Breaking

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Η ενεργειακή στιγμή Lehman-Brothers της ΕΕ έφτασε-Καταρρέουν ενεργειακές εταιρείες σε Σουηδία-Αυστρία

Share

Η κυβέρνηση της Σουηδίας θα παράσχει εγγυήσεις ρευστότητας σε παραγωγούς ενέργειας της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής προκειμένου να προστατεύσει την οικονομική σταθερότητα εν μέσω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 .

Η διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να απειλήσει τη οικονομική σταθερότητα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη η πρωθυπουργός Magdalena Andersson η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι εγγυήσεις –σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τις εταιρείες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις εξασφαλίσεων που απαιτούνται για την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας- θα ανέλθουν σε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» σουηδικές κορόνες, δήλωσε η ίδια, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές ποσόν των εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα στην Αυστρία η Wien Energie ζήτησε να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα διάσωσης το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022  μετά εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και εικασιών ότι η εταιρεία δεν έκανε καλή διαχείρηση στα κεφάλαιά της.

Ο πρόεδρος της χώρας Karl Nehammer δηλωσε ότι για τηWien Energie, η οποία είναι δημόσια,  θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες όσον αφορά το οικονομικό αδιέξοδο στι ιοιλθι έχει περιέλθει
«Ο στόχος ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γρήγορα…

Τώρα έχει συμφωνηθεί ότι όλα αυτά τα ερωτήματα, που σωστά τίθενται, πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τη Wien Energie (και) τον προμηθευτή ενέργειας», είπε στους δημοσιογράφους.
Η εταιρεία -σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο- δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε πληγεί από την «έκρηξη τιμών» την οποία δεν έχει ακόμη μεταφέρει στους πελάτες, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει φερέγγυα.

Στο πλαίσιο της διάσωσής της, η εταιρεία αναμένεται να αντιμετωπίσει ραγδαία κόστη, κάτι που σημαίνει ότι ένα ιστορικό σοκ τιμών έρχεται στην Αυστρία το επόμενο… διαστημα όπως και στη Σουηδία.

Σε ισχύ από τη Δευτέρα

«Αναμένουμε ότι αυτό θα είναι σε ισχύ πριν κλείσουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα  5/9, και κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων, οι εγγυήσεις θα περιλαμβάνουν όλους τους φορείς της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής» δήλωσε η Andersson. 
«Αυτό δίνει ανάσα στις γειτονικές χώρες να λάβουν τα δικά τους μέτρα»

Η αντίδραση

Ο Andersson μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διοικητή της Riksbank Stefan Ingves, τον υπουργό Οικονομικών Mikael Damberg και τον επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής Erik Thedeen, αφού η ρωσική Gazprom PJSC υλοποίησε το σχέδιό της να μην επαναφέρει τις ροές μέσω του βασικού αγωγού φυσικού αερίου επ’ αόριστον, μια κίνηση που καταδικάστηκε από Ευρωπαίους πολιτικούς ως προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια ως όπλο στη γεωπολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε από το την στρατιωτικη΄επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας

Η εκτόξευση των τιμών στην Ευρώπη καθιστά ακριβότερη την αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, λόγω των πρόσθετων εξασφαλίσεων που απαιτούνται για την εγγύηση των συναλλαγών στις αγορές ενέργειας που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς αναταράξεις.

Η Fortum Oyj της γειτονικής Φινλανδίας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι εξασφαλίσεις που απαιτούνται για τις συναλλαγές στις σκανδιναβικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) μέσα σε μια εβδομάδα σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιρουμένων των εξασφαλίσεων που έχουν δοθει από τη γερμανική θυγατρική της Uniper SE.
Η Φινλανδία έχει προχωρήσει σε παρόμοιες προετοιμασίες, δήλωσε στο Twitter η υπουργός Οικονομικών της, Annika Saarikko.

Η European Energy Exchange AG ζήτησε αυτή την εβδομάδα περισσότερη κυβερνητική στήριξη στις για να εγγυηθούν τις αγορές και τις πωλήσεις τους, καθώς δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν τεθεί ως εγγύηση για τις συναλλαγές απορροφούν τη ρευστότητα και καθιστούν τις τιμές ακόμη πιο ασταθείς,
Το σουηδικό κοινοβούλιο θα κληθεί τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου να επεξεργαστεί τις προτάσεις, ανέφερε το νομοθετικό σώμα σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Το υπουργικό συμβούλιο της σοσιαλδημοκρατικής μειοψηφίας της Andersson και ο συνασπισμός με τα κόμματα που το υποστηρίζουν μπορεί να ανατραπεί από τη δεξιά αντιπολίτευση, καθώς τα αντίπαλα μπλοκ βρίσκονται στήθος με στήθος εν όψει της ψηφοφορίας της 11ης Σεπτεμβρίου.

H προειδοποίηση για οικονομική αστάθεια και χρεοκοπίες

Η Σουηδή πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση, οι αυξανόμενες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν τους οδηγήσουν στην κύρια αγορά εκκαθάρισης Nasdaq στη Στοκχόλμη και, στη χειρότερη περίπτωση, να πυροδοτήσουν μια οικονομική κρίση…

«Η χθεσινή ανακοίνωση (της Gazprom) όχι μόνο κινδυνεύει να οδηγήσει σε έναν ” χειμώνα σε κατάσταση πολέμου”, αλλά απειλεί και τη χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα», δήλωσε η Andersson
Ο Erik Thedéen, επικεφαλής της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Σουηδίας, δήλωσε ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία αυξήθηκαν 11 φορές το περασμένο έτος, οδηγώντας σε άλμα στις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις.

Πρόσθεσε ότι χωρίς στήριξη ρευστότητας οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρεοκοπίες και μεγάλες απώλειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της αγοράς λόγω της αδυναμίας εκκσθάρισης των συναλλαγών.
«Βρίσκεται κάτω από πολύ σοβαρή πίεση η αγορά», δήλωσε.

 

H Στιγμή Minsky – Είναι η αγορά ενέργειας η νέα Lehman

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανάλυση της Credit περιέγραφε ως μια στιγμή Minsky την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, καθώς «δεν μπορεί καλύπτει τις πληρωμές της χωρίς ρωσικό αέριο και η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια για να αφήσουν περισσότερη ενέργεια στη βιομηχανία».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «οι στιγμές του Minsky πυροδοτούνται από υπερβολική οικονομική μόχλευση και στο πλαίσιο των αλυσίδων εφοδιασμού, η μόχλευση σημαίνει υπερβολική λειτουργική μόχλευση: στη Γερμανία, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια προστιθέμενης αξίας εξαρτώνται από 20 δισεκατομμύρια δολάρια φυσικού αερίου από τη Ρωσία… … αυτό είναι 100 φορές μόχλευση – πολύ περισσότερο από αυτή της Lehman», επισημαίνεται στο σημείωμα…

 

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου