Breaking

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν οι G7 – Πετρέλαιο από Ρωσία «τέλος»

 

Μετωπική σύγκρουση Δύσης-Μόσχας

Οι G7 αποφάσισαν σήμερα να μπει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, θα οδηγήσει σε διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης και θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση) , ανακοίνωσαν πως θα εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

Οι υπουργοί Οικονομίας της G7 είπαν έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη ότι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του Δεκέμβρη, ενόψει του ευρωπαϊκού εμπάργκο σε ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι G7 στη κοινή τους δήλωση, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να ορίσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ο συνασπισμός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί εάν είναι απαραίτητο» προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα διακόψει την παροχή πετρελαίου σε όσες χώρες βάλουν «πλαφόν» στην τιμή του.

Πριν από τη συνάντηση της G7, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η Μόσχα δεν θα συνεχίσει να δίνει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα στις χώρες που θα αποφασίσουν να υιοθετήσουν τέτοιου τύπου περιορισμούς. Και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή προς την Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.


Αντιδρώντας σε σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ο Μεντβέντεφ έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου