζευγάρια και στη συνέχεια έσπασαν σε στόχους.

«Πριν από την τρέχουσα ευρεία χρήση των Shaheds, η Ρωσία πραγματοποίησε μια δοκιμή τον περασμένο μήνα, χτυπώντας με το drone ένα ρυμουλκούμενο οβιδοφόρο M777 των 155 χιλιοστών που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, είπε ο συνταγματάρχης Kulagin. Ένα άλλο ιρανικό drone δυσλειτουργούσε και ανακτήθηκε, είπε», σύμφωνα με το WSJ.

The wreckage of the Iranian attack drone "Shahed 136", which in Russia was called "Geran-2", in the territory of Ukraine.  September 13, 2022.  Ukraine.  Photo: Armed Forces of Ukraine

Μάλιστα διεθνής αναλυτής ανέφερε ότι οι ικανότητες μάχης των Shahed-136 έχουν αλλάξει το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία καθώς σε συνδυασμό με την έλλειψη συστημάτων αεράμυνας των ουκρανικών δυνάμεων αυξάνουν κατά πολύ τις ικανότητες προσβολής των shahed τα οποία επίσης χρησιμοποιούν και συστήματα αντιπαρεμβολών.


Launcher of Iranian barrage ammunition "Shahed-136".  Iran.  Photo: Iranian media

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου