Breaking

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί δεσμεύθηκαν ότι «αν νικήσουμε στις 8 Νοεμβρίου θα κοπεί η βοήθεια στην Ουκρανία»!

 

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο Κέβιν Μακάρθι «τελειώνει» το καθεστώς Ζελένσκι

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο Κέβιν Μακάρθι, ανακοίνωσε πριν λίγο ότι «Αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουμε την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων (σ.σ.: στην Γερουσία είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσουν) στις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου, θα σταματήσει άμεσα η ροή πολεμικού υλικού και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα του όλου προγράμματος και θα ελεγχθεί μέχρι και το τελευταίο σεντ που έχει δοθεί και η τελευταία σφαίρα που έχει παραδοθεί»!

Πρόκειται για μία τοποθέτηση που γίνεται για πρώτη φορά και αλλάζει πλέον όλα τα δεδομένα.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτησή του προ δύο ημερών ότι «Οι Ρεπουμπλικανοί κόμμα του δεν θα δίνουμε “λευκή επιταγή” και απεριόριστη πίστωση στην Ουκρανία. Δεν είναι δυνατόν»!

Ο ίδιος τόνισε ότι «Τα κονδύλια που δίνουμε στον Ζελένσκι θα πάνε για τις ΗΠΑ. Εθνική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όχι η ενίσχυση της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι σημαντικό ιθέμα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με αυτήν, όπως κάνει ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του»

Μέσα σε οκτώ μήνες ο Λευκός Οίκος εκταμίευσε στρατιωτική βοήθεια αξίας 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο! Και ακολουθούν άλλα τόσα! Ποτέ, καμία χώρα δεν πήρε τόσα λεφτά και τόση στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ σε οκτώ μήνες, ούτε καν το Ισραήλ!

«Η φρενίτιδα των δαπανών των Δημοκρατικών στ’ αλήθεια δεν σταματάει ποτέ. Πρέπει ο Μπάιντεν να καταλάβει πως είμαστε οι ΗΠΑ, όχι αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών», δήλωσε στο Twitter η δεξιά βουλευτής Λόρεν Μπόμπερτ.

Σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν κατά τον Σεπτέμβριο, όταν κρίθηκε η τύχη σχεδίου νόμου για τεράστιες δημόσιες επενδύσεις 12,3 δισεκ. δολαρίων, το οποίο συμπεριλάμβανε 3 δισεκ. δολάρια για τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία (εξοπλισμοί, διάφορα είδη, πληρωμή μισθών ουκρανών στρατιωτικών).

Οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα έχουν σπαταλήσει αστρονομικά ποσά στην Ουκρανία έχοντας εγκρίνει πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου, πέραν αυτής  των  18,2 δισ. δολαρίων για «ασφάλεια» (στρατιωτική βοήθεια)  που έχει δοθεί από τον Ιανουάριο του 2021. Τον περασμένο Μάιο, η Γερουσία ψήφισε για την έγκριση βοήθειας πάνω από 40 δισ. δολάρια σε νέα στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια – ένα πακέτο που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες καταψήφισαν.

Στις 14 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας 725 εκατ. δολαρίων – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πυρομαχικών για ρουκέτες HIMARS, βλήματα πυροβολικού ακριβείας, αντιαρματικά όπλα και Humvees, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Σφοδρές αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών για τα δισεκατομμύρια  του Μπάιντεν στην Ουκρανία

«Υπάρχουν πράγματα που η διοίκηση Μπάιντεν δεν κάνει στο εσωτερικό», είπε ο ΜακΚάρθι στο Punchbowl News για να συνεχίσει. «Δεν προστατεύουμε  τα σύνορα και οι ψηφοφόροι αρχίζουν να ανησυχούν για αυτό. Η Ουκρανία είναι μεν σημαντική, αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που αυτή η διοίκηση ασχολείται  και δεν μπορεί να είναι λευκή επιταγή για το οτιδήποτε».

Τα σχόλια του ΜακΚάρθι έρχονται λίγες μέρες μετά την τελευταία δημοσκόπηση του κολλεγίου NYT/Siena που αποκαλύπτει ότι μόλις το 2% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σήμερα, ενώ αντίθετα το 44% πιστεύει ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός είναι τα δύο πιο κρίσιμα ζητήματα.

Παρά τα «γεράκια» του πολέμου που υπάρχουν και στο GOP όπως ο Μιτς ΜακΚόννελ  (R-KY), ο ΜακΚάρθι δεν είναι ο μόνος Ρεπουμπλικανός που αντιτάχθηκε δημοσίως στην διαρκώς αυξανόμενη  μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο, και εδώ είναι που διαφωνούμε, ότι πρέπει να σταματήσουμε τελικά την σπάταλη  διοχέτευση χρημάτων στην Ουκρανία», είπε ο J.D. Vance, επιχειρηματίας και συγγραφέας υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για μια έδρα στη Γερουσία στο Οχάιο, προσθέτοντας ότι θέλει «οι Ουκρανοί να κερδίσουν», αλλά όχι μέσω περισσότερης αμερικανικής χρηματοδότησης.

«Δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική σύγκρουση που πιστεύω ότι τελικά προκαλεί περισσότερη ζημιά στη χώρα μας, από ότι θα την οεφελούσε», είπε στο ABC, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχουμε δώσει αρκετά χρήματα στην Ουκρανία. . … Οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιταχύνουν. Και ειλικρινά, αν οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι, κυριότερα, γνώριζαν ότι η Αμερική δεν επρόκειτο να πληρώσει τον λογαριασμό, θα μπορούσαν να τον πληρώσουν αυτοί».

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία της Αριζόνα, Μπλέικ Μάστερς, δήλωσε ότι τα χρήματα θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν για την ασφάλεια των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με την κατασκευή ενός τείχους παρά να πάνε στην Ουκρανία.

«Υπό τον Τζο Μπάιντεν, η Αμερική είναι πάντα τελευταία», είπε σε ένα βίντεο. «Ας είμαστε ξεκάθαροι τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει όχι κατάπαυση του πυρός. Σημαίνει άλλον έναν ξένο πόλεμο όπου πληρώνουμε τα πάντα. Πολλές ακόμη χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν. Δεν υπάρχει λύση, δεν υπάρχει τέλος. Ο κίνδυνος φυσικά είναι ότι ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων μπορεί να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων».

Στο Νιου Χάμσαϊρ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία Ντον Μπόλντουκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περισσότερες δαπάνες δεν είναι η απάντηση για την Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 228 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα για να διεξαγάγουν ένμα πόλεμο διά αντιπροσώπων με τη Ρωσία» είπε για να συμπληρώσει:

«Πρέπει να λογοδοτήσει ο Λευκός Οίκος  για όλα αυτά. Δεν μπορούμε να τυπώνουμε άλλα χρήματα. Είναι χρήματα που δεν έχουμε, και ο εξοπλισμός που ρίχνεται εκεί, χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πολιτική παρατείνει απλά το  πρόβλημα χωρίς το λύνει».

Αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να ενωθούν με τον γερουσιαστή Ραντ Πολ (R-Ky.), ο οποίος τον Μάιο ανέστειλε προσωρινά τη βοήθεια 40 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, λέγοντας: «Δεν γίνεται να σώσουμε την Ουκρανία καταδικάζοντας την οικονομία των ΗΠΑ».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία της Νεβάδα, Άνταμ Λάξαλτ, είχε γράψει στο Twitter τον Μάιο ότι η βοήθεια των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ στην Ουκρανία ήταν μια «σοκαριστικά απεχθής πρόταση».

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την άλλη  Κρις Μέρφι  (D-CT), ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προειδοποίησε ότι εάν το GOP κερδίσει ξανά τον έλεγχο του Κογκρέσου, η βοήθεια της Ουκρανίας θα τεθεί σε κίνδυνο.

«Βλέπω απλώς ένα τρένο να έρχεται, και αυτό είναι ο Τραμπ που στρέφεται κατά της βοήθειας για την Ουκρανία», είπε στο MSNBC. «Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής, είναι ενάντια σε οτιδήποτε υποστηρίζει ο Τζο Μπάιντεν – συμπεριλαμβανομένου και  του πολέμου στην Ουκρανία και εδώ σοβεί  μια πραγματική κρίση όπου εάν η πλειοψηφία επέστρεφε στους Ρεπουμπλικάνους θα απέρριπτε την πιθανότητα  πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία».

Η  προοπτική μιας νίκης του GOP στην Γερουσία στις 8 Νοεμβρίου έχει ρίξει  τα φώτα της δημοσιότητας στο χάσμα που υπάρχει μεταξύ της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Ήδη, ήταν δύσκολο για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να αφιερώσουν το 2 τοις εκατό της οικονομίας τους στις αμυντικές δαπάνες. Τώρα μπορεί να γίνει ακόμη δυσκολότερο, σε μια Ευρώπη η οποία μαστίζεται από ακρίβεια, πληθωρισμό, έλλειψη αξιόπιστης ενέργειας, κοινωνικής αναταραχής. Εάν οι ΗΠΑ πουν στους Ευρωπαίους πληρώστε τώρα παραπάνω τι θα γίνει στην Ευρώπη την ίδια, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη;

Στις 8 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και για τις 35 (από τις 100 έδρες) της Γερουσίας. Θα αποφασίσουν για το ποιος θα ελέγχει το Κογκρέσο την επόμενη τετραετία.

Σε τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε τι θα συμβεί. Το βέβαιο είναι ότι αυτή την στιγμή στις δημοσκοπήσεις οι Ρεπουμπλικανοί «προελαύνουν» με 60% έναντι 40% των Δημοκρατικών, ενώ μόνο το 2% των Αμερικανών πολιτών ενδιαφέρεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Βασική αιτία της κατάρρευσης των Δημοκρατικών είναι η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πολιτική Μπάιντεν με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό από την δεκαετία του ’70 και την τιμή των καυσίμων να συναγωνίζεται σε άλματα την τιμή των τροφίμων….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου