Breaking

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Φυσικό αέριο τέλος στην Ευρώπη – Κλείσιμο επ’ αόριστον του Nord Stream από την Gazprom

Αντίθετα με τις πληροφορίες που ήθελαν τη ροή φυσικού αερίου να ξεκινά πάλι από το Σάββατο (3/9), ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι έχει σταματήσει εντελώς η ροή αερίου.

Στην ανακοίνωση η Gazprom επικαλείται τεχνικό πρόβλημα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας εντοπίστηκε διαρροή λαδιού. Η εταιρεία παρουσίασε φωτογραφία με τη βλάβη

Με αυτά τα δεδομένα, η Gazprom υποστηρίζει δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουρμπίνα. Στην ανακοίνωση δεν δίνεται κανένα χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου.

Τα ίδια προβλήματα – διαρροές πετρελαίου – έχουν επίσης εντοπιστεί σε τρεις άλλες τουρμπίνες του NSP1. Αυτές οι βλάβες μπορούν να διορθωθούν μόνο σε ένα εργοστάσιο στον Καναδά.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι οι εργοστασιακές επισκευές των στροβίλων του Nord Stream δεν είναι δυνατές λόγω των κυρώσεων: «Η Siemens δεν έχει επί του παρόντος πρακτικά καμία δυνατότητα να παρέχει τακτικές επισκευές των μονάδων άντλησης αερίου. Απλώς δεν υπάρχει χώρος για τη Siemens να κάνει αυτή τη δουλειά».

 

«Μέχρι να διορθωθούν οι βλάβες στον εξοπλισμό, η μεταφορά φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream έχει σταματήσει εντελώς», δήλωσε η Gazprom.

«Κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στη μονάδα συμπιεστή αερίου Trent 60 (GCU N24) της Portovaya CS, που πραγματοποιήθηκαν από κοινού με εκπροσώπους της Siemens, εντοπίσαμε διαρροή λαδιού με πρόσμιξη στεγανωτικού μείγματος στους συνδέσμους των ακροδεκτών συνδέσεων των καλωδιακών γραμμών των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης. Εντοπίστηκε λάδι στον σύνδεσμο καλωδίου της πλάκας σύνδεσης BPE2, η οποία αποτελεί μέρος του κινητήρα. Εντοπίστηκε επίσης πετρέλαιο στην περιοχή της καλωδιακής γραμμής στο εξωτερικό κουτί ακροδεκτών του συστήματος αυτόματου ελέγχου του GCU εκτός του περιβλήματος θορύβου και θερμομόνωσης. Η πράξη ανίχνευσης διαρροής πετρελαίου υπογράφηκε επίσης από εκπροσώπους της Siemens», ανακοίνωσε η Gazprom.

«Η Gazprom δημοσίευσε μια φωτογραφία στο κανάλι της στο Telegram από «μία από τις εντοπισμένες διαρροές στο GPA #24 της Portovaya CS».

Η ρωσική εταιρεία ενημερώνει: «Λάβαμε προειδοποίηση από την Rostekhnadzor της Ρωσίας ότι οι βλάβες και οι ζημιές που εντοπίστηκαν δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του κινητήρα αεριοστροβίλου χωρίς ατυχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να ανασταλεί η περαιτέρω λειτουργία της μονάδας συμπιεστή φυσικού αερίου Trent 60 λόγω των σοβαρών παραβάσεων που διαπιστώθηκαν.»

«Παρόμοιες διαρροές λαδιού είχαν εντοπιστεί προηγουμένως σε μονάδες GCU με κινητήρες #075, #076, #120, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε εργοστασιακή επισκευή και τώρα βρίσκονταν σε κατάσταση αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας. Σύμφωνα με τη Siemens, οι κινητήρες αυτοί μπορούν να επισκευαστούν πλήρως μόνο από μια εξειδικευμένη μονάδα επισκευής», ανέφερε επίσης η Gazprom.

«Επιστολή σχετικά με τα διαπιστωμένα ελαττώματα της μονάδας Trent 60 και την ανάγκη επιδιόρθωσής τους εστάλη στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens Energy AG, Κρίστιαν Μπράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πλαφόν βάζουν οι G7 στο πετρέλαιο, πωλήσεις τέλος η Μόσχα

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα, με την Ρωσία να μην χάνει χρόνο και να απαντά πως «οι πωλήσεις τέλος».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

«Θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χαιρέτισε τη συμφωνία και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής. Ο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Μεντβέντεφ: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη»

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», είχε τονίσει η επκεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου.

Αντιδρώντας στα σχόλιά της, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Το σχέδιο της Κομισιόν

Με το «φάντασμα» της ενεργειακής κρίσης να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη μετά και τη μείωση της ροής φυσικού αερίου που μειώνει μέρα με τη μέρα η Ρωσία, η Ε.Ε από πλευράς της ψάχνει τρόπους να τιθασεύσει τις τιμές της ενέργειας που εκτοξεύονται καθημερινά.

Όπως έγινε γνωστό στις 1/9 από Ευρωπαίο αξιωματούχο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα έχει προηγηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ρωσία, διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωσε πως όποια χώρα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.

«Όσον αφορά το πλαφόν στις τιμές. Αν επιβάλουν πλαφόν, εμείς απλά σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς, δεν θα τους προμηθεύσουμε με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, επειδή δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», τόνισε ο Νόβακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου