Breaking

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Xωρίς νερό μία εβδομάδα το Τζάκσον στο Μισισιπή -Δεν έχουν να πιούν, τους πάει μπουκάλια ο στρατός

Share

Μεγάλα φορτηγά γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες μπουκάλια νερό έχουν σταθμεύσει έξω από ένα τεράστιο εκθεσιακό κέντρο στο Τζάκσον του Μισισιπή στις ΗΠΑ.

Με Αμερικανούς στρατιώτες να τα ξεφορτώνουν με τη βοήθεια γερανών και εκσκαφέων. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται βοήθεια στους κατοίκους της πόλης αυτής στις νότιες ΗΠΑ, που βρίσκονται από τη Δευτέρα χωρίς νερό.

Έπειτα από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο μέρος του δικτύου υδροδότησης του Τζάκσον τέθηκε εκτός λειτουργίας, με τους αγωγούς να μην έχουν πίεση. Όσοι λειτουργούν ακόμη βγάζουν ένα καφέ υγρό, ακατάλληλο για χρήση. «Στο σπίτι μου το νερό τρέχει πολύ αργά. Είναι μια φρικτή κατάσταση για όλη την πόλη του Τζάκσον ξέρετε, όχι μόνο για εμένα», δήλωσε η 55χρονη Μέρι Τζόουνς. «Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πώς να λύσει το πρόβλημα», συνέχισε η γυναίκα αυτή, χήρα και με αναπηρία. «Όμως τώρα που ενεπλάκη ο Λευκός Οίκος, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ξανά πόσιμο τρεχούμενο νερό, διότι το πρόβλημα διαρκεί ήδη πολλά χρόνια. Και είναι πραγματικά παράλογο να αναγκαζόμαστε να ζούμε έτσι», τόνισε.

Ο στρατος μεταφέρει μπουκάλια νερό, φωτογραφία apimages

Κριση στο Μισισιπή των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να προσφέρει στην πολιτεία του Μισισιπή όλα τα υπάρχοντα ομοσπονδιακά μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της πίεσης στο δίκτυο έχουν ξεκινήσει, όμως προς το παρόν οι κάτοικοι βασίζονται σε αυτά τα μπουκάλια νερό. Κάθε κάτοικος δικαιούται να πάρει δωρεάν από τα σημεία διανομής δύο πακέτα μπουκάλια, μια άσκηση υπομονής.

«Δεν μπορώ να μαγειρέψω όπως θα ήθελα, δεν μπορώ να πλύνω τα δόντια μου όπως θα ήθελα», δήλωσε η Νατίνα Τόμσον. «Είμαι ευγνώμων προς τον στρατό και όλους όσοι προσπαθούν να μας βοηθήσουν», πρόσθεσε.

Οι αρχές της πόλης επεσήμαναν την Πέμπτη ότι η κατάσταση βελτιώνεται, με κάποιες συνοικίες να έχουν και πάλι νερό με πίεση. Η δημαρχία διευκρίνισε εξάλλου ότι έχουν «σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στο εργοστάσιο στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη) το πρωί». Σε αυτό εγκαταστάθηκε την Τετάρτη μια προσωρινή αντλία.

Ο στρατος μεταφέρει μπουκάλια νερό

Ωστόσο η καθημερινότητα των κατοίκων του Τζάκσον έχει διαταραχθεί. Τα σχολεία κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης και τα καταστήματα πληρώνουν μεγάλο τίμημα. Η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Τζάκσον θυμίζει ένα από τα σοβαρότερα υγειονομικά σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία, το μολυσμένο νερό στο Φλιντ του Μίσιγκαν την προηγούμενη δεκαετία. Σε εκείνη την πόλη η απόφαση να αλλάξει η πηγή ανεφοδιασμού πόσιμου νερού, για λόγους οικονομίας, μόλυνε το δίκτυο εκθέτοντας του κατοίκους σε μολυβδίαση.

«Ελπίζω να μην γίνουμε σαν το Φλιντ», δήλωσε ο Τρέισι Έντουαρντς, ένας συνταξιούχος που κατηγορεί για την κατάσταση τους τοπικούς αξιωματούχους. «Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες στο νερό που θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στους κατοίκους του Τζάκσον. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό», τόνισε.

Το Τζάκσον, με περίπου 150.000 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα του Μισισιπή, μιας από τις πιο φτωχές πολιτείες των ΗΠΑ. Τα προβλήματα με το δίκτυο υδροδότησης είναι παλιά. Οι οικονομική πόροι της πόλης δεν αρκούν, με τα έσοδά της από τα δημοτικά τέλη να έχουν μειωθεί μετά τη σταδιακή αποχώρηση των λευκών τα τελευταία 40 χρόνια.

Σήμερα περισσότερο από το 80% των κατοίκων του Τζάκσον είναι Αφροαμερικανοί και το ένα τέταρτο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου