Breaking

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

ΗΠΑ: Αγόρασαν χάπια για την αντιμετώπιση βλαβών από ραδιενέργεια

Share

Σε μια ουδόλως… καθησυχαστική κίνηση, ως προς το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση αγόρασε αυτή την εβδομάδα για 290 εκατομμύρια δολάρια ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία προβλημάτων που προκαλούνται στα αιμοσφαίρια μετά από ραδιολογικές και πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο των μακροχρόνιων προσπαθειών της να προετοιμαστεί για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.

Πρόκειται για το φάρμακο Nplate της Amgen, το οποίο αγόρασε το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Με το βλέμμα στη Μόσχα;

Όταν ρωτήθηκε αν η αγορά συνδέεται με τις εντάσεις με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την προετοιμασία για ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών και αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.

Με κονδύλια από το Project Bioshield Act, έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2004, το HHS υποστηρίζει την ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων, εμβολίων και θεραπειών για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων τέτοιων απειλών στην υγεία. Όταν η ανάπτυξη είναι επιτυχής, το HHS αγοράζει τα προϊόντα για λόγους εθνικής ετοιμότητας.

Οι ανησυχίες για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων έχουν αυξηθεί μετά τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται για μπλόφα.

Η απειλή των πυρηνικών

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν έχει δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παρά τις «πυρηνικές σπαζοκεφαλιές», όπως τις αποκαλεί, του Πούτιν.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας στον Ψυχρό Πόλεμο.

Τα προβλήματα που προκαλεί η έκθεση σε ακτινοβολία εμφανίζεται όταν ολόκληρο το σώμα ενός ατόμου εκτίθεται σε υψηλή δόση ραδιενέργειας, η οποία φτάνει στα εσωτερικά όργανα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχή της πήξης του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου